Dark Mode On / Off

Paprika és paradicsom ökológiai termesztésre? – Olvasó kérdez

Az ökológiai termesztésre átállás mindig egy érdekes kérdés, mert nem elég a fajtaválasztásban szempontként kezelni az ökoban termesztést, hanem egy komplexebb rendszerben kell elkezdeni már előkészíteni a talajt, a kertet, gazdaságot.

Sokszor az sem mindegy, hogy házikerti szinten vagy gazdasági szinten szeretnénk ökológiai termesztésre átállni. Míg a házikertinél nincsenek szigorú szabályok, addig a hivatalos, gazdasági szintű termesztésnél a megfelelés a szabályoknak, előírásoknak rendkívül fontos.

Fajtaválasztás – az egyik legfontosabb szempont

A fajták között érdemes a figyelmünket az un. rezisztens fajták felé fordítani. Sok fajtánál jelölve is van, hogy ajánlják-e egyáltalán ökológiai termesztésre vagy sem. Egy fitoftóra-érzékeny fajtánál meg fog gyűlni a bajunk a növényvédelemmel, de ugyanúgy azok az intenzív fajták sem megfelelőek, ahol a tápanyagigény rendkívül magas.

A számunkra eddig leginkább bevált fajták saját fajtaszelekciók, melyek korábbi alapjait talán a San Marzano fajtákra lehet visszavezetni. Ugyanígy vannak saját szelekcióink a féldeterminált koktél fajtákra is, kifejezetten homokra.

A Reinsaat fajtái fémzárolt vetőmagként kapható fajtáival bátran lehet kísérletezni a biogazdálkodásban való induláskor.

A fajtaválasztásnál már a vetőmag termesztése is célszerűen biotermesztésől származik.

Paprika és paradicsom tápanyag-utánpótlása

A talaj és a csapadék mennyisége az, ami a tápanyag-utánpótlást meghatározza alapvetően. A nagyon gyenge homoktalajokon merész döntés biogazdálkodásra adni a fejünket. A tápanyagok hasznosulása nagyban függ a talajtól is. Egy homoktalajon a tápanyagok könnyen kimosódnak, így nem is feltétlen a rossz vagy jó fajta lesz a kérdés, hanem a tápanyagok pótlása.

Ásványi anyagok pótlása

Egy 40 Arany-koronás talajon szinte elvetjük a magot és minden megterem. De egy homoktalajon ez már messze nem ilyen egyszerű. A biogazdálkodásban az első mindig a talaj regenerálása, tápanyagokkal feltöltése, a humuszképzés.

A komposztálás és a kész komposzt kijuttatása az egyik legkézenfekvőbb megoldás a talajjavításra.

A kalciumpótlás lesz még az, ami főleg a paradicsomnál, de paprikánál is gondot okozhat. Ennek egyik legtermészetesebb módja a meszezés lehet.

A szervetlen, vagyis ásványi anyagok pótlására vannak biogazdálkodásban engedélyezett készítmények, viszont ezek árban jóval magasabb értéket képviselnek, mint a nem elfogadott műtrágyák.

Hogyan induljunk neki a termesztésnek?

Első lépésként a talajt vizsgáltassuk meg és még termesztés előtt töltsük fel szerves és szervetlen anyagokkal. Az erjesztett növényi levek kiválóak még erre a célra, de emellett a komposzt széthordása és eldolgozása, a tápanyaggal feltöltés és a helyes, megfelelő mikroközösséggel való megtámogatás sokat tud segíteni.

Gondoljunk itt a hasznos mikroorganizmusokra, az NPK mellett a többi elemre is. Mikroorganizmusok bevitelére a komposzt is beoltható pl. Em-Bio nevű készítménnyel, mely alapból segíti a komposztálódás folyamatát is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×