Dark Mode On / Off

Jó szolgálatot tesz a kertben egy aprítógép

agaprito-gep-munkaban

Számos előnye van annak, ha a kerti berendezések között helyet kap egy aprítógép is, hiszen így soha többé nem okoz majd problémát a nagy méretű kerti hulladék eltávolítása. Ráadásul a végtermék praktikusan és könnyedén felhasználható, vagyis kényelmesen és környezetbarát módon tehető széppé az udvar egy természetes körforgást megteremtve ezzel.

Ryobi elektromos ágaprító - aprítógép
Ryobi elektromos ágaprítógép

Minél apróbb a kerti hulladék, annál jobb!

Nem véletlen, hogy ennyi haszna van egy ágaprítónak, ugyanis minél kisebb darabokban van a kerti hulladék, annál nagyobb hasznát lehet venni komposzt alapanyagként. Ennek köszönhetően olyan módon szabadulhatsz meg a kerti zöldhulladéktól, – még a nagy méretű ágaktól is – á, hogy közben fenntartod a természetes körforgást és hasznos tápanyagot állíthatsz elő a kertben elültetett növények számára. A komposztáló ládába helyezett nyesedék és egyéb ilyen jellegű hulladék egy idő után értékes tápanyaggá bomlanak le.

Mindenki számára más az ideális aprítógép

A széles kínálatot látva bizony nem nehéz elbizonytalanodni, hiszen számos különböző típusú szerkezet létezik a piacon. Ezek közül természetesen mindenki számára más típus a leginkább megfelelő, amelynek eldöntéséhez érdemes alaposan felmérni, mi minden található a kertben. A nagy méretű udvarokhoz, ahol sok növény helyet kapott, a szecskázógép a legjobb választás, ugyanis könnyedén mozdítható és nagy mennyiségű hulladékkal is elbír. Ha egy fokkal kisebb a birtok, akkor a komposztaprítók között érdemes szétnézni, amelyeknek kifejezetten az a funkciójuk, hogy a növényi hulladékból komposzt alapanyagok készítsen.

Aprítógép - Ágaprító - Gude
Gude ágaprító

Amennyiben viszont jellemzően fás részeket darálnál le, akkor az ágaprító lesz az új legjobb barátod, amelyek között többféle teljesítményű típust is találsz. Ennek kapcsán azt ajánlott figyelembe venni, hogy nem árt, ha a 4-5 centiméteres átmérőjű ágakkal is képes megbirkózni.
Mindegyik típusú gép kapcsán igaz az, hogy a teljesítményt nagyon fontos figyelembe venni a választás előtt, hiszen számít, hogy milyen nagyságú munkafolyamatok során vetnéd be a gépet, valamint az is, hogy mennyire gyakran használnád.

Két nagy típus

A megfelelő döntéshez fontos tudni azt is, hogy az alapokat tekintve két fő típusa létezik az aprítógépeknek. Az egyik az úgynevezett maróhengeres, a másik pedig a forgókéses ágaprító. Arra pedig külön kell figyelmet fordítani, hogy a választott gép elbírjon a zöld lombbal és a nagyobb ágakkal is. Sőt, a forgókéses aprító esetében fontos az is, hogy milyen típusú késekkel van felszerelve és azok milyen állásban helyezkednek el. Ezekkel a szerkezetekkel gyors munka végezhető, azonban maga a szerkezet igen zajos, az ágakat pedig egyenként, megfelelően előkészítve kell betolni a gépbe.

Ezzel szemben a maróhengeres aprító valamennyivel lassabban dolgozik, hiszen nem kések segítségével vágja, hanem zúzza a növényi hulladékot. Előnye azonban, hogy halk és nem szükséges hozzá előkészíteni a nagyobb ágakat sem. Szintén nagy különbségek lehetnek a gyártmányok között a téren is, hogy mekkora vágási átmérővel bír el a rendszer. A kisebb gépek esetében ez jellemzően négy centimétert jelent, a nagyobbak viszont akár a hét centiméteres átmérővel is gond nélkül elboldogulnak.

Mire kell még figyelni a vásárlás előtt?

Bár a legtöbb esetben elektromosak ezek a gépek, léteznek benzinnel működő verziók is, amely szintén lényeges döntés elé állít potenciális vásárlóként. Az előbbi egyszerűen működtethető ha van a közelben egy konnektor, azonban a zsinór hossza lekorlátozza a mozgásteret. Az utóbbi esetében pedig arra kell figyelni, hogy mindig legyen kéznél megfelelő mennyiségű üzemanyag, ha pótlásra lenne szükség.

Szempont emellett a gyűjtőzsák mérete is, ugyanis ettől függ, mekkora mennyiségű zúzalékot lehet tárolni a munkafolyamat alatt. Különöse akkor lényeges ez, ha nem a helyszínen kerül terítésre a mulcs vagy elhelyezésre a komposzt alapanyag.

Bár a fentiek alapján úgy tűnhet, nem könnyű megtalálni az ideális aprítógépet, ám ha a szempontok alapján szépen végig mész, akkor megtalálod majd a számodra ideális verziót. Ennek használatával pedig nem csupán a feleslegessé vált növényi részektől szabadulhatsz meg könnyedén, de a mulcsoláshoz és komposztáláshoz tökéletes alapanyaghoz juthatsz ezáltal.

#szponzorálttartalom # aprítógép

HASONLÓAN ÉRDEKES CIKKEKET KERESEL?

KertApp: mobiltelefonra telepíthető kertészeti applikációk

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×