Dark Mode On / Off

Mikrozöldekkel a vírusok ellen

brokkoli vírusok ellen

Ebben a  Covidos, influenzás, barátságtalan időben egyre többet foglalkozunk szervezetünk ellenállóképességével. Többet, de nem eleget. Mert nem elég a maszk, a kézmosás és a távolságtartás. Nagyon nem mindegy az sem, hogy mi van a tányérunkon, mennyi vitamint és immunerősítő friss zöldséget eszünk. De a vírusok ellen védekezhetünk “belsőleg” is.

De mit is értünk immun rendszer alatt, amit annyira védenünk és támogatnunk kell? Az immunrendszer különféle biológiai folyamatok és struktúrák összessége. Feladata, hogy védjen bennünket a különféle betegségektől azzal, hogy megkülönbözteti a szervezetbe betolakodó támadó idegeneket a szervezet normális működésekhez szükséges sejtektől.

Ehhez pedig segítségre, támogatásra van szüksége, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre. Például mikrozöldekre.

Nem kell táplálkozástudományi szakértőnek lenni, elég az adatokra pillantani: a mikrozöldek vitamin és ásványi anyag tartalma sokszorosa a kifejlett növényekének, ráadásul vegyszer mentesen készülnek. Amióta az 1980-as években elindult a mikrozöldek divatja, egyre több kutatóintézet vizsgálja a különböző fajták jótékony összetételét és élettani hatásait.

Szuperfoodnak, azaz  szuperélelmiszernek is nevezik, mert rengeteg, bár fajtától függően eltérő mennyiségű vitamint, főleg A, B, E, C, és K vitamint tartalmaznak. 

Vírusok ellen koriander mikrozölddel
Koriander mikrozöldje

Funkcionális foodnak is hívják, mert magas antioxidáns tartalmuk miatt igazolták egészséget támogató, a betegségeket megelőző hatásukat. A különféle mikrozöldek közül a káposzta, koriander, amaránt és a retek tartalmazza a legtöbb C vitamint, összességében pedig a mikrozöldeknek  több mint 20-szoros a különféle  tápanyag tartalma, mint a fejlett növényenek. 

Csak példaként, a világ egyik legegészségesebb növényében, a brokkoliban található a rák megelőzésben fontosnak tartott szulforafan. 30 g brokkoli mikrozöld szulforafan tartalma másfél kilo brokkoliénak felel meg. Kevésbé közismert, de szulorafant még az autizmus tüneteinek enyhítésével is összefüggésbe hozzák. És akkor maradjunk még a brokkolinál: a laboratóriumi vizsgálatok szerint a foszfor, potasszium, magnézium, cink, vas és kalcium tartalma is 2,3-szorosa a fejlett növényekének.

Összességében a mikrozöldek antioxidáns hatása támogatja az immunrendszert, segít a magas vérnyomás, a diabetesz és a túlsúly karbantartásában. És mi más lehetne fontosabb ebben az  időszakban? Elvégre pont ezek a jelenlegi Covid járvány meghatározó rizikófaktorai.

Az alábbi táblázat jól mutatja a különféle mikrozöldek vitamin és ásványi anyag tartalmát. Érdemes tanulmányozni!

Forrás: True Leaf,  WebMD, Healthline

ÉRDEKELNEK A MIKROZÖLDEK?

Retek mikrozöld: sokszínű ízvilág

Nem, ez nem csíra: ez mikrozöld!

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény