Dark Mode On / Off

Légyinvázió: avagy miért van ilyen sok légy?

Pont a minap elmélkedtünk már azon, hogy idén bizony sokkal több a légy, mint korábban volt, de nem tudjuk az okát. Majd összefutva az emberekkel véletlenül ők is pont erre panaszkodnak, hogy nem volt elég eddig a sok poloska, sok helyen a szúnyogirtás hiánya, de a légy….na az roppant sok lett idén. De vajon miért?

Egyesek a kimaradt szúnyogirtásra gyanakszanak, mások a felelőtlen vegyszerhasználatban keresik a legyek felszaporodásának okát.

De miért száll az emberre is ilyen agresszívan?

Míg egy asztalon, falon semmi érdekes nincs egy házilégy számára, addig az emberi bőrfelület felettébb érdekes nekik. A bőr felülete teli van apró nyílásokkal, amelyeken át a faggyú- és verejtékmirigyek ürítik ki a váladékaikat. A faggyút nem látjuk a bőrön, szétterül a felületen, a bőr puhántartására való. Rendes körülmények között nem látjuk a verejtéket vagy izzadságot se, mert ami keveset termelnek a mirigyek, az mindjárt el is párolog. De ha nagyon meleg van és erősebben izzadunk, a verejték parányi golyócskák alakjában gyűlik össze a bőr felületén. Mind a faggyúváladék, mind a verejték kívánatos csemege a légynek, ezért nem engedi elzavarni magát, ha ilyen terített asztalra akad. Igy hát nem mondhatjuk a légyre, hogy szemtelen, hiszen csak meg akar élni.

Mi se lennénk jobbak az ő helyében, minket is bajos volna elzavarni egy illatos sertéspecsenyével telt tál mellől.

– írja viccesen a Huszadikszázad.hu szerzője

Majd folytatódik az okfejtés….

Egy kis számítás megmutatja, milyen rohamosan szaporodik a légy, ha semmi akadálya ennek a szaporodásnak. A szaporodás időszaka tavasztól őszig tart, körülbelül öt hónapig. A lerakott petékből 10-12 nap alatt fejlődnek ki az új legyek, tehát öt hónap alatt legalább tíz nemzedék jön létre. Egy nőstény átlag 120 petét rak le egyszerre, ezek közül fele lesz nőstény, amely tovább szaporodik. Tehát már a második nemzedék 60-szor 60, vagyis 3000 légyből áll. Ezt megint 60-nal kell szorozni, minden következő nemzedéket újból 60-nal. Az eredmény a tizedik nemzedéknél már egy 6-os szám, utána 17 nullával. És ezt mindannyiszor még kettővel kell szorozni, hiszen hímek is jönnek létre. Ez a roppant tömegű légy volna egyetlen nőstény anya szaporodásának eredménye. 

– huszadikszázad.hu

De nézzük csak a lényeget. Szerencsére ez a nagy szám egy annyira legyeknek ideális állapotra utal, ami szerencsére a valóságban aligha létezik.

A legyeknek rengeteg fajuk van, ismert a nagy zöld színű húslégy, mely a bomló, rothadó húsra ugyanúgy pillanatok alatt megérkezik, mint a bontott nyers csirkehúsra a konyhában.

A házilégy kedveli a szemetet, a korhadó, bomló dolgokat, a konyhai hulladékot, istállókat, állati trágyát. A légy a rothadó szerves anyagokba rakja le a petéit.

TUDTAD? Ha kiakasztasz egy bejlonzacskóan egy darabka nyershúst egy fára, akkor elég pár nap és kész “csonti”gyűjteménnyel indulhatsz horgászni, hiszen a nyüvek pillanatok alatt érett horgászásra való csontikká fejlődnek.

Hogyan tudsz védekezni a legyek ellen?

Na ez a legjobb kérdés. Nagyon bombabiztos megoldás nincs, még akkor sem, ha minden le van szúnyoghálózva és megy az elektromos légy- és szúnyogűző.

Készíthetünk csapdát is nekik!

Keverjünk össze 2 dl vizet 1 evőkanál cukorral, és öntsük egy vékony szájú üvegbe. Ez az édes illat oda fogja csalni a legyeket (a darazsakat is persze, hiszen gyakran méhek, darazsak is betévednek a lakásba), és rabul ejti őket.

Készíthetünk házi légypapírt is!

Vágjunk kb. 10 cm széles, hosszú csíkokat erős csomagolópapírból vagy vékonyabb kartonból, majd lyukasszuk ki, fűzzünk bele zsinórt, aminél fogva akaszthat lesz.

Főzzünk 4 dl vizet, ugyanennyi cukrot és mézet, hűtsük ki a masszát és mártsuk bele a papírokat. Akasszuk a papírokat alufólia fölé, s hagyjuk, míg megszáradnak. Ez kitehető garázsba, istállóba, de akár a lakásba is.

Gyógynövényekkel a legyek ellen?

Egyes praktikák között olvasható – bár nálunk nem vált még be, hogy a legyek nem szeretik a paradicsomot, a levendulát és a bazsalikomot. Így javasolják, hogy ültessünk erkélyünkre ezekből a növényekből és a legyek távol maradnak. Hát próba kérdése, végül ha nem válik be, akkor lehet ebédet főzni belőle, mindenesetre nálunk még nem hozott eredményt.

A szegfűszeges füstölők viszont annál inkább, illetve a SzúnyogOFF nevű füstölő keverékünk nem véletlen lett kifejlesztve. Szerencsére a szúnyogok mellett a legyek ellen is hatásos beltérben is és a lakásnak is kellemes illata lesz tőle.

Borítófotó: Pexels

Ajánlott cikkek