Dark Mode On / Off

Vadvirágokat a kertbe!

Régen a falusi kertekre volt elsősorban jellemző, hogy vadvirágokkal voltak tele, ma már a modern kertépítészet elkerüli ezeket a fajokat és csak a divatos modern fajtákra összpontosít, viszont kényes ökológiai rendszerünk részét képezik a vadvirágok is, hiszen minden vadvirágnak funkciója is van.

A gyom és a vadvirág nem teljesen ugyanaz, mégis vannak átfedések.

Tudtad? A parlagfű főzete gombaölő hatással is bír, így nem véletlen egy területen a megjelenése. Már nevében is benne van: parlag-fű, vagyis a legelsők között népesíti be a parlagon hagyott, “pucér” talajt.

Pipacs és verbéna, kék len

Tisztások és mezők egyik leggyakoribb vadvirága a pipacs, a kék len és a verbéna (vasfű, Verbena officinalis ).

Pipacsok ( Susanne Jutzeler fotója )

A pipacsoknak annyi előnye van, hogy az egyik legszárazságtűrőbbek és az arid talajon is megmaradnak.

Kék len (Fotó: Wikipedia)

A kék len évelő és jól tűri a homoktalajokat is, így bátran ültetheted gyengébb talajba is.

A kedvenc listánkon természetesen rengeteg növény szerepel, mint a Verbascum phlomoides – Szöszös ökörfarkkóró, Tanacetum vulgare – Gilisztaűző varádics, Symphytum officinalis – Fekete nadálytő, Stachys officinalis – Orvosi tisztesfű, Scabiosa ochroleuca – Vajszinű ördögszem, Saponaria officinalis – Orvosi szappanfű, Salvia nemorosa – Ligeti zsálya, Ranunculus acris – Réti boglárka

A fekete nadálytőnek már vannak nemesített izgalmas színei is, érdemes őket is kipróbálni. Ártéri hangulatot ad egy kertitónak is.
Gilisztaűző varádics (Fotó: Wikipedia)

Miért érdemes vadvirágokat ültetni?

Ökológiai szempontból vonzzák a ritkább állatfajokat, rovarfajokat. A díszcsicsókával például a barna medvelepkét is vissza tudod telepíteni, ami egy kifejezetten ritka, védett lepkefaj.

Ugyanúgy természetes hatást kelt a mai művi világban, így lélektanilag is felüdítőbb kertet tudsz velük varázsolni.

A vadvirágok nem véletlen vadvirágok, sokkal igénytelenebbek, mint a nemesített fajok. Bár itt is érdemes megfigyelni a természetes élőhelyüket és egy száraz helyre ne telepítsünk vízparti növényt, viszont ha ezt az alapszabályt figyelembe vesszük, akkor egy hosszútávon fenntartható kertet tudunk építeni vadvirágokból.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.