Dark Mode On / Off

Főzőbanán: neked van jó recepted?

főzőbanán - Konyha - Kertportál

Főzőbanán került a konyhánkba, de nehezebb volt a projekt mint gondoltuk. Mire való a főzőbanán? Egyáltalán érdemes megvenni?

Ha kapsz két főzőbanán gyümölcsöt, akkor azt hiszed, mindent láttál már, de képes bebizonyítani, hogy bizony nem. Kissé cinikus, de talán másoknak is segítő főzőbanán témájú konyhai élményünk következik, melyet egy magyar konyhában követtünk el.

Istenítik a majmoknak való eledelt?

Pár napig kerülgettük a konyhában, vajon mihez kezdjünk vele, mert bár elég nyitottak vagyunk az újszerű ízekre, azért ez most izalmasabbnak tűnt, mint elsőre gondoltuk. A RENDES banánt szeretjük és rendkívül jó ételeket, desszerteket tudok belőle készíteni, legyen az banános muffin vagy banánhab, netán egy dzsemesített chutney, gondoltam elsőre egy főzőbanán sem fog ki rajtunk. Pár nap hűtőben ücsörgés után került a konyhapultra, hogy na itt a nagy alkalom, ebből ma köret lesz.

Több életmódváltó csoportban, főleg, ahol az autoimmun betegséggel kapcsolatban is recepteket olvastam istenítették a főzőbanánt. Hát jó, akkor legyen.

Eddig nekünk a “zöld banánról” az jutott eszünkbe, hogy nincs megérve és még a majmok is fanyalognának rajta, de ez szemlátomást nem akart megérni sem, betonkemény maradt. Maradt a hámozás.

Hámozási ügy

Kiindulva egy rendes banánból nekiláttam hámozni, de sehogy sem ment, végül késsel meghámoztam, de nem lett az igazi. Kíváncsian beleharaptam, nah jó, ez ízetlen. Nézzük a receptoldalakat, mit ír a tudomány.

Pirítsd meg vajon pár perc alatt és már kész is. Hát ez nem jött be, kemény is maradt és ízetlen is. Nyomozzunk tovább.

Még mindig nincs ehető verziós receptünk

A receptek egy részében a “kandírozd meg cukorszirupban” vonal van jelen, ami ha diéta miatt kell valakinek főzőbanánt ennie, akkor eléggé kifogásolható. Úgyhogy ezt a vonalat nem vinnénk tovább.

Kókuszzsírban írják pár helyen kisütni, mint egy sült krumplit. De jó szájízzel azért ezt is fűszereznénk, mert annyira “semmiízű”, hogy szinte élvezhetetlen.

Alapvetően egy jólszituált hosszúkás és zöld krumplihoz lehetne hasonlítani karakterében.

Aztán van még itt lehetőség belőle lepénykenyeret sütni, ami az autoimmun protokoll szerint érdekes lehet:

  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • 4 db főzőbanán
  • 2 pohár szűrt víz
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1/2 teáskanál természetes kősó vagy tengeri só

A fenti összetevőket össze kell turmixolni és sütőpapírral bélel tepsiben lepényformákat készítve kell kisütni.

Borítófotó: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×