Dark Mode On / Off

Izgalmas interaktív kikapcsolódási lehetőségek hazánkban

Hajósi Pincefalu

Három olyan interaktív programot ajánlok ma, melyeket kár lenne kihagyni. Mozgalmasak, szórakoztatóak és szinte biztos, hogy maradandó nyomot hagynak maguk után az oda látogatókban!

Szarvasi Mini Magyarország makettpark

A Békés megyében, Szarvason található az ország legnagyobb arborétuma a Szarvasi Arborétum. Azon belül pedig az egyik legizgalmasabb, interaktív kikapcsolódási lehetőség hazánkban, a Szarvasi Mini Magyarország makett. Békéscsaba és Gyomaendrőd között találod az apró várost, Békéscsabától 47 kilométerre. Pontosan a történelmi Magyarország közepe is itt helyezkedik el. A területén található a Magyar Királyság (történelmi Magyarország) földrajzi középpontja, melyet egy emlékmű is jelöl.

A makettpark 2013. április 10-én nyílt.  Azóta évről évre egyre több épület, nevezetesség kapott helyet benne, azaz bővül és szépül. Az épületek minden apró részletükben alaposan kidolgozottak, részletgazdagok, és igazi kicsinyített másuk az eredetinek, semmiben sem térnek el azoktól.

A makettek készítése és a park kialakítása 9 hónapon át zajlott. 12 szakember, képzőművész és közel 50 kivitelező segítette a létrejöttét. Egy igen speciális technológiával és strapa, időjárást jól tűrő kivitelezéssel készültek. A park rendezett és a Szarvasi Arborétum jellegzetes növényeivel van zöldebbé téve. Alakját tekintve Magyarország formáját hozza.

A makettparkban a földrajzi elhelyezkedésüknek megfelelően kaptak helyet nagyobb folyóink, tavaink is, mint a Duna, a Tisza és a Balaton például. Ezen kívül a magyar vasúttörténet legendás mozdonyai, állomásépületek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai, emblematikus, hazánkban fontos épületek, kastélyok, templomok lettek elkészítve. Mint például a Gyulai vár, a Szegedi Dóm, vagy a Kaposvári Csiky Gergely Színház, az Egri vár, a Pécsi Dzsámi, az Operaház. De megjelenik Zemplén és a Hortobágy is.

És amiért interaktív program. A mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók gombnyomásra megszólaltathatóak, egyes épületekből szintén zene, harangjáték, müezzin imára hívó hangja, gregorián dallam hallható. A kisvonatok pedig a szabadtéri vasút-makett pályáján robognak.

A park tovább bővült idő közben, például helyet kaptak Erdély nevezetességei, Felvidék, Kárpátalja, Őrvidék (Burgenland) szépségei is. 2019-ben megnyílt Kő Boldizsár által készített mesejátszótér, a Mese-tér is. 

A szarvasi Mini Magyarország egy olyan makettpark, ahol rengeteg élményt gyűjthet be felnőtt és gyermek is egyaránt! Kirándulásra fel!

Forrás: Civertan 

Hajósi Pincefalu Kincse

Bács-Kiskun megyében, Baja és Kalocsa között található Hajós és a Hajósi Pincefalu. Ha kedveled az izgalmakat, és egy igazán jó, interaktív programot szeretnél, akkor érdemes ellátogatnod a Pincefalu Kincse programra. A Pincefalu Kincse amolyan kincskeresés, szabaduló szoba a szabadban! Interaktív szabadtéri kaland,- és nyomkereső játék, egyenesen a festői hajósi Pincefaluban. És mindig megújul, több tematika alapján készül egy-egy útvonal.

A környék is mesés. Annak ellenére, hogy alföld, azért löszdombok és látnivalók sokasága tarkítja a környéket. A kirándulás szerelmeseinek egy kis plusz. Itt halad keresztül az alföldi kéktúra egy szakasza, de a Vörös mocsár, meg az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark, a Vizi bivalyok is mind érdekes látnivalók. Nem beszélve a pincékről és a finom borokról, melyek a helyszínen vannak és a vidéki nyugalomról, friss levegőről, madárcsicsergésről! Jelentkezz be a családdal, barátokkal, kollégákkal egy izgalmas kincskeresésre!

Bükki Csillagda csillagászati központ

Bükki Csillagda egy csillagászati látogatóközpont, amely a Bükk-hegységben a Bükki Nemzeti Park területén, Répáshuta közigazgatási határain belül található. 2022. március 8-án a nyitott.

A hely komplex, csillagászati és természetismereti látogatóközpont tulajdonképpen. Célja az ismeretátadás és az élményszerzés. Amiért interaktív, az az, hogy helyet kapott egy ötven férőhelyes planetárium is. Melyen az égbolt képe 4K minőségben és 3D-ben, egy nyolc méter átmérőjű, 100 négyzetméternél nagyobb felületű kupolán jelenik meg. Továbbá helyet kaptak VR-eszközök is benne, melyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, különböző küldetések részesei lehetnek az űrben, a Holdon vagy a Marson. A legkülönlegesebb küldetés egy olyan két fős játék, melyben egy holdrovert vesznek részt az Apollo-18 küldetésben a játékosok.

Azt hiszem, ennél izgalmasabb programot aligha lehet találni! Érdemes ellátogatni a Bükki Csillagda csillagászati központba, az biztos!

Ha további figyelemre méltó programot keresel, nézd meg a Mezítlábas ösvényekről szóló cikket is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény