Dark Mode On / Off

Kieffer körte: a férfias pálinkához

Aki igazán kellemes, mégis karakteresen férfias pálinkát szeretne gyártani, főzni, annak a Kieffer körte az ideális. Tudjuk, hogy a Vilmoskörte az egyik legelterjedtebb pálinkaalapanyag, mégis a Kieffer körtével nehéz melléfogni. Katakteres illatjegyekkel rendelkezik, ráadásul markáns és felismerhető pálinkát ad a jól elkészült cefréből főzve.

Honnan származik ez a fajta?

P. Kieffer kertjében, Philadelphia (USA) közelében 1807-ben termett először, mint a Pyrus serotina és a Vilmos körte véletlen magonca, mára már viszont az egész világon elterjedt.

Magyarországi viszonylatban viszont alig 10%-a a körtetermesztésnek a Kieffer (Kífer, Kiffer….többféle írásmódban lehet vele találkozni). Érési ideje szeptember közepétől kezdődik, ekkor kezdik szedni, október – december hónapokban fogyasztják, addigra a tároláskor még zamatosabbá utóérik.

Termesztésének egyik nehézsége a kövecsesség, így nagy szakértelmet kíván a termesztésre – vallja Varga Szabolcs agrármérnök. – A kalcium túlsúlyt erős kövecses foltokkal reagálja le a termésben, de amennyiben ezt ki tudjuk küszöbölni, egy élvezhető, jó minőségű körtét terem.

Gyümölcse egy savanykás ízvilágú, de roppanós, sárga húsú.

Az Alföld laza homokos talajait viszont szereti, talajban nem válogat, így kiváló körtefajta lenne ezekre a területekre is. Még egy előnye, hogy viszonylag korán, már 3-4 évesen termőre fordul.

A gyümölcsfajtáknál már ismert kérdés, a milyen porzót ültessünk mellé?

Avranchesi jó Lujza, Bosc kobak, Hardy vajkörte, Serres Oliver kiváló porzófajta mellé, melyeket a Barna és Fiai Faiskolában meg is lehet kapni, akikről korábban írtunk már az ősi magyar fajták kapcsán.

Művelési szempontból csak vadalanyra és lehajló koronája miatt közepes törzsre való, törpegyümölcsösben amúgy sem lenne gazdaságos. 

Wepper Sándor – Wepigyümölcs, soltvadkerti gyümölcstermesztő szerint kiváló azok számára, akik igénytelenebb fajtát keresnek, mert a fajta futóhomokon is kielégítő mennyiséget tud teremni. Családi gazdaságuk már 1996 óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, így van rálátása ennek a fajtának a termesztésére is. Náluk található az ország legnagyobb egybefüggő Kieffer-körte ültetvénye is a maga 9 hektárjával.

A Kieffer körte kiváló minősége és fajtajellege miatt egyre több pálinkafőzdével alakult ki együttműködés. A mi alapanyagunkból készült termékek komoly versenyeken nyertek díjat. Célunk az, hogy a kisebb, de egyéni ízekre törekvő magán és kereskedelmi főzdéket szolgáljuk ki. – vallja Weppert Sándor gyümölcstermesztő.

Egy kevésbé ismert körtefajta erőteljes zamatú pálinkája kihagyhatatlan. A pálinka citrusos illatában a gyümölcs frissessége a körte fehér húsának jellegzetes illatával ötvöződik.
[ays_poll id=”5″]

Borítófotó: Barna és Fiai Faiskola

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×