Dark Mode On / Off

Pergolák: a kert ékei lehetnek

A természetes anyagokból való építkezés egyre divatosabb lett az elmúlt évtizedben. A pergolák árnyékolóként való használata már sokak számára elfogadott, de mégis vannak, akik a hétköznapi értelemben előnyben részesítik inkább a napvitorlákat, napernyőket. Vajon miért nem használunk csak növényfuttatta pergolákat?

Rengeteg ellenérvet lehet felhozni ellenük, ha valóban inkább napvitorlát használnánk. Ilyen például: munkaigényes. Vagy nem esztétikus annyira, nem túl elegáns, belehullik az alatta levő bútorokba a lombja, és így tovább…

De mi a helyzet valójában a jó kialakítású pergolákkal?

Egy ápolt pergola, az tény, hogy valamivel munkaigényesebb, mint egy egyszerű napernyő, de azért ez nem ilyen egyszerű. A mikroklimatikus hatása miatt mégis sokkal hasznosabb. Az ápolási feladatok közé tartozik a rendszeres nyírás, melynek elsősorban a formára igazítás a szerepe, és az elhalt növényi részek kiszedegetése, lemetszése. Az választható növények sokfélék lehetnek. Van aki a szőlőre esküszik – és miért is ne? Hiszen a szőlőfürtök egyenesen a pergola tetejéről lelógnak hozzánk, így könnyebb a szüretelés is. Van aki viszont a lilaakácra, vagy más kúszó virágzókra esküszik. Mindenkinek igaza van. A célt érdemes meghatározni. Ha virágtenger alatt akarunk ücsörögni, akkor érdemes a virágzókat választani, de ha inkább a gyümölcsök vonzanak, akkor választhatunk szőlőt, kivit is akár.

Mi az előnye a növényekkel történő árnyékolásnak a napernyőkkel szemben?

A növények alatt mindig hűvösebb és valamivel párásabb lesz a levegő, mint a napernyő alatt, így jobb hőérzetet biztosít. A növénypergolák alatti mikroklíma a nagy nyári kánikulában is kellemes érzetű marad. A növények lombja jobban megszűri a nap káros sugarait is, bár tudjuk, árnyékban is lebarnulhatunk.

Egyre nagyobb divatja van a növények hajtásaiból épített kunyhóknak is, mint például a fűzfakunyhók. A fűz vesszői hamar legyökeresednek, így kiváló élő kunyhót építhetünk belőle.

A nagy lombtömegű növényeknél viszont figyeljünk a tartószerekeztre. Minél sűlyosabb a növény hajtásrendszere, és minél erőteljesebb a lombnövekedése, annál erősebb tartóelemekre lesz szükség. A vastag gerendákból kialakított pergolákkal sincs baj, ha minden évben lenolajjal lekezeljük, akkor hosszú távon stabil szerkezetet kapunk. A növények pár év alatt teljesen befutják a tartószerkezetet, így azok esztétikailag sem rontják el a kert összképét.

Fotó: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×