Dark Mode On / Off

“Törekszem a hulladékmentességre virágkötőként is” – beszélgetés a Grajnaiwreath tulajdonosával

Nem gondolom könnyűnek egy virágkötő munkáját, életét. Nem egyszerű megtalálni a piacodat, fizetőképes közönséget és persze fontos, hogy mást tudj adni annál, amit a többi. Laikus szemmel ugye a kész terméket látják a színpadon, de a színfalak mögött renget háttér munka van, amit nem látnak: az alapanyag beszerzése, rendbetétele, letisztítása, ápolás… Amíg egy készítmény vagy egy csokor megszületig.

vallja Rajnai Gábor, a Grajnaiwreath megálmodója.
Grajnaiwreath őszi csokor a Czakó Piaczon

Mitől lesz mégis sikeres? Ha próbálok mást készíteni, egy pici pluszt hozzá adni magamból, megkeresni azt a plusz apró részletet, amitől más lehet!

Gábornak fontos a minőség és kizárólag magyar termelőktől vásárolja az alapanyagot. Elmondása szerint képes akár 300 km-t is utazni, hogy a legjobb, magyar vágott virágot vegye meg alkotásaihoz. Amikor a sikerességről beszélgettünk, akkor kiemelte: “Fontos az is, hogy szíved-lelked legyen benne és a vevőkkel kialakuljon egy bizalmi kapcsolat, mert egy idő után részben valamennyire ‘családtag leszel’, hisz minden alkalommal a részese leszel az ünnepeknek.” – teszi hozzá Gábor. “Sokszor nem a virág miatt jönnek vissza újra vásárolni, mert esetleg máshol is megvehetné…. hanem a minőség és nagyon sokszor az eladó virágkötő személyisége miatt. Én ebben látom a sikert.”

Az elmúlt években egyre több szakmai virágkötős Facebook csoportban kelt nagy felháborodást a giccses és amatőr “termékek” megjelenése, a feketén árult dekorációk sokasága, viszont Gábor gondolatai alapján ez valahol felesleges ijedelem is egyben. A virágkötő energiája, az általa készített termék védjegyként sok vevő fejében úgy jelenik meg, hogy egyet jelent a hűséggel.

Csokrok a Pancs piacon

Mindenki tanult valakitől és jó esetben a tanár igen inspiráló volt a diák számára. Neked is van mentorod?

Nekem egy nagy mentorom van. Imádom a munkáit, munkásságát hatalmas tisztelet felé és alázat. Gregor M. Lerschnek hívják a mesterviragkötő urat. Imádom a könyveit és a bakancslistán rajta van egyszer személyesen találkozni vele.

Ha jellemezned kéne magad, akkor milyen stílusba sorolnád az alkotásaidat?

Saját stílusomat leírni meg megfogalmazni igen nehéz, mert olykor egyszerű, valamikor eklektikus, de mindig törekszem a tökéletes formára. Talán az a legjobb megfogalmazás, hogy egyszerűen természetes. Sokan kérdezik, hogyan készítem őket? De valójában nem tudom. Úgy érzem, mintha a fejem egy hatalmas fiókos komód lenne, sok parányi fiókkal és készítés közben nyitogatom őket…. így születnek a készítmények.

Gáborról érdemes tudni, hogy rengeteg workshopot tart, ahol akár háziasszonyként is beállhatsz meseszép koszorúkat vagy asztaldíszeket kötni. De minden workshopja egy kis ékszerdoboz is egyben, mert valahogy többet ad, mint egy egyszerű workshop: a pezsgő szinte alap.

Rajnai Gábor munka közben

Szerintem hozzá társul egy workshophoz a pezsgő, limonádé, ásványvíz meg egy kis apró süti, hisz a vendégeid, akiket vendégül látsz. Mivel zártkörű és sokszor nem ismer senki senkit, próbálom kicsit otthonosabbá teremteni a hangulatot ezekkel az apróságokkal. Meg talán az a pohár pezsgő nagyobb bátorságot ad utána az alkotáshoz …

– mosolyodik el.

Ismervén a rengeteg életszituációt, a profi virágkötőknek sokszor megadatik, hogy igazi hírességekkel is együtt dolgozzanak. De ugyanígy nem egy történetet tudnának mesélni kényes helyzetekről is, ami valahogy a virágkötői szakmával, az elnöki lakosztályok dekorálásával és hasonló kiemeltebb munkákkal együtt jár.

Mindig a szezonnak megfelelő színekben pompázó alkotásokkal érkezik

Neked mi volt az eddigi legnagyobb élményed, amire mindig is emlékezni fogsz?

Dolgoztam hírességekkel, mint például Bel Ami – A szépfiú mozifilmben, én készítettem a virágdekorációt, ami hatalmas élmény volt szakmailag is, de ugyanígy emlékezetes volt találkozni egy nagy kedvenc színésznőmmel, Uma Thurman-nel is.

– emlékszik vissza Gábor.


Meg egy vicces story egy esküvőn volt, ahol az ifjú pár egy szökőkutat akart.
A rendezvényszervező mondta, hogy nincs lehetetlen, meglesz. Mire én mondtam, hogy ebből a részből én kimaradok, mert utalom a kutakat és mindjárt ha hattyúkat is akarnak, akkor fürödhetünk is a Hattyúk Tavában rögtön.
Eljött a nagy nap, a kutat felállítják, összekötő zsinórokat eltakarva gyönyörűen gyepszőnyeggel. A rendezvényszervező tölti vízzel két slagon keresztül, (ez fontos hogy kettővel) eltelik már kb. 45 perc, a kút még mindig nincs tele. Hát ez nem lehet…. Igaz, hogy 5 emeletes a kút, de azért már meg kellet volna telnie, gondoltam odamegyek megnézni, de hát nem tudtam, mert hullámzó tengerré vált a lefikszált műgyep, mert lyukas volt alul a szökőkút…Hát visítottam a röhögéstől.

– emlékszik vissza Gábor az egyik szökőkutas élményére.

De a virágkötői élet nem csak ilyen történetekből áll, a kemény munka része az értékesítés is.

Hol érhetőek el a munkáid?

A termékek leginkább termelői piacokon érhetők: Czakó Piaczon, Pasarét Bistro piacán, Pancs – Gasztroplacc. Meg persze hétköznap is rendelhető a Grajnaiwreath facebook oldalán és készül a webshop is és tervben van egy belvárosi galéria műhely.

A megszárítható friss virágos asztaldíszek hosszan az otthonod éke lehet

A virágkötészetben rengeteg “hulladék” is keletkezhet, aminek optimalizálásában vagyis inkább minimálisra csökkentésében Gábor élen jár. Sok virágkötőt ismerni a szakmából, de talán az egyik legkörnyezettudatosabb a Grajnaiwreath. A vágottvirág egy kényes terület. Ahogy a vázában is, ugyanúgy egy virágkötő műhelyében is általában rengeteg elhervadt virág található. Gábor mégis megtalálta ez ellen a megoldást, majdnem nullhulladékos elven. Hogyan oldod meg a kidobandó virágok minimalizálását?

Igen sok olyan dolgot használok fel, ami újrahasznosított, mert törekszem a 0-hulladékra. Minden megmaradt élővirágot megszárítok és újra hasznosítom. Az élővirágos készítményeimet is úgy készítem el, hogy tovább tud maradni az otthon dísze, mert megtudnak száradni a kaspóban és úgy is tudják az otthonokat díszíteni .

– mondja el az alapelveket Rajnai Gábor.
Sütőtökös asztaldíszek

Fotók: @grajnaiwreath tulajdonát képezik.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×