Dark Mode On / Off

Lesz elég tojás húsvétra, de drágábban juthatunk majd hozzá

tojás húsvétra

Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, a hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is – derül ki az Agroinform elemzéséből. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt ugyanakkor további, jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.


A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábban jelentős ukrán tojásimport is akadozik. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat.

Ez az árszint pedig már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését, és garantálja a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát. A fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben fogják megérezni: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.

Magyarországon 1,27 milliárd darab tojást termeltek tavaly a regisztrált gazdálkodók, mintegy 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legutolsó, 2020-as KSH-adat szerint Magyarországon átlagosan 240 tojást fogyasztott minden állampolgár, nagyjából annyit, mint tíz évvel azelőtt.

Ajánlott cikkek