Dark Mode On / Off

Mitől ragacsos az útifűmaghéj?

psyllum pehely útifűmaghéj

Akik gluténmentes étrenden vannak, még inkább ismerik az érzést, amikor egy megszokott tészta gluténtartalmú liszt nélkül nem akar összeállni. Az első olyan alapanyag volt a gluténmentesre átállásom után, amit bevásároltam a bioboltban, mert mindenhol azt olvastam, hogy “na majd ez megoldja a problémát” a házi sütik ügyében. Az útifűmaghéj.

Az igazat megvallva nagyon nehéz volt vele kezdetben bánni, minden ragadt a konyhapulttól egészen a lábasokig, majd idővel csak sikerült kitapasztalni, hogyan is működik valójában az útifűmaghéj.

Az első dolog, amit megtudtam róla

Az útifű maghéja tökéletes oldható rostokat tartalmaz, amelyek képesek a saját tömegük a hússzorosát kitevő vízmennyiséget megkötni. Ezáltal egy lágy pép keletkezik, ami elősegíti a toxikus anyagok eltávolítását, és segít megelőzni, hogy ezek az anyagok a belekben pangjanak.

Vagyis ha főzés közben használod a Psyllum-ot, akkor vedd figyelembe azt a bizonyos: “hússzoros vízmennyiséget”, ami jelen esetben egy piskótánál pár késhegynyi útifűmaghéj használatát teszi csak indokolttá.

Mitől ragacsos az útifűmaghéj?

Az útifű maghéj, más néven az ispaghula, isabgol vagy psyllium a Plantago ovata magjainak héját jelenti, amely Indiában és Pakisztánban őshonos. Az útifű maghéj egy rostanyag, ami vízben oldódik és nyálkás gélt képez.

A Plantago ovata, vagyis Egyiptomi útifűről pár helyen cserjeként írnak, ami egy nagy tévedés! Az egyiptomi útifű bizony egy egynyári növény! Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos erezetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Magja szürkés rózsaszín, ovális alakú, 2–3 mm hosszú.

A nedvesítése során ugyanúgy viselkedik (csak a darálás miatt gyorsabban), mint a chia, lenmag és hasonló nyálkásodó magvak. Egy külső nyálkaréteg védi a magot a csírázás során, hogy egyenletesen nedvesen tartsa a mag körüli környezetet. Itt a darálásnak köszönhetően viszonylag gyorsan zajlik le ez a kocsonyás anyag képződése.

Aki készített már a göndör hajára például lenmagzselét, az a lenmagnál is megtapasztalta ezt a viszonylag gyors reakciót.

Ha viszont egy jó mindenmentes receptre vágysz, amiben például a glutén helyettesíthető az útifűmaghéjjal, akkor a Pikáns rántott cékla kedvedre lesz!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek