Dark Mode On / Off

Mezítlábas ösvények hazánkban!

mezítlábas ösvény

Itt a tavasz és a szép idő, így az izgalmasabb kirándulások a természetbe kell, hogy vezessenek. Négy olyan helyszínt hoztam, melyet érdemes meglátogatni mindenképp, de csak is mezítláb szabad végigjárni!

Négy olyan kihagyhatatlan ösvény, melyen mezítláb kell végigmenned!

Ezeken az ösvényeken kifejezetten mezítlábasan kell végigmenni, különböző felületű, keménységű anyagokon. Gyakran egy vizes résszel van lezárva az egész sétány. Az ösvény változatos struktúrája stimulálja a talp különböző reflexpontjait, ezáltal számos jótékony hatása van. Sok tapasztalattal, érzékeléssel lesz gazdagabb felnőtt és gyermek is egyaránt. Például jól javítja a lúdtalpat. De jótékonyan hat a vérkeringésre, az ér és szívrendszerre, az emésztésre, és az izmokra is. Továbbá rendkívül frissítő és nyugtató egy ilyen séta.

Hasznosságát Sebastian Kneipp, német természetgyógyász fedezte fel.

Szerencsére egyre több helyen találkozhatunk itthon is mezítlábas ösvényekkel. Szabadidőparkokba, kirándulóhelyeken, szállodák és fürdők területén, továbbá olyan helyeken, ahol sok kisgyermek fordul meg, mint az óvodák, iskolák, játszóterek. Ebből hoztam am négy helyszínt!

Tabajd

Fejér megyében található, Budapesttől 45 km-re, hazánkban az első mezítlábas parkja Tabajd, mely 2008-ban nyílt. A falu közepén, Nepomuki Szent János szobor és a híd mellett kell keresni a bejáratát. A Mezítlábas Parkban 21-féle járófelületen, 800 méter hosszan szerezhetik meg tapasztalataikat a merészebbek. Padok és a fák árnyéka teszi még vonzóbbá, pihentetőbbé. Mindig nyitva tart, és még belépőjegyet nem kell váltani, teljesen ingyenesen látogatható.

Csopaki szabadidőpark

Veszprém megyében, Balatonfüredi járásban található, Balatonfüred mellett Csopak. A község népszerű üdülőhelyként és borvidékként is él a köztudatban. Itt is kialakításra került egy 230 méter hosszú, mezítlábas, úgynevezett Kneipp-ösvény, melyet 2015-ben adtak át. A Sport utcától egészen a községi strand területéig terjed, de szabadidőpark, szabadtéri fitneszeszközök is találhatóak a mezítlábas ösvény mellett. Eltérő anyagú felületek váltakoznak rajta, például különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek, de többféle faanyag, fenyőkéreg, fenyőtoboz, fakorong burkolat, és tőzeg, meggymag, tégla, kiskockakő burkolat is. Ez mellett különböző akadályok, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik még izgalmasabbá a szabadidős programot.

Eplény

Veszprém megyében, a Veszprémi járásban, Veszprémtől 14 km-re, Zirctől 7 km-re található Eplény. Eplény a Libegőjéről és a népszerű sípályájáról híres inkább. Pedig van egy 90 méter hosszú mezítlábas parkja is. Az ösvény a libegő kiszállójától nem messze indul és gyönyörű környezetben, az erdőben, a hegytetőn át vezet, és egészen az Ámos-hegyi kilátóig vezet. Teljesen ingyenesen használható.

Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Tolna megyében, a Dombóvári kistérség székhelye. Tolna megye harmadik legnagyobb települése. A Kneipp-ösvénya várost átszelő Konda-patak völgyében, a Fogadalmi ligetben található, egy kis tó mellett.  125 m hosszan fut, a különböző felületekkel az ösvény. a közelben sportpálya, játszótér, természetvédelmi kiállítás, Róka-völgy túraútvonala is található. Egész évben, 24 órában látogatható.

Ezeket kívül az országban számos helyen található még mezítlábas ösvény. Nézz körül a közeletekben, biztos van arrafelé is, melyet biztosan ki tudsz te is próbálni.

Nincs is jobb dolog, mint tavasszal, a madarak csicsergését hallgatva, a friss levegőn lerúgni a cipőt és sétálni mezítláb egy nagyot!

Ha kedvet kaptál egy hosszabb kiránduláshoz is, olvasd el ezt a cikket is, ahol ötleteket adunk, mit érdemes meglátogatni még.

A borító és a cikkben szereplő fotók is Pixabay oldalról vannak.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×