Dark Mode On / Off

Mikrozöld retek – a sokízű és sokszínű mikrozöld

mikrozöld retek - piros nyílretek_K

Az előző részben a csírákról és mikrozöldekről írtunk, hogy megtudjuk mi a különbség közöttük. Most a mikrozöld retek a mai témánk, amit körbejárunk, miért is szeretjük és mire jó a retek mikrozöldje.

Hónapos retek, sörretek, jégcsapretek –hirtelen ez jut eszünkbe, ha a retek szót halljuk. Apró piros és kerek, fehér és gömbölyű meg persze ott a hosszúkás fazon is.  Aztán még a fekete retek is, ami föld színű bundába rejti a csípős erős aromákat. Retekből persze sokkal több fajta létezik, nálunk egyelőre ezek a fajták népszerűek.  Van, amelyik a tavaszt jelenti első friss zöldként, más fajtákat inkább télen eszünk. 

Retekkedvelőknek szezontól és időjárástól függetlenül ideális alternatíva lehet a mikrozöld. A retek mikrozöldként ugyan úgy csípősen „retekízű”, elég csupán néhány szálat megkóstolni, hogy kiderüljön. Ráadásul a reteknek mikrozöldként rengeteg fajtája létezik, és bár rokonok, de ízben és megjelenésben kissé különböznek egymástól.

A  rózsaszín nyílretek mikrozöldjének erőteljesen zöld levelei rózsaszínes száron ülnek és jól haraphatóak. Közeli rokonuk a china rose, hong vit vagy a triton fajták, apró íz és színvariációkkal, de mindegyik erőteljesen fűszeres, csípős, friss.

Rambo retek fűszeres ízvilággal

A lilás szárú és színes sötétbordó leveleket mutató rambo retek rokonai a nagyon is fűszeres, vulcano és sango típusok. Színpompás külsejük és borsos, csípős ízük miatt konyhai kedvencek.

De miért is lettek ennyire népszerűek a retek mikrozöldek ?  Mintha egy multivitamin doboz címkéjét olvasnánk, olyan sok fontos vitamin és ásványi anyag   A, B, C, E, és K vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, potasszium van a retek mikrozöldekben. Ráadásul kezdőknek különösen ajánlható kísérletezésre, házi termesztésük viszonylag egyszerű, a retek ugyanis az egyik legstrapabíróbb mikorzöld. 

A Mikro Kertész Urban Farming termelői egyelőre két fajtát, a rózsaszín nyílretek és a rambo retek variációkat termesztik és viszik a  termelői piacokra, a Czakóra, a Pancsra és a Rómaira és szállítják egyre több delikatesz üzletbe Budapesten.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×