Dark Mode On / Off

Kevesebb madár látogatja az etetőket

kevesebb madár látogatja az etetőket

Nemhogy látni, hallani is alig lehet az énekesmadarakat idehaza, és az etetők jelentős része kong az ürességtől. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a jelenség az enyhe télnek tudható be, ami miatt a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre .


Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve a klímaváltozás előtti időszakhoz képest jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, késnek vagy elmaradnak az inváziós fajok (fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú, keresztcsőrű) – áll az MME közleményében.
Az Egyesület szerint a jelenség további összetevőjét az őszi madárvonulás jelenti. Az etetési időszak november-decemberi kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók (például fekete rigó, vörösbegy, erdei pinty, énekes rigó) már elhagyták az országot.
A természetvédők szerint ezeknek a hatásoknak az együttese okozza azt, hogy a megszokotthoz képest kevesebb madár és faj jelenik csak meg a kihelyezett élelmen.

Forrás: MTI Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek