Dark Mode On / Off

Mégis félhetünk a Panama-betegségtől?

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az un. Panama-betegség pusztítja a banánültetvényeket és mivel a világon egyetlen fajtát termesztenek csak nagy mennyiségben, így csak idő kérdése volt, hogy ez a fogékony fajta mikor pusztul ki termőterületek összességében.

Ha érdekel, hogyan termeli az egyik legnagyobb márka a banánt, akkor nézd meg a Dole ültetvényeit videón!

A Panama-betegségnek is nevezett Fusarium oxysporum f. sp. cubense ún. trópusi 4-es rasszára (TR4) érzékeny fajta az, amit jelenleg termesztenek világszerte. A TR4 rasszt Tajvanon fedezték fel az 1960-as években, azóta elterjedt Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Mozambikon és Pakisztánban, a banánból élő szakemberek legnagyobb félelme pedig, hogy Latin-Amerikát is eléri, és kipusztítja a világ banánexportjának háromnegyedét adó ottani ültetvényeket.

Idén júniusban meg is történt, amitől féltek a szakemberek. A fruitnet.com értesülései szerint találtak TR-4 gyanús ültetvényeket Kolumbia északi részén, a venezuelai határ mentén.

Megijedni azonban még felesleges, mert azt is elmondták a kutatók, hogy egyenlőre meg nem erősített gyanúról van szó. Így ha valahol azt olvasod, hogy teljesen kihal a banán és az idei évben már nem lesz elérhető, akkor kezeld kérdőjellel, ameddig a kutatók meg nem erősítik ezt a hírt.

– Kertportál.hu

Ecuador agrárminisztere ugyanakkor nyugalomra szólította fel a banánüzletben érdekelt honfitársait. „Készenlétben állunk, van a vezető nemzetközi növényegészségügyi hatóságok által készített és jóváhagyott vészforgatókönyvünk, de nálunk egyelőre még nem jelent meg a betegség” – mondta.

A gyanús növényeket most nem az USA laboratóriumaiban vizsgálják, hanem már Hollandiában.

A probléma ettől függetlenül egyáltalán nem kicsi: a világ öt legnagyobb banánexportőr országából négy a dél-amerikai térségben található, melyben a világranglistát Ecuador vezeti, majd Fülöp-szigetek, utána Costa Rica, Guatemala, és Kolumbia. A globalizációnak hála viszont az elszigeteltség sem védi már meg az ültetvényeket a különböző exportok és importok miatt, így csak idő kérdése, mikor éri el a legnagyobb ötöt a Panama-betegség. Reméljük a kutatók hamarabb találják meg az ellenszert rá, mint ahogy a betegség terjed!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×