Dark Mode On / Off

Tésztázz velünk!

Beszélgetés a Manufaktúra tésztaüzemével

A téli permakultúra hírek folytatásaként a száraztészta manufaktúránkról kérdezett minket egy kedves riporter hölgy, így a beszélgetést velünk itt is elolvashatjátok.

Honnan jött, hogy pont száraztésztát fogtok gyártani?

Erika: A családunkban volt rokon – nevezetesen Rozika néni, aki nagy száraztészta-készítő mester volt. Az egész családot ő látta el tésztával, így természetesen kérdés sem volt, hogy vegyünk-e boltit gyerekkorunkban.

Szabolcs: Azt se felejtsük el, hogy rengeteg csirkénk lett, és volt idő, hogy olyan sok volt a tojás, hogy csak lestünk! Na nem most télen persze…De mióta elkezdtük a tésztagyártást, azóta inkább mindig kevés a tojás ahelyett, hogy sok lenne.

Ha jól tudom speciális lisztet használtok.

Szabolcs: Igen, jól tudod. Kizárólag az eredeti Királybúza liszttel dolgozunk, melynek nemesítője Varga Frigyes – aki csak névrokon velünk, de nagy tisztelője vagyunk a Királybúza lisztnek. Ez a liszt beltartalmi értékeiben sokkal jobb, mint a boltokban kapható egyéb liszt. Ez egy tönköly – tönke liszt és ugyan dolgozni nem olyan könnyű vele, mint a sima lisztekkel, a végeredmény mégis sokkal jobb lesz. Gyakorlatilag már csak ezt a lisztet használjuk mindenre: kenyérsütéstől a süteményekig és a tésztáig. Mivel magasabb a fehérjetartalma, nem igényli a műtrágyázást, és biotermesztésre is alkalmas, így nem volt kérdés, hogy mást nem fogunk használni.

Az utóbbi időben egyre keresettebb a tésztátok, és folyamatosan új ötletekkel rukkoltok elő. Mi ez a DesszertTészta?

Erika: Sokat dolgoztunk a tökéletes recepten. Egyrészt a Királybúza liszt máshogy viselkedik, mint a klasszikus BL-80-as, vagy BL-55-ös. Másfelől meg olyan élelmiszert szerettünk volna létrehozni, ami beltartalmi értékeiben is a maximumot adja, és mentes mindenféle adalékanyagtól. Csak természetes anyagokkal dolgozunk. A sima tésztáink kizárólag királybúzaliszttel és kapirgálós tyúkoktól származó tojásból készül.

A DesszertTészta egyik este pattant ki a fejünkből, amikor alkotási lázban égtünk és a sokadik kiló tésztát készítettük már aznap. Egy olyan különlegesség a DesszertTészta, ami még nincs máshol. Az édestésztákhoz sorolható, de mégis desszert kategória. Belgacsokoládés, bourbon vaníliás, marcipános, kakaós fahéjas ízekben gyártjuk jelenleg. Természetesen nem milánói makaróni mellé, hanem vanília sodókkal, friss gyümölcsökkel, házi lekvárral. Igazi desszertnek. A különlegessége az, hogy nem igényel külön főzési metódust, ugyanúgy kell vele eljárni, mint más tésztáknál, csak itt a végeredmény lesz különlegesebb. Egy vaníliás tésztával készülő mákos tészta szilvalekvárral mennyei tud lenni! A honlapot is most készítjük, de egyelőre még a majorság oldalán keresztül lehet eljutni oda, vagy a desszertteszta.weebly.com oldalon.

Mitől lesz ennyire sárga a tészta, ha nincs benne adalékanyag?

Szabolcs: A kérdés egyszerű. A jó minőségű tojásnak – főleg a kukoricán nevelkedő tyúkok tojásának szép sárgája van. Nem tudunk mindig ugyanolyan sárga tésztát viszont előállítani, mert ez is függ a tojás milyenségétől. Inkább legyen eltérő a szín, mint hogy hozzáadjunk bármilyen színezőanyagot.

Igaz az, hogy 10 tojásosak a tésztáitok?

Szabolcs: Igen! Minden kiló liszthez 10 tojás kerül, semmi más. Többek között ezért is más a mi tésztánk a többi tésztától. A mi tésztánkat bármikor benne hagyhatod a levesbe, akár több napig is, mégsem ázik szét, megmarad a tartása, és nem tapad össze! A durumlisztes tészták és más vizesalapú tészták nagy hátránya, hogy összeragadnak főzés után, ráadásul többé-kevésbé szét is főnek. A Kertportál Manufaktúrában készült 10 tojásos házi száraztészta nem fő szét!

Hol lehet vásárolni tőletek?

Erika: Termékeink kistermelői termékek, így Tabdi 30 km-es körzetében értékesítünk, illetve Budapestre szállítunk rendelésre.  Elérhetőségeink bármelyikén leadható a rendelés, és nagyjából a szállítást is akkor tudjuk mondani. A sima tésztákból lebbencs, szélesmetélt, cérnametélt, lasagne, kiskocka, fodros nagykocka, csiga, eperlevél, lapos derelye kapható, jelenleg még pennét és spagettit nem gyártunk, de hamarosan annak is eljön az ideje.

Mivel kézzel készülnek a tésztáitok, melyik a legidőigényesebb tésztaformátok?

Erika: Egyértelműen a csigatészta. A csiga azon a klasszikus fából sodrón készül, és több óra alatt is alig pár kilót tudunk legyártani. De ettől függetlenül szeretjük a csigatésztát is, csak arra úgy rá kell készülni, hogy akkor egész nap csigagyártás van.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×