Dark Mode On / Off

Műanyagmentes július: átverés vagy valódi megoldás?

Ha valaki látta már a Holnapolisz című filmet, akkor lehet, hogy benne is felmerül a kérdés: Vajon mennyire nyújt megoldást az, ha 30 napig műanyagmentesen élünk? Vajon tudunk egyáltalán műanyagmentesen élni manapság?

Miért a Holnapolisz c. film ugrik be elsőre, amikor ezt a kérdést feszegetjük? Érdemes megnézned! Ami először figyelemfelkeltésnek indult, az a végén biznisz lett. Így van ez most is, csak pepitában. Így gondoljuk mi.

Vannak szituációk, amikor elkerülhetetlen a csomagolóanyag!

Bizony, nem is gondolnád, hogy rejtve mennyi plusz kötelező csomagolóanyagot veszel meg, főleg, ha valami speciális étrendet követsz. Nézd végig csak a gluténmentes piacot, ahol minden szükségszerűen agyon van csomagolva. Akinek így kell élnie, az szinte ki sem tudja kerülni a csomagolóanyagokat és ez az a szint, ahol a papírtasak vagy vászonszütyő messze nem oldja meg a helyzetet.

Bár mi is használunk biopamut zsákokat és vászon bevásárlószatyrokat, de ez főleg az időnkénti gyümölcs és zöldségvásárlásra elég, a gluténmentes pékáru, a lisztek, a laktózmentes tejtermékek bizony vastagon és kikerülhetetlenül nejlonba csomagoltak.

Milyen gyógyszerek vannak a kezed ügyébe?

A gyógyszerpiac a másik olyan szegmens, ahol kikerülhetetlen a csomagolóanyag. Legalábbis nálunk, mert egyes nyugati országokban egyesével is vehetsz pirulát, bár ezek is többnyire csomagolva lesznek.

Szórólapok, újságok és magazinok

Biztos Nálad is vannak olyan magazinok, kiadványok, ami bizony plusz nejlon csomagolást kapnak, mert vagy alapból úgy küldik (METRO katalógus), vagy valami kincset (???) csomagolnak bele, mint a szájfény vagy egyéb apróság. Ilyenkor szintén láthatatlanul is bekerül a ksoárba az a fránya műanyag.

Dobozos tej és reggeli kávé

Az ismerősöket figyelve mindenki szuperöko lett, de a reggeli kávénál szinte rendre mindenki elbukik, mert a szenvedélyekről nem tudnak lemondani. Ugyanígy valahogy a dohányosok sem büszkélkednek el a nejloncsomagolású cigisdobozon. Vajon miért?

Egyszerhasználatos nejlonok, szívószálak sűrűjében

Szuper dolog, hogy egyes országokban betiltották, de vajon van-e ésszerű alternatíva vagy a cégek szívják meg a túlárazott ökoverziót?

A kukoricacellulózból készült öko-PETpalack jócskán, nagyságrendekkel drágábban érhető el a gyártóknak, ami ésszerűen a termékek áremelését fogja jelenteni. Ugyanígy senki nem kérdezi meg, hogy ennek az előállítása mennyire szennyezi majd a környezetet!

A bambusz és más szívószálaknál is felmerül a kérdés, hogy nagy mennyiségben vajon mennyi erdőt irtanak majd ki, hogy erre szolgáló ültetvényeket létesítsenek, akik ilyen szuper szívószálakat fognak gyártani, előtte megtermelni?

A kókuszrost tányérok és más természetes anyagú eszközök is egyre elterjedtebbek, de áruknál fogna jelenleg még nehezen beilleszthetők a rendszerbe, ráadásul itt is felmerül a gyártás során fellépő ökológiai lábnyom.

Üzlet ez vagy valódi megoldás?

Döntsd el Te magad. Természetesen kis lépésekkel mindig lehet fejlődni, de azért az ésszerűség határán belül mozogjunk, ne vásároljunk több tízezer kilométerről ideszállított terméket se, mert már csak a szállítás maga nagyobb környezetszennyező hatással bír, mintha megisszuk a reggeli Tetrapakkos tejünket, amit itthon gyártanak.

Ésszerűség a fontos és hogy észrevegyük, ne verjenek át minket ökotudatosság címén a rengeteg csodaliszttel, ökoszívószállal, mert inni tudtunk eddig is pohárból (kivétel, aki rászorul….de ez más kérdés).

Vegyetek tényleg mosható vászonszatyrot, szuper vele bevásárolni, de figyeljetek oda az ökolábnyomra, lehetőleg hazai gyártótól vegyétek “és ne Kínából”, mert ott olcsóbb és esetleg szebb, mert azzal ugyanúgy nem tesztek a Földért, mintha egyszerhasználatos nejlonba pakolnátok a portékát.

Nézzétek meg a Holnapoliszt. Nagyon tanulságos, ráadásul jó a szereposztása is 🙂

Ajánlott cikkek