Dark Mode On / Off

Négy hazai tó, melyet kár lehagyni a bakancslistáról!

Nincs is jobb egy feltöltő pihenésnél. Nyáron, a jó időben érdemes egy tó, folyóvíz közelébe tervezni azt. Mutatunk négy olyan tavat, melyet érdemes meglátogatni mindenképp!

Arló-tó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik egy festményre kívánkozó tó, az Arló-tó. Arló község Ózdtól 3 kilométerre fekszik.

Korábban, a 20. században település keleti részén intenzíven barna kőszenet bányásztak. A Csahó-hegy egy része a kis földmozgások következtében három ízben leszakadt. Ez a jelentősebb földtömeg elzárta el a Szuhony patak völgyét. Természetes zárógátként működött és megakadályozta a csapadék és forrásvizek lejutását és a völgy alján a szántók, legelők helyén így képződött az Arló-tó.

Ez a tevékenységet suvadásnak, más néven lejtőcsuszamlásnak nevezik. A vastag homokréteg vékonyabb agyag- és márgarétegekkel váltakozik. Mivel a homokréteg vízáteresztő, a rajta könnyen átszivárgó víz átnedvesíti, és könnyen sikamlóssá teszi az alatta levő agyagfelületet, így egyszerűen bekövetkezik a suvadás.

A környékbeliