Dark Mode On / Off
kerttervezés fenntarthatóság kertészet

A kerttervezés szolgáltatásunk ajánljuk figyelmébe azoknak, akik hosszútávúan a fenntartható kertekben gondolkodnak.

Mint ahogy az utóbbi évtizedekben látszott is már, hogy a víz egyre kevesebb, a környezetünk aszályos kezdett lenni. Egyre inkább ki van téve a kertünk is az időjárás szeszélyeinek. Megoldásként: Erre jó a kerttervezés fenntartható szemlélete is.

De mi lenne, ha végre olyan lenne a kertünk is, mely hosszútávon a fenntarthatóságot tartja szem előtt és ezért cserébe nem kell lemondjunk semmiről?

A kerttervezés egy olyan folyamat, ahol a terveket nemcsak a tulajdonos életmódja és igényei szerint kell kialakítani, hanem az aktuális kert helyének fekvése, környezeti elhelyezkedése, tájba illesztése és a helyi mikroklíma figyelembe vételével alkotjuk meg.

HA FELKELTETTÜK AZ ÉRDEKLŐDÉSED: Kérj ajánlatot tőlünk az info (kukac) kertportal.hu címen keresztül és kollégáink hamarosan válaszolni fognak.

A kert, mint élettér az ember számára

Mi emberek szeretjük, ha a környezetünket a saját képünkre formálhatjuk. Ez valahol teljesen normális is. Ott van a legtöbbször gond, amikor nem figyeljük a természet igényeit.

Kerttervezés - kert élettér - ember és a kert

A legtöbb ilyen probléma ekkor kezdődik. De lehet úgy is egy kertet megtervezni, ha mindenkinek megfelelő élettere van: az állatoknak, növényeknek és az embernek.

Sokszor az is fontos tényező, hogy mi emberek mire is használjuk a kertet. Amikor leülünk egy családdal, még a tervezés megkezdése előtt, akkor ezek az első kérdéseink: mire használják majd a kertet?

Sok család maga alkotja meg a majdani kertjét, akár tervezési szinten is szívesen megrajzolják. Ilyenkor lehetőség van arra is, hogy bár nem i tervezünk, de mint szaktanácsadók előre megbeszélt időpontban kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük a lehetőségeket. Ehhez kérhető időpont és árajánlat is e-mailben!

Mivel ilyenkor veled együtt kell gondolkodjunk, sok olyan funkcióbeli dolgot beszélünk át, ami hosszútávon fontos lesz neked és a családodnak.

Kerttervezés a környezettel összhangban!

A legtöbb mások által megtervezett kert ott bukik el hosszútávon, hogy nem lesz fenntartható. Amikor mi egy kerttervezés folyamatába belevágunk, akkor az az első, hogy a helyi adottságokat is figyelembe vesszük. Nem csak azt mondjuk, hogy odafigyelünk erre, hanem talajmintát veszük, megfigyeljük a helyi gyomflórát és még a lista hosszú, amiből mi kertészmérnökök tájékozódunk ilyenkor.

Ahhoz, hogy valóban fenntartható legyen egy kert, ismerni kell a természet valódi énjét és azt, hogyan lesz együttműködő a leendő kert a környezetével.

Ilyenkor természetesen az 5 elem sem maradhat el a tervezéskor: a föld, víz, levegő, tűz, fa.

Sok ide kapcsolódó cikk jelent már meg az oldalunkon, hogy valójában mitől lesz egy kert fenntartható, érdemes elolvasni őket.

HA FELKELTETTÜK AZ ÉRDEKLŐDÉSED: Kérj ajánlatot tőlünk az info (kukac) kertportal.hu címen keresztül és kollégáink hamarosan válaszolni fognak.

Milyen kertterveket készítünk?

Az első szaktanácsadási alkalom után, amikor átbeszéltük, hogy milyen lehetőségek rejtőznek a kertben vagy a területen, akkor adunk egy árajánlatot a tervezésre és ha az elfogadásra kerül, akkor elkezdődik a tényleges munka is.

