Dark Mode On / Off

Készülj a zöldségszezonra!

Zöldségtároló építése
Raklapból szellőző tárolószekrény

A zöldség és gyümölcsszezon közeledtével elkezdjük érezni azt a feladatot, hogy hogyan oldjuk meg a termények betárolását. Hála a kreatív embereknek, találtunk egy szuper ötletet a Pinteresten.

Mire figyelj a készítésnél?

A tároló fiókjait érdemes úgy kialakítanod, hogy alulra nagyobb súlyt tudj tenni, fentre kevesebbet. Miért fontos ez? Mivel viszonylag keskeny lesz a szekrény, így ha fentre is nagy súlyt pakolsz, a szekrény felborulhat.

A másik fontos szempont, hogy átszellőzzön. Nem kell teljesen zárjon sem a fiók, sem a fiókok alja. Minél több helyen hagysz rést, annál biztosabb, hogy sem a zöldség, sem a gyümölcs nem fog megromlani benne.

Mivel fából (raklapból) készül, így a fa a nedvességet könnyen átveheti, ezért érdemes lehet lelakkozni. A lakkozás segíti a későbbi tisztántartását. Ha mégsem a lakk mellett döntesz, akkor a fiókok belsejét szezononként egyszer érdemes mésszel kikenni. Ez elpusztítja a gombákat és kiűzi a kártevőklet, így gyümölcseid is jobban eltarthatóak lesznek.

Szekrény mérettől függően eltérő mennyiségű raklaplécre lesz szükséged, így érdemes először nagyobb mennyiségű raklapot venned. Ha szerencséd van, akkor igen jó áron – a mi környékünkön 500 Ft-ért is lehet kapni raklapot, így nálunk szinte minden raklapból van a kertben. Ebből készült az állatok óljaira ajtó, ebből van a kerítés a különböző állatok között (csirkék, libák, kacsák…).

A raklapból való készítés előnye, hogy a jó minőségű raklap jó minőségű faanyagból is van, így olcsón kapod meg a jó minőségű fát.

Amit még fontos tudnod az ilyen házi készítésű raklapszekrényekről, hogy mindig alaposan rögzítsd az elemeket egymáshoz, és érdemes merevítőket is bele építeni. L-vasakat lehet kapni minden barkácsboltban, ezekből nyugodtan vehetsz többet is, hiszen minél több merevítőt teszel fel a szekrény keretére, annál stabilabb lesz.

A stabil vázra azért van szükség, mert egyes fiókokba akár 20-30 kg terményt is bele fogsz rakni (krumpli, hagyma, csicsóka, édesburgonya, stb…).

A másik tényező, amit érdemes előre kitalálnod, hogyan lesz kihúzható a fiók. Ehhez kész fiók görgőket és sínt lehet kapni, szintén barkácsboltban. Mivel a fa-fa felület, vagyis a váz és a fiók fája egymáson fog elcsúszni kihúzáskor és betoláskor, ezt mindenképpen építsd bele, mert ha kicsit is tapad egymáshoz a két felület, akkor az alsó pár – nehezebb – fiókot szinte lehetetlen lesz kihúzni.

Falhoz rögzítés: miért olyan fontos? Gondolj csak bele, hogy elkezded a fiókokat kihúzni, amiben 10-20-30 kiló zöldség van. Az egész szekrény megborulhat. Így ha falhoz rögzíted, akkor biztos lesz annyira stabil, hogy nem billen el, és a fiókok is biztonsággal húzogathatók.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×