Dark Mode On / Off

Vadvirágokat a kertbe!

Régen a falusi kertekre volt elsősorban jellemző, hogy vadvirágokkal voltak tele, ma már a modern kertépítészet elkerüli ezeket a fajokat és csak a divatos modern fajtákra összpontosít, viszont kényes ökológiai rendszerünk részét képezik a vadvirágok is, hiszen minden vadvirágnak funkciója is van.

A gyom és a vadvirág nem teljesen ugyanaz, mégis vannak átfedések.

Tudtad? A parlagfű főzete gombaölő hatással is bír, így nem véletlen egy területen a megjelenése. Már nevében is benne van: parlag-fű, vagyis a legelsők között népesíti be a parlagon hagyott, “pucér” talajt.

Pipacs és verbéna, kék len

Tisztások és mezők egyik leggyakoribb vadvirága a pipacs, a kék len és a verbéna (vasfű, Verbena officinalis ).

Pipacsok ( Susanne Jutzeler fotója )

A pipacsoknak annyi előnye van, hogy az egyik legszárazságtűrőbbek és az arid talajon is megmaradnak.

Kék len (Fotó: Wikipedia)

A kék len évelő és jól tűri a homoktalajokat is, így bátran ültetheted gyengébb talajba is.

A kedvenc listánkon természetesen rengeteg növény szerepel, mint a Verbascum phlomoides – Szöszös ökörfarkkóró, Tanacetum vulgare – Gilisztaűző varádics, Symphytum officinalis – Fekete nadálytő, Stachys officinalis – Orvosi tisztesfű, Scabiosa ochroleuca – Vajszinű ördögszem, Saponaria officinalis – Orvosi szappanfű, Salvia nemorosa – Ligeti zsálya, Ranunculus acris – Réti boglárka

A fekete nadálytőnek már vannak nemesített izgalmas színei is, érdemes őket is kipróbálni. Ártéri hangulatot ad egy kertitónak is.
Gilisztaűző varádics (Fotó: Wikipedia)

Miért érdemes vadvirágokat ültetni?

Ökológiai szempontból vonzzák a ritkább állatfajokat, rovarfajokat. A díszcsicsókával például a barna medvelepkét is vissza tudod telepíteni, ami egy kifejezetten ritka, védett lepkefaj.

Ugyanúgy természetes hatást kelt a mai művi világban, így lélektanilag is felüdítőbb kertet tudsz velük varázsolni.

A vadvirágok nem véletlen vadvirágok, sokkal igénytelenebbek, mint a nemesített fajok. Bár itt is érdemes megfigyelni a természetes élőhelyüket és egy száraz helyre ne telepítsünk vízparti növényt, viszont ha ezt az alapszabályt figyelembe vesszük, akkor egy hosszútávon fenntartható kertet tudunk építeni vadvirágokból.

Ajánlott cikkek