Első körben egy 3D-s kerttervet készítünk, melyből már látszik a komplett kert majdani digitális formája. Ebben még nem szerepelnek növénylisták, az majd később készül el hozzá, de a látvány miatt már egy fontos része a terveknek.

Ha a 3D-s tervek elfogadásra kerülnek, akkor a korábban megismert környezeti állapothoz hozzáigazítjuk a növénylistát, elkészül a komplett terv kivitelezhető verziója. Számolunk burkolatot, egyéb építőanyagokat és elkészül a „bevásárlólista” is a kerthez.

Fogjuk a tulajdonos kezét a kész kertig

Bár ez a hozzáállás tudjuk, hogy nem divat, de ameddig nem készül el az általunk tervezett kert, addig fogjuk a tulajdonos kezét, hogy minden a lehető legjobb úton-módon történjen. Lehet tanácsot kérni beszerzési helyekről, segítünk akár észérvek mentén dönteni színekről, burkolattípusokról. Sok olyan kérdésben elérhetőek vagyunk, ami a jó munkakapcsolathoz szükséges lehet.

HA FELKELTETTÜK AZ ÉRDEKLŐDÉSED: Kérj ajánlatot tőlünk az info (kukac) kertportal.hu címen keresztül és kollégáink hamarosan válaszolni fognak.

Életet viszünk a kertbe!

Mivel nem vagyunk híve a tömény gyep-tuja kombinációnak, de a térkövezzünk le mindent elvet sem valljuk, így akkor keress minket, hogy ha valóban élő kertet szeretnél.

Mi életet viszünk a kertedbe és visszacsempésszük azt a csipet természetet, ami eredetileg is volt ott még a parcellázások előtt.

kerttervezés - életet viszünk a kertbe

A kerttervezés során olyan növényeket tervezünk be, melyek főleg évelők, cserjék és fák, hogy a fenntartás mellett az éves növényvásárlástól is megkíméljünk.

Odafigyelünk a lepkecsalogató növények és méhecskebarát növények telepítésére is. Fontosnak tartjuk, hogy a kert beállása után minimális legyen benne a plusz ráfordított munka.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség járdákra, tipegőkövekre vagy más épített elemekre! Ez annyit jelent csupán, hogy a kertben a hangsúly a növényeken lesz a hangsúly. Nem a tökéletesre formavágott sövényen, a tengernyi térköves burkolaton vagy akár a szépen soroló tujákon. A fenntartható kert lényege a fajgazdagság és a harmónia!

Előszeretettel nyúlunk az évelőkhöz is, hogy egész évben legyen miben gyönyörködni.

Úgy tervezzük a virágágyásokat, hogy lehetőség szerint mindig nyíljon valami. Téli időszakban szívesen játszunk az örökzöldek színeivel, de az ősznél is a lombszínekkel.

A mozgalmasság, a természetes ívek is jellemzik az általunk tervezett kerteket. De mindenhol az első a harmónia és az, hogy a kert tulajdonosa is ugyanúgy jól érezze magát a kertben, mint a növények, állatok.

HA FELKELTETTÜK AZ ÉRDEKLŐDÉSED: Kérj ajánlatot tőlünk az info (kukac) kertportal.hu címen keresztül és kollégáink hamarosan válaszolni fognak.

#kerttervezés #kert #hobbikert

Borítóképek forrása: Pexels

ÉRDEKEL A MÓDSZER ÉS VIDEÓBAN IS SZÍVESEN MEGNÉZNÉD, MI HOGYAN GONDOLKODUNK?

A Duna Telvízió Almárium adásában a 23. perctől itt beszélek róla:

Almárium, 2023.04.20-i adás – 1. rész | MédiaKlikk (medialikk.hu)

vagy a második részben is kertészkedtünk: Almárium, 2023.04.20-i adás – 2. rész | MédiaKlikk (mediaklikk.hu)