Dark Mode On / Off

Hogyan tartsuk frissen télen a zöldségeket?

hogyan tartsuk frissen a zöldségeket télire
Termelőként tudjuk, hogy a “hogyan tartsuk frissen télen a zöldségeket” kérdés nagyon fontos. De ez ugyanúgy fontos annak is, aki csak kis konyhakertet ápolt egész nyáron, ami ontja a friss zöldséget. Ehhez hoztam tippjeinket!

Hogyan tartsuk frissen télen a zöldségeket? A téli betárolás az egyik legizgalmasabb része a kiskerti termesztésnek is. A nagyobb termelői mennyiségeknek meg pláne, mert ott nem csak a családnak szánt friss zöldség tárolása a kérdés, de a megélhetés is.

Szellőztethető szekrény

Még szüleimnél volt ez divat, hogy mindent képesek voltak digitalizálni, még a krumplit és hagymát is. Így keletkezett egy olyan szekrény, melyben alulra egy ventillátor volt beszerelve, a szekrényen belül herzig kosarak sorakoztak és időkapcsolóval a ventillátor időnként bekapcsolat és átszellőztette a krumplit és a vöröshagymát. Igen praktikus szerkezet volt, egy hétköznapi polcos szekrényből lett átalakítva és így került be a kamrába. A hagyma és a burgonya lkaásban eltarthatóságát rendkívül jól meghosszabbította ez a szerkezet.

Hűvös pince és homok

Nagyobb mennyiségeknél már mást célszerű kitalálni. Ilyenkor akinek van száraz pincéje, akár még egy régi házban a döngöldföld pince pláne szuper, azoknál könnyen megoldható a betárolás. Van, aki a prizmás tárolásra esküszik, van, aki homokba tárolja be a sárgarépát és más gyökérzöldségeket.

Prizmás tárolás

Tudom, a kérdés már meg is született: Mi az a prizmás tárolás?

A sulinet oldalán találtunk egy szemléletes ábrát, amit most kölcsönvettünk hozzá.

A képen a verem (felső kép) és a prizmás tárolás (alsó kép) látható. Régen elődeink szinte mindig így tároltak. Nagyobb mennyiségekre már a mai modern rendszerek szerint hűtőházakba viszik a terményt a termelők, bár ez a megoldás is rendkívül hatékony volt.

A vermelésnek és a prizmás tárolásnak az a hátránya, hogy ha nincs kellően védve a termény, akkor a rágcsálók hamar megtalálják és meg is dézsmálják.

Mi a legfontosabb a betárolás előtt?

A betárolni kívánt zöldségeket mindig nézzük át és csak az egészségeseket tároljuk be. A romlásnak indultak vagy héjukban hibásak sokszor nemcsak gyorsan megromlanak, de gócpontok is lehetnek.

Egyes zöldségek könnyen tárolhatók. Ilyenek a gyökérzöldségek, de minden esetben szedjük le a leveleket róluk: sárgarépa, zeller, cékla, fehérrépa könnyen így eltartható.

A görögdinnyét még nagyanyáink is lekenték mésszel és így akár télen is tudtak dinnyét enni.

Egyesek a paprikák újságpapírba csomagolásában hisznek.

A kukorica, burgonya, vöröshagyma könnyen betárolható, ha jó fajtát választottunk. Őket többnyire zsákosan tároljuk rascell zsákokba.

A káposztaféléket raklapra téve szétrakjuk, hogy jól szellőzzenek.

A sütőtököknek építhetünk kisebb kalodát és abba tárolva sokáig, akár egész tavaszig elállnak.

Mélyhűtéssel is tárolhatunk

Vannak olyan zöldségek, melyeket többnyire inkább mélyhűtűünk. Bár fermentálással is sokminden eltartható, de a fermentálásnak van egy jellegzetes íze, ami miatt utána már aligha használható fel pl. főzelékhez.

A cukkinit karikára vágva vagy lereszelve melyhűtős tasakoka lefagyasztjuk. Volt év, hogy egyben fagyasztottunk le cukkinit, hogy jó legyen később tölteni, de a kísérlet nem vált be, szivacsos lett a cukkini félbevágva fagyasztva.

A lekvároknak elkészíthető gyümölcsök egy részét fagyasztjuk és később főzzük be, másik részét azonnal befőzzük.

Fajtafüggő is a tárolhatóság

Még mielőtt a betárolás módját kiválasztjuk, érdemes tudni, hogy bizonyos fajták jól, mások kevésbé tárolhatók be. Ez szőlőnél, körténél, almánál is így van, de akár a burgonya esetében is nagy eltérések lehetnek. Ezt a vetett fajta után való kutatással nézhetjük meg a fajtaleírásokban.

OLVASS TOVÁBB:

Fa kerti bútorok felkészítése a télre

A nyári terasz

Környezettervezés vagy belsőépítészet?

Borítófotó

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×