Akik gluténmentes étrenden vannak, még inkább ismerik az érzést, amikor egy megszokott tészta gluténtartalmú liszt nélkül nem akar összeállni. Az első olyan alapanyag volt a gluténmentesre átállásom után, amit bevásároltam a bioboltban, mert mindenhol azt olvastam, hogy „na majd ez megoldja a problémát” a házi sütik ügyében. Az útifűmaghéj.
Az igazat megvallva nagyon nehéz volt vele kezdetben bánni, minden ragadt a konyhapulttól egészen a lábasokig, majd idővel csak sikerült kitapasztalni, hogyan is működik valójában az útifűmaghéj.
Az első dolog, amit megtudtam róla
Az útifű maghéja tökéletes oldható rostokat tartalmaz, amelyek képesek a saját tömegük a hússzorosát kitevő vízmennyiséget megkötni. Ezáltal egy lágy pép keletkezik, ami elősegíti a toxikus anyagok eltávolítását, és segít megelőzni, hogy ezek az anyagok a belekben pangjanak.
Vagyis ha főzés közben használod a Psyllum-ot, akkor vedd figyelembe azt a bizonyos: „hússzoros vízmennyiséget”, ami jelen esetben egy piskótánál pár késhegynyi útifűmaghéj használatát teszi csak indokolttá.
Mitől ragacsos az útifűmaghéj?
Az útifű maghéj, más néven az ispaghula, isabgol vagy psyllium a Plantago ovata magjainak héját jelenti, amely Indiában és Pakisztánban őshonos. Az útifű maghéj egy rostanyag, ami vízben oldódik és nyálkás gélt képez.
A Plantago ovata, vagyis Egyiptomi útifűről pár helyen cserjeként írnak, ami egy nagy tévedés! Az egyiptomi útifű bizony egy egynyári növény! Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos erezetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Magja szürkés rózsaszín, ovális alakú, 2–3 mm hosszú.
A nedvesítése során ugyanúgy viselkedik (csak a darálás miatt gyorsabban), mint a chia, lenmag és hasonló nyálkásodó magvak. Egy külső nyálkaréteg védi a magot a csírázás során, hogy egyenletesen nedvesen tartsa a mag körüli környezetet. Itt a darálásnak köszönhetően viszonylag gyorsan zajlik le ez a kocsonyás anyag képződése.
Aki készített már a göndör hajára például lenmagzselét, az a lenmagnál is megtapasztalta ezt a viszonylag gyors reakciót.
Ha viszont egy jó mindenmentes receptre vágysz, amiben például a glutén helyettesíthető az útifűmaghéjjal, akkor a Pikáns rántott cékla kedvedre lesz!
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!