Dark Mode On / Off

Aktív vagy pihentetőbb szabadság? Nem muszáj választanunk!

kertportal.hu-profession-kep1-anyariszabadsagsokkulonbozomodoneltoltheto

A nyár mindig elhozza azt az 1-2 hetet, amikor mindenki kicsit kikapcsolódhat, leeresztheti a fáradt gőzt és egy kis időre elfelejtheti a hétköznapi taposómalmot. Az, hogy ezt a szabadidőt ki mennyire tölti aktívan, abszolút saját döntés. Ám nem feltétlenül csak a passzív kikapcsolódás lehet pihentető.

A felnőtt lét egyik fontos sajátossága, hogy a saját lábunkra álljunk, hasznosítsuk az addig megszerzett tudást és munkát szerezzünk magunknak. Ennek pedig elsődleges célja az, hogy biztosítsuk saját, majd idővel családunk megélhetését is. Kár is lenne tagadni, egészen más létforma ez a tanuló években megszokotthoz képest, de ez a dolgok jól bejáratott rendje. mindennapi munka során egyre inkább belerázódunk a hétköznapi ritmusba és sokszor szinte észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan telik az idő, hány napot, hetet, hónapot, évet töltöttünk már munkával. A monotonitásba sem szabad azonban beleszokni.

A munkavállalók egyik fontos privilégiuma az évente járó, arányos mértékű szabadság, melynek köszönhetően mindenkinek van esélye kipihenni az adott időszak fáradalmait. A nekünk járó szabadság napok az évek során jó eséllyel bővülnek, így egyre több lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Ugyanakkor már a munkába állás kezdetétől fogva érdemes a nekünk legmegfelelőbben kihasználni ezeket a napokat. Az, hogy a szabadság pontosan kinek mit jelent, abszolút szubjektív. Ki aktívabban, ki passzívabban tölti, sokaknál pedig a kettő kombinációja a legnyerőbb.

Nyári kikapcsolódás és feltöltődés

A szabadság célja elsődlegesen a pihenés és a merülőben lévő akkumulátoraink feltöltése. Ez elősegíti, hogy újult erővel állhassunk munkába és ne használódjunk el teljesen már az év közepére. Épp ezért a dolgozók a szabadság zömét a nyári időszakban veszik ki. Ekkor számos lehetőség áll rendelkezésre mindenki számára a fáradt gőz kieresztésére. Nyaralóhelyek, strandok, kültéri programok egész sora várja az erre fogékonyakat. Ezek leginkább a passzívabb szabadidős tevékenységekhez sorolhatók, ám aktív lehetőségekben sincs hiány. Sokak számára egy-egy kirándulás, sporttevékenység, vagy bármilyen aktívabb elfoglaltság az, mely ideális kikapcsolódást nyújt.

És persze van, hogy nem is szükséges elutaznunk, éppen elég az, ha végre jut idő saját magunkra és a környezetünkre. A hétköznapok rohanásában rengeteg dolgot elodázunk mondván, hogy majd megcsináljuk, ha lesz rá időnk. Ezek sokszor olyan tevékenységek, melyek aktivitásukban is képesek feltölteni erőkészleteinket. A lényeg, hogy a figyelmünk elterelődjön a munkáról és élvezzük a szabadság minden percét, még ha ez történetesen a saját kertünkben is történik. Sok esetben legalább annyira élvezetes az otthon, kertben töltött vakáció, mint ha elutaznánk valamelyik felkapott nyaralóhelyre. Sőt, habitustól függően még jobban is elsülhet egy ilyen kikapcsolódás, mely akár a kerti feladatokkal is vegyíthető.

kertportal.hu-profession-kep2-akertgondozasisnyujthatkikapcsolodastaszabadsagsoran

A kert, mint nyaralóhely

A városban élők nyilván kicsit másképp élik ezt meg, ám számukra is garantálhatjuk: a saját kertünkben való pihenés és az itt eltöltött szabadság óriási energiákat képes pótolni. A saját magunk által teremtett zöld környezet eleve azt szolgálja, hogy a mindennapokban is élvezhessünk gyümölcseit – szó szerinti és átvitt értelemben is. A munka mellett ugyanakkor kevés idő jut a kerti pihenőre vagy akár a kertészkedésre is, hétvégén pedig nem mindig akad kedv a kerti munkák elvégzésére. A szabadság ugyanakkor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy gondozzuk a környezetünket, illetve kihasználjuk a pihenési lehetőségeket.

Sokak számára a kerti munkák is jelenthetnek öröme és kikapcsolódást. A feladatok során tapasztalt nyugalom, békés tempó és a varázslatos környezet szinte hihetetlen módon képes kiszakítani minket a hétköznapok forgatagából. A növényeink, virágaink, fáink gondozása és a kert szépítése testünk és elménk egészen más területeit mozgatja meg, mint a hétköznapi munkavégzés. Ha fogékonyak vagyunk erre, a szabadság során saját kertünk is válhat egyfajta üdülőparadicsommá. És ha már szívvel-lélekkel dolgozunk környezetünk szépségén, legalább ilyenkor hagyjuk magunkat beleringatni az általa kínált kikapcsolódási lehetőségekbe.

Hasonló érdekes tartalomra vágysz? Aktív vagy pihentető szabadság neked a valódi pihenés? Hozunk pár kirándulótippet!

Mesés látnivalók hazánkban

Három olyan erdei látnivaló, amit kár lenne kihagyni

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×