Dark Mode On / Off

#Őszinteélelmiszer: Chiliszósz 0.2%-os chilitartalommal?

őszinteélelmiszer - miteszikanép - chiliszószok górcső alatt

A #miteszikanép rovatunk első állomásán a chilis termékeket vettük górcső alá, mert régóta izgatta a fantáziánk, vajon hogy lehet ekkora eltérést szósz és szósz között, ár és ár között. Ennek jártunk most utána!

A #miteszikanép és az #őszinteélelmiszer egy új kezdeményezésünk, melyet a Gourmet&Delicious Manufaktúrával közösen találtunk ki, részben a kíváncsiság vezérelte, részben a mélyebb rálátás azoknak, akik előszeretettel az árak alapján döntenek és bár nem vallják be, de a reklámok alapján vásárolnak meg mindent.

Ha úgy érzed, hogy nem tartozol ebbe a kategóriába, szerintem akkor is érdekes lesz ez az írásunk is neked, mert lesznek érdekességek szerintem mindenki számára benne.

(Nyelvészeknek jelezzük, hogy a #őszinteélelmiszer egy hastag és nem követi a magyar nyelv szabályait. 🙂 )

Szóval térjünk is a tárgyra, vagyis mit jelent a chiliszósz egy termelőnek és mit jelent egy nagyipari gyártónak? Miben térnek el az áron kívül és hogy jöhet ki egy chiliszósz fillérekből a világ másik tájáról ideszállítva, ha a hazai termelői jóval drágább?

Chilis ország lettünk

Lassan minden bokorban van egy chilitermelő és többezer kistermelői engedély van kiadva chilitermesztésre és chilifeldolgozásra. Gondolom ezzel nem sok újdonságot mondtunk senkinek, mert gyakorlatilag minden állampolgárra lassan jut egy saját termelő. Jó, ez így ki van sarkítva, de leszámítva azt, hogy az erkélyeken is már chili terem, nagyjából nem lőttünk mellé.

A világ is imádja a csípőset és a chilit, így számos híres, kevésbé híres termék kapható külföldön is belőle.

Az itthoni multik polcán is akár 100 különböző chiliterméket is láthatunk, ha besétálunk a sorok közé. De az ár az, amiben talán a magyar nem is tud versenyezni, tisztelet a kivételnek. Nagyon nagy a szórás. De vajon mitől?

A nyers chili alapvetően drága. Fajtától függően a kilós árak igen magasak, pár tízezer forintra rúgnak. Igen. Akár 25ezer forintot is el lehet kérni egyes bitangerős fajtákból kilónként. Nem olyan könnyű megtermelni sem, mint azt sokan akik belevágnak tapasztalják is, vannak könnyebb és macerásabb fajták is. De nem itt van a lényeg.

#őszinteélelmiszer vagy átverés?

Egy őszinte élelmiszertől azt várnánk, hogy az van benne, ami rá van írva. Végülis sok esetben tényleg van benne, de véletlenszerű polcról való levételkor a legtöbb chiliszósznak nevezett külföldi szósz esetében a beltartalomban 1-2% alatti a valójában chili!

Gyakori volt a termékek között a 0,2%-os érték is!

Vagyis az un. chiliszósz alig tartalmazott chilit, max chilikivonatot, ahogy azt jelölték is rajta. De akkor mi az a fennmaradó 98%?

Aki kicsit is járatos az összetevőkben, akkor a leggyakoribb alkatrésze ezeknek a termékeknek a kukoricakeményítő, a guar, a xanthan, a szentjánoskenyérmag, stb. Ezek mind egy gélképző, zselés anyagok, melyektől egy enyhén átlátszó (takonyszerű – #bocs) állag lesz a végeredmény, amihez elég csak a 0,2-2%-os kapszaicin kivonat, amitől csíp, akár becsülettel is.

Ezek az állagjavítók olcsók. Könnyű velük nagytételben is bánni, sőt eltartalmi szempontból simán lehet értékelhetetlen terméket előállítani úgy, hogy szinte zöldség sem kell hozzá…vagy más zöldség-gyümölcs.

Itt már mindenkinek a fantáziáráa van bízva, mennyire szeretné tudni, hogy mit eszik valójában. Ez az oka annak is, hogy akár a világ másik pontjáról is 300-500 forint körüli áron már a multi polcáról levehessük az un. chiliszószt, mely alig 2% valódi beltartalommal bír. Bizonyára abban a 98%-ban találni fogunk még cukrokat, netán valami savanyítóanyagot (citromsavat, ecetet), ha úgy van még lehet kevéske kis paprikahéj is úszkál a majdnem átlátszó, zselés trutymákban.

Mitől drágább egy magyar, termelői chiliszósz?

Persze minőségben itt is nagy a szórás, de az esetek 99%-ban itt valódi alapanyagokból áll a termék. Ez nem a magyarok védelmében fontos információ, hanem az ár-érték arány miatt, hiszen a legtöbb hazai gyártónál nem egy kocsonyásító anyagot veszünk csilicseppekkel, hanem rendre bedarált paprikát. Ez már egy árnövelő tényező, de nagyban minőségi tényező is.

A legtöbb magyar gyártású, hazai chiliszószban az arány a chilipaprika felé tolódik el. Akár főzik, akár frissen darálják a termék nagyban ebből áll, plusz ehhez kerülnek a fűszerek (valódi fűszerek), az ecet, só és mindenkinek saját receptje szerint a többi alkotóelem. Ez azt jelenti, hogy jó esetben 60-95% között mozog a zöldségbeltartalom, jó esetben semmilyen állagjavító nincs benne majd a termékben.

A mi chilis termékeink között vannak tiszta chiliszószok, melyekben 98% felett van a chilitartalom.vallja a termelő.

Tehát ha valódi őszinte élelmiszereket keresünk, minden esetben olvassuk el az összetevők listáját és bizony emeljük fel a szemöldökünk, jelezvén, hogy valami nem oké, ha egy 0.2%-os chilitartalomnál a borítócímke azt írja chiliszósz. Sok mindennek nevezhetnénk, csak pont ennek nem.

#Őszinteélelmiszer a testednek

A csípősség szempontjából lehet, hogy egy adalékkal telepakolt valami ugyanúgy csíp, mint egy valódi chilipaprikából készült. Akár még ugyanúgy lassan is fogy felhasználás során. De!

Még egy fontos tényező van. Az élelmiszerekben azt a rengeteg adalékanyagot a szervezet sokszor képtelen feldolgozni. Egyes esetekben fel sem ismeri, nincs hozzá a lebontáshoz enzim sem akár. Ha valóban jót akarsz a saját egészségednek, akkor az összetevők listája legyen a barátod. Egy idei macerás úgy vásárolni, hogy mindent elolvasol, de egy idő után igen nagy gyakorlatot lehet benne szerezni és már nem teher lesz. Ha viszont a tested kitisztul a szeméttől, akkor jobban megérzed azt is, mi a jó neki és mi nem. A tiszta gondolkodáshoz és egészséghez őszinte élelmiszerekre van szükség. Rejtett lábjegyzetek nélkül tiszta alapanyagokból.

Ha hasonló tartalomra vágysz és érdekelnek az egészséges élelmiszerek, akkor kövesd ezt az új #őszinteélelmiszer sorozatunkat és a #miteszikanép hastag alatt rejlő posztjainkat Facebookon és Instagramon!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×