Dark Mode On / Off

Ősz és tél a balkonon

tél a balkonon

A tél a balkonon ugyanúgy fontos időszak és egyáltalán nem lehetetlen dolog, hogy zöld balkonod legyen télen is.

Ez sajnos már egy jóval nehezebb témakör, mit is ültessünk és mit jelent a tél a alkonon. Sajnos a magyarországi telek, ellentétben a kertészeti nagyhatalmak teleivel (Hollandia, Nagy-Britannia), hidegek, kivétel nélkül erős fagyokkal tarkítottak. Ez a környezeti tényező meglehetősen behatárolja a balkonládába télen ültethető növényeket.

Virágzó növény nem is nagyon gondolkodhatunk (talán az alpesi erika (Erica carnea) lehet kivétel, melynek virágzási ideje éppen télre esik, de ritkán használt balkonnövény).

Mi a megoldás?


Természetesen az örökzöld balkonládákat évekre ültetjük, így két garnitúra ládával kell rendelkezni, ami nem éppen költségkímélő megoldás. Ebben az esetben télen is zöld növényekkel találkozunk, ha kilépünk a balkonra, de gondoskodni kell az örökzöld növényekkel beültetett ládák tárolásáról (megfelelő környezetben) tavasztól őszig. Ez nem mindig megoldható.

A másik megoldás, ha a ládákat csak örökzöld, fagyálló növényekkel (elsősorban törpe fenyőfélékkel) ültetjük be. Ebben az esetben sajnos le kell mondanunk a virágok látványáról, de évekig funkcionáló, sokkal inkább gondozásmentes növénycsoportot kapunk.

A harmadik, átmeneti megoldás, ha a ládákat beültetjük örökzöld, törpe növésű növényekkel, de úgy, hogy tavasszal legyen lehetőségünk egynyári, évelő virágok közéjük ültetésével színt vinni a csoportba. Ez utóbbi megoldás igényli talán a legfejlettebb esztétikai érzéket, hiszen az össze-vissza egymás mellé ültetett örökzöld és virágzó növények igencsak kusza képet mutathatnak majd.

Mely növények alkalmasak téli balkonnövénynek?


Mivel az ide tartozó növények túlnyomó része fenyőféle. A széles választék ellenére a kis árudák ritkán tartanak néhány fajtánál többet, így sokszor utánajárást (internetes rendelést!!!) igényel a beszerzésük. Legyünk rugalmasak és kreatívak, ne ragaszkodjunk a már ismert fajtákhoz!

Sajnos kevés olyan növény van, ami soha nem növi ki a láda által nyújtott helyet, így néhány évente újra kell terveznünk és ültetnünk a balkonládáinkat. Az alábbi növények fagytűrőek, törpe növekedésűek. Van köztük olyan, mely magasabb a balkonládában megszokottnál, azokat elsősorban edénybe ültetve használhatjuk

Tél a balkonon és még pár ötlet…


Ha nem balkonládába ültetünk, hanem laposabb kőedényeink vannak, akkor a kövirózsák széles választéka az egyik legtartósabb és legolcsóbb megoldás.

Jó idő esetén még késő ősszel is nyílnak a csillag alakú virágok, ezzel is színesítve a látványt. Legalkalmasabb fajok: kövirózsa (Sempervivum tectorum), varjúhájak (Sedum album, Sedum spectabile)

Másik megoldás lehet, ha borostyánt, vagy vadszőlőt futtatunk fel a ház falára. A borostyán ebből a szempontból problémásabb, a vakolatnak sem kedvez, de a vadszőlő már egy barátibb megoldás. Ősszel az első fagyok megcsípik a leveleit és égővörösre színeződnek. Egész télen gyönyörködhetünk benne, fantasztikus látvány!

A mediterrán térségben a borostyánt is előszeretettel alkalmazzák, de itt a szobai borostyán is megmarad télen, ezért kisebb ládákba is ajánlható. Nálunk a hideg telek miatt ez nem marad meg sajnos.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.