Dark Mode On / Off

Egy banánféle lehet az új szuperélelmiszer

banán szuperélelmiszer

A tudósok szerint az enset, egy Etiópiában termő, a banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában. Ezzel a tulajdonságával ez a növény lehet az új szuperélelmiszer – írta a BBC News.


Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az enset (Ensete ventricosum) növény, amelyet etióp vagy “hamis banánként” is emlegetnek, Etiópián kívül szinte ismeretlen, de az afrikai országban húszmillió ember tápláléka. A növény banánszerű termése nem ehető, de a keményítőtartalmú szárak és gyökerek erjeszthetők, kása, kenyér készítésére használhatók. A növényt néhány szokatlan tulajdonsága teszi különlegessé: bármikor elültethető, bármikor betakarítható és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának.

Forrás: digitalgreenorg.com


Az előrejelzések szerint a klímaváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és más kontinenseken. Ezért egyre nő az érdeklődés a táplálékot nyújtó új növények iránt, mivel az emberiség néhány alapvető növénytől függ. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három növényhez köthető: a rizshez, a búzához és a kukoricához. A kutatók modellezés és mezőgazdasági felmérések segítségével vetítették előre, hogy az enset az élelmezésbiztonságot is növelné olyan afrikai országokban, mint Kenya, Uganda és Ruanda.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×