Dark Mode On / Off

Miért jó chia magot fogyasztani?

Chia mag miért fogyasztjuk

A chia mag számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az általános egészség fenntartásához. Az omega-3 zsírsavak, melyeket nagy mennyiségben tartalmaz, segítenek a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. Ezen kívül fontos szerepet játszanak az agy működésének javításában, a koncentrációképesség növelésében és a depresszió elleni küzdelemben is.

Az ősi civilizációk rendkívül táplálónak tartották a chia magokat – ezt a nézetet a modern tudomány is alátámasztja.

Valójában csupán (28 gramm, vagy 2 evőkanál) chia mag tartalmaz:

kalóriát: 138
fehérjét: 4,7 gramm
zsírt: 8,7 gramm
alfa-linolénsavat (ALA): 5 gramm
szénhidrátot: 11,9 gramm
rostot: 9,8 gramm
kalciumot: a Napi Ajánlott Mennyiség (NAM) 14%-át
vasat: a NAM 12%-át
magnéziumot: a NAM 23%-át
foszfort: a NAM 20%-át
cinket: a NAM 12%-át
B1-vitamint (tiamin): a NAM 15%-át
B3-vitamint (niacin): a NAM 16%-át

Ez a tápérték-profil különösen lenyűgöző, figyelembe véve, hogy ez csupán egy adag – körülbelül két evőkanál Chia mag – értékeit tükrözi. Ebből is látható, hogy a chia mag rendkívül tápanyag-dús élelmiszer, amely sokoldalúan használható fel a kiegyensúlyozott étrendben.

chia mag gazdag antioxidáns forrás, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, védelmet nyújtanak a sejteknek és támogatják az immunrendszert. Az antioxidánsoknak köszönhetően hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez és a ráncok megelőzéséhez is.

A chia mag jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, ami segíti az izomépítést és a fogyást is. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánusok és a vegánok is szívesen fogyasztják, mint alternatív fehérjeforrást.

Ezen kívül a chia mag gazdag rostforrás, amely hozzájárul az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez, segít a székrekedés enyhítésében, csökkenti a koleszterinszintet és hosszabb ideig tartó telítettség érzetet biztosít, ami elősegíti a fogyást.

Azonban fontos megjegyezni, hogy míg a chia mag számos egészségügyi előnyt kínál, nem helyettesítheti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet. A chia magokat inkább az étrend kiegészítőjeként, mint a táplálkozás alapjaként kell tekinteni.

A chia magot sokféleképpen lehet fogyasztani. Hozzáadhatjuk például smoothie-khoz, salátákhoz, joghurthoz vagy müzlihez. Felhasználhatjuk sütéshez és főzéshez is, vagy akár chia pudingot is készíthetünk belőle.

Amennyiben chia magot szeretnél fogyasztani, figyelj a megfelelő hidratálásra, hiszen a magok nagy mennyiségű vizet tudnak megkötni. A magok omega-3 tartalma miatt továbbá óvatossággal fogyasszuk vérhígítók vagy vércukorszintre ható gyógyszer szedése, valamint alacsony vérnyomás esetén.

Ajánlott cikkek