Dark Mode On / Off

Nem, ez nem csíra, ez mikrozöld!

mikrozöld - kistálca korianderrel

A  MikroKertész Urban farming mikrozöld termesztő kertészettel beszélgetünk legfrissebb sorozatunkban a csírák és mikrozöldek világáról. Pontosabban a mikrozöldekről, mert bizony a csíra és a mikrozöld nem ugyanaz.

Ez a mondat rengetegszer elhangzik, amikor a termelői piacok egyikén rácsodálkoznak a vásárlók a különböző színű apró zöld növénykékre. „Én is szoktam csíráztatni, de nekem nem lesz ilyen”- mondják sokan.  Hát nem, a házilag, a konyhaablakban nevelt mag tényleg nem lesz olyan, mint a szakszerűen termelt mikrozöldek.  De persze nem akarnánk senkit lebeszélni a kísérletezésről – a konyhaablakban is nőhet finom borsó, retek vagy napraforgó.

Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

Míg a csírák vízben fejlődnek, a mikrozöldeknek kókuszföldre van szükségük. A csírákat a gyökérkezdeményekkel együtt lehet fogyasztani, a mikrozöldeket azonban le kell vágni a gyökereikről. A csírák néhány nap elteltével fogyaszthatók, a mikrozöldeknek előbb sötétre, majd fényre (UV) van szükségük és fajtától függően 5-től akár 40 napig is fejlődnek.

A mikrozöldjeiket megtalálod a Pancs piacon, a Czakó kertben is!

A mikrozöldek termesztése az elmúlt években lett népszerű, mert nem csak tömény vitamin és ásványi anyag bombák, szóval igazi szuperélelmiszerek, hanem látványnak sem utolsók. A fine dining éttermek kifinomult kompozícióin szinte mindig megtalálhatók. Karrierjüket néhány éve ehető díszként kezdték, de a chefek hamar felfedezték, sokkal több van ezekben a kis növényekben.  Ízt, színt és  változatos texturát adnak a fogásokhoz.

Miért szeretjük?

Bár apró növények, méretüket meghazudtolja komplex ízviláguk. Hihetetlennek tűnk, de néhány szál apró karalábé zöldben ott van a friss karalábé teljes ízharmóniája, a retekben annak teljes csípőssége. Olyan mintha koncentrált céklát, borsót vagy éppen rukkolát ennénk, ráadásul  minden a lehető legfrissebb.

A kis dobozba zárva megőrzi aromáját

MikroKertész Urban farming mikrozöldjeit  a helyszínen vágva a termesztő tálcáról kínálják a budapesti termelői piacokon (Czakó piac, Római parti piac, Szimpla piac) és már több különlegességet kínáló delikatesz bolt hűtőszekrényében is megtalálhatók. Mivel a vágás után a dobozolt változatok is néhány órán belül a  boltokba kerülnek, biztosak lehetünk abban, hogy a vitaminok, és az értékes tápanyagok nem  károsodtak a hosszas tárolás vagy  szállítás során.

Hasonló érdekes tartalomra vágysz? Iratkozz fel YOUTUBE csatornánkra vagy kövess minket a Facebookon, Instagramon is!

[ays_poll id=”11″]

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×