Dark Mode On / Off

Két zöld látnivaló Budapest szívében!

Tudtad, hogy Budapest bár hatalmas város, a belsejében, mondhatni a szívében is lehet találni izgalmas, rejtett természeti kincseket?

Két olyan látnivalót ajánlok, melyet kár kihagyni, ha sétálnál egy jót a természetben. Még csak el sem kell hagynod messze a fővárost hozzájuk!

Merzse-mocsár

Budapest XVII. kerületében, Rákoshegyen, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában rejtőzik egy mesebeli természetvédelmi terület, a Merzse-mocsár és tanösvény. 1977 óta védettséget élvez az ott élő növény ás állatvilág, a védett, vagy honos fajok sokasága. A környék legháborítatlanabb, hosszú évek óta meglévő vizes élőhelye 27 hektáron terül el.

Fotó: Országalbum: MIKLÓS RÁCZ

Számos olyan élőlénynek ad otthont, melyek ritkaságszámba mennek. A mocsár és az úszóláp, a pesti oldalra egykor jellemző terület egyik utolsó megmaradt túlélője. Köszönhetően a 1991-ben létrejött rehabilitációs programnak, amely során a vizes élőhely eredeti állapotának visszaállítását és az itt megtalálható természeti értékek megóvását tűzték ki céljául, illetve az egyre gyakrabban kiszáradó mocsaras terület vizét, 2-3 méteres vízmélységét megtartani. A területnek jelentős tájökológiai hatása van. Ez mellett egy olyan egybefüggő zöld terület, mely javítja a környezet levegőjét, felfogja a port és otthont ad megannyi fajnak!

Fotó: Országalbum: MIKLÓS RÁCZ

2012-ben kiépítettek egy 15 állomásból álló tanösvényt is, különböző tájékoztató táblákkal. A terület két részből áll, a nagyobbik mocsaras, lápos rész a Merzse-mocsár, a kissé távolabbi, a város felé lévő területet a Gyolcs-rét. Helyet kapott a tanösvényen egy többszintes, fából épült kilátótorony is.

Tamariska-domb

Budapest XXI. kerületében található, Csepelen, a Királyierdő északi részén, a Ráckevei-Duna-ág közelében a Tamariska-domb és tanösvénye. Nevét az ott található számtalan tamariszkusz bokorról, cserjéről kapta, mely igen nagy számban él a helyszínen. A tamariska vagy tamariszkusz egy gyors növekedésű, vékony vesszejű cserje, apró, pikkelyszerű levelekkel, fátyolszerű lombbal és dús virágzással.

Fotó: Országalbum: JUHASZJ

Természetesen természeti értékkel bővelkedik a helyszín, több védett növény és állatnak is otthont ad. A jégkorszak végén, a földtörténeti jelenkor elején alakulhatott ki. Egyes feltételezések szerint pedig mesterségesen alkotott domb egy lenti bunker fölé emelve, melynek látogatása külön engedélyhez kötött. 2012-en nyilvánították védetté gazdag, homokigyepekre jellemző élővilága miatt. Sokszínű élővilága miatt szerencsére a 6 hektáros terület már védett természeti értéknek számít. Szépen kijelölt, könnyű terepű 600 méter hosszú tanösvény segíti az oda látogatókat. Illetve egy kálvária is épült a domboldalon.

Ha további zöld látnivalókat néznél meg, olvasd el az előző ajánlót ITT.

Ajánlott cikkek