Dark Mode On / Off

Teraszfedés polikarbonát tetővel

Teraszfedés polikarbonát tetővel

Amikor teraszfedést szeretnénk, a fő szempontok között szerepel, hogy a terasz védett legyen a csapadék ellen. Azonban fontos az is, hogy a fedés ne zárja ki a fényt a teraszról. Sok szakember éppen ezért ajánlja a polikarbonát tetőt, de fontos tisztában lennünk pár fontos tényezővel!

Ha elszeretnénk kerülni azt, hogy a tető alatt elviselhetetlen meleg legyen az üvegházhatás miatt, akkor speciális hőszigetelő, az infra sugárzás ellen védő polikarbonát megoldást kell választanunk.

A télikert kialakítása polikarbonáttal

A polikarbonát hőszigetelési megoldás során több vastagságból választhatunk.

2-6 mm-es polikarbonát lapok

Tömör kialakítás jellemzi, kültéri használatra nem javasolt, ha nincsen hőszigetelés, könnyen megsérül.

10-14 mm-es kivitel

Jellemzően légkamrás kialakításúak, az is előfordul, hogy valaki előtető szerkezetre használja fel.

16+ mm-es lapok

Számottevő hőszigetelést a 25 mm-es polikarbonátok nyújtanak, hiszen itt már 6-7, akár 8 légkamrával készült lemezekről beszélhetünk.

Átlátszó polikarbonát, vagy épített fix tető mellett döntsünk?

Az épített tető jól szigetelhető, nyáron a forróságban is kellemes alatta a hőmérséklet, egy nyári nyaralót tekintve ideális választás. De egy családi ház esetében általában tavasszal és ősszel is jól esne egy kis napsütés, ilyenkor nem jut át elegendő napsugárzás. Ellenben a polikarbonát teraszfedés az átmeneti időszakokban is képes elegendő napsugárzást átengedni. Viszont a nyári hőségben melegünk lehet alatta árnyékolás nélkül. A két fedés megoldás közül úgy tudunk könnyen választani, hogy pontosan meghatározzuk azt, hogy mikor és hogyan szeretnénk használni a teraszt. A polikarbonát üvegkamrás lemezzel történő teraszfedés igen népszerű megoldás az eső elleni védelemben. Ha fontos számunkra, hogy az átmeneti időszakokban ne sötétítsük le a belső helységeket, akkor teraszfedésre érdemes polikarbonát lemezeket használnunk.

Teraszfedés polikarbonáttal

A polikarbonátok hőáteresztő képességei mérhetők. Nyáron az a fontos, hogy ne melegedjen túl a terasz, télen pedig a kiváló hőszigetelés adja a kellemes hőmérsékletet. Általában minél vastagabb a polikarbonát, annál kevésbé engedi át a hőt. Egy 40 mm vastagságú víztiszta polikarbonát, amely 8 légkamrás, a kétrétegű üvegnél is jobban képes szigetelni. A választás során mérjük fel, hogy mennyi fényt enged át, hány százalék UV sugárzást képes visszaverni.

Milyen vázszerkezetet alkalmazzunk?

A vázszerkezet fontos kérdés, hiszen ez fogja tartani a fedésünket. A polikarbonát lemezeknél leginkább ácsolt faszerkezeteket, más esetben heggesztett acél alátámasztást használnak. Léteznek azonban korszerű megoldások is. Az alumínium váz drága, de a legtartósabb és legmutatósabb megoldás. Az acél hátránya, hogy a felületvédelem nélkül pár év alatt rozsdásodni kezdenek.  Az ácsolt faszerkezetek felülete szintén rendszeres felújításra szorulnak.

A könnyebb munkavégzéshez és hobbi barkácsoláshoz minden szükséges szerszámot és gépet megtalál a szerszamok-webaruhaz.hu oldalán!

Ajánlott cikkek