Dark Mode On / Off

Miért nem virágzik az amarillisz?

Amarilisz (Hippeastrum) ápolása két virágzás között

Nőnapkor, karácsonykor, születésnapra, kinek mikor, de szinte mindannyian kaptunk már legalább egyszer életünk során amariliszt, mely akkor szép volt, majd elvirágzott és utána hajladozó leveleit néztük éveken keresztül. A Hippeastrum hagymás növény, mely ápolása ennek megfelelően történik. De miért nem virágzik az amarillisz?

A gyakori kérdések közé tartozik az olvasói levelek alapján az, hogy “miért nem virágzik az amarilisz?” Most ennek ismérveit szedtük össze és praktikáit, hogy neked is újra virágba boruljon már az idén!

Miért nem virágzik az amarillisz? Ápolási tippek a két virágzás között és újravirágoztatás

Az amarillisz vagy lovagcsillag (Hippeastrum) az amarilliszfélék családjába tartozó, januártól-áprilisig virágzó Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származó növény.

A hagymákat pihentetni kell!

Amarillisz ápolása két virágzás között: Az őszig pihentetett hagymákat vegyük elő, majd tisztítsuk meg a földkeveréktől és a gyökereket vágjuk vissza, tisztítsuk meg az elhalt gyökérrészektől. Vágjuk vissza az elszáradt leveleket, majd egy cserépbe tegyünk friss talajkeveréket és a hagymát ültessük el benne úgy, hogy a fele kilátszódjon a talajból.

Virágföldből a B-típusú a megfelelő választás. A beültetés után alaposan öntözzük meg.

Miért nem virágzik az amarillisz? Mit jelent az őszig pihentetés?

Az elvirágzás után egyre kevesebbet öntözzük, hagyjuk, hogy a virághagyma visszahúzódjon pihenni, ne is öntözzük ezekben az időszakokban.

Hogyan tovább?

Az elültetett hagymát tegyük sötét és meleg helyre. A nagy beöntözés után eleinte kevesebbet öntözzük majd és csak a hajtás megjelenése utántól kezdjünk neki az öntözésnek.

Még a levelek előtt bújik ki a tőkocsány, melyen a virág fejlődik.

Az elvirágzásig és utána egészen augusztusig csökkentsük az öntözések számát és csak nyár közepéig tápoldatozzunk.

A bimbók 2-3 hónap alatt fejlődnek ki.

Tápoldatozni csak a virágszár 15 cm-es magasságot elérte után kezdjük, ezután már megkezdhetjük a heti tápoldatozást és öntözést.

Nyár közepétől fokozatosan hagyjuk abba az öntözést és tápoldatozást, hagyjuk a leveleket leszáradni.

Ekkor megy a hagyma pihenni.

Mi történik a levelek leszáradása után?

Újravirágoztatás: A levelek leszáradása után a hagymát vegyük ki a cserépből és 15 fok körüli hűvösben pihentessük (öntözés nélkül). Erre kiváló egy száraz pince vagy garázs is.

Egyesek a száraz tőzegben tárolást javasolják a következő ültetésig.

A hagymás növényeknek megvan a megfelelő teleltetési és tárolási hőmérséklete, amit érdemes betartani, mert úgy lesz sikerélményünk. Ha a téli tárolást nem megfelelő, akkor az a virágzásban fog jelentkezni problémaként.

Fontos az is, hogy ne bonyolítsd túl, mert annak sincs semmi értelme. Gondolj csak bele régen mennyire könnyen megoldották ezt faluhelyen az idős asszonyok. Vegyél róluk példát, mert sokszor egy elnyűtt újságpapírban is szépen átteleltek nekik a virághagymák, mindenféle extra tudomány nélkül.

Kérdésed merül fel?

Keresd fel Facebook oldalunkat és kérdezz bátran! Vagy iratkozz fel Youtube csatornánkra!

Virághagymákat keresel? Nézz be boltunkba, megérkeztek a tavaszi virághagymák!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény