Dark Mode On / Off

Banánvész: veszélyben a kedvenc gyümölcsünk?

Pár éve bukkant fel a köztudatban a banánvész fogalma, megoldás azóta sincs rá.

Tagadhatatlan, hogy a banán a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik manapság, ami nem is meglepő, hiszen amellett, hogy finom az íze, a káliumtartalma is magas, tartalmaz proteint és még a magas vérnyomás ellen is hatásos. Ennek fényében különösen riasztóan hangzik az, hogy visszatért a gyümölcs egy régi mumusa, ami hamarosan teljesen kipusztíthatja az általunk jelenleg fogyasztott banánfajtát – írja az Independent.

Az ötvenes években még a Gros Michel fajta volt a legtöbbet exportált fajta, majd sajnálatos módon a Fusarium oxysporum szinte maradéktalanul kipusztította. Így a termelők a Cavendish fajtához nyúltak és manapság már a kapható banánok 99%-a ebből áll ki. 

A banánvész tudományos néven Tropical Race 4 (TR4) névre hallgat, így lehet szakirodalomban is utánaolvasni. A gomba a talajban fertőz, megfertőzi a banánfa gyökerét, majd eltömíti a víz- és tápanyagszállításért felelős farészt, ezzel pusztulásra ítélve a növényt.

Az újfajta banánvész már lényegében minden kontinensen megtalálható. Jelenleg nincs olyan mód, mely megállítaná a fertőzést, így az a halálhír, miszerint a banán el fog tűnni a kínálatból, vagy csillagászati ára lesz az valósnak tűnik.

A jó hír az, hogy Afrikában kísérleteket végeznek már a banánvész megállítására, de ez még annyira gyerekcipőben jár, hogy eltelik még pár év a működőképes megoldásig. 

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek