Dark Mode On / Off

Ősz és tél a balkonon

tél a balkonon

A tél a balkonon ugyanúgy fontos időszak és egyáltalán nem lehetetlen dolog, hogy zöld balkonod legyen télen is.

Ez sajnos már egy jóval nehezebb témakör, mit is ültessünk és mit jelent a tél a alkonon. Sajnos a magyarországi telek, ellentétben a kertészeti nagyhatalmak teleivel (Hollandia, Nagy-Britannia), hidegek, kivétel nélkül erős fagyokkal tarkítottak. Ez a környezeti tényező meglehetősen behatárolja a balkonládába télen ültethető növényeket.

Virágzó növény nem is nagyon gondolkodhatunk (talán az alpesi erika (Erica carnea) lehet kivétel, melynek virágzási ideje éppen télre esik, de ritkán használt balkonnövény).

Mi a megoldás?


Természetesen az örökzöld balkonládákat évekre ültetjük, így két garnitúra ládával kell rendelkezni, ami nem éppen költségkímélő megoldás. Ebben az esetben télen is zöld növényekkel találkozunk, ha kilépünk a balkonra, de gondoskodni kell az örökzöld növényekkel beültetett ládák tárolásáról (megfelelő környezetben) tavasztól őszig. Ez nem mindig megoldható.

A másik megoldás, ha a ládákat csak örökzöld, fagyálló növényekkel (elsősorban törpe fenyőfélékkel) ültetjük be. Ebben az esetben sajnos le kell mondanunk a virágok látványáról, de évekig funkcionáló, sokkal inkább gondozásmentes növénycsoportot kapunk.

A harmadik, átmeneti megoldás, ha a ládákat beültetjük örökzöld, törpe növésű növényekkel, de úgy, hogy tavasszal legyen lehetőségünk egynyári, évelő virágok közéjük ültetésével színt vinni a csoportba. Ez utóbbi megoldás igényli talán a legfejlettebb esztétikai érzéket, hiszen az össze-vissza egymás mellé ültetett örökzöld és virágzó növények igencsak kusza képet mutathatnak majd.

Mely növények alkalmasak téli balkonnövénynek?


Mivel az ide tartozó növények túlnyomó része fenyőféle. A széles választék ellenére a kis árudák ritkán tartanak néhány fajtánál többet, így sokszor utánajárást (internetes rendelést!!!) igényel a beszerzésük. Legyünk rugalmasak és kreatívak, ne ragaszkodjunk a már ismert fajtákhoz!

Sajnos kevés olyan növény van, ami soha nem növi ki a láda által nyújtott helyet, így néhány évente újra kell terveznünk és ültetnünk a balkonládáinkat. Az alábbi növények fagytűrőek, törpe növekedésűek. Van köztük olyan, mely magasabb a balkonládában megszokottnál, azokat elsősorban edénybe ültetve használhatjuk

Tél a balkonon és még pár ötlet…


Ha nem balkonládába ültetünk, hanem laposabb kőedényeink vannak, akkor a kövirózsák széles választéka az egyik legtartósabb és legolcsóbb megoldás.

Jó idő esetén még késő ősszel is nyílnak a csillag alakú virágok, ezzel is színesítve a látványt. Legalkalmasabb fajok: kövirózsa (Sempervivum tectorum), varjúhájak (Sedum album, Sedum spectabile)

Másik megoldás lehet, ha borostyánt, vagy vadszőlőt futtatunk fel a ház falára. A borostyán ebből a szempontból problémásabb, a vakolatnak sem kedvez, de a vadszőlő már egy barátibb megoldás. Ősszel az első fagyok megcsípik a leveleit és égővörösre színeződnek. Egész télen gyönyörködhetünk benne, fantasztikus látvány!

A mediterrán térségben a borostyánt is előszeretettel alkalmazzák, de itt a szobai borostyán is megmarad télen, ezért kisebb ládákba is ajánlható. Nálunk a hideg telek miatt ez nem marad meg sajnos.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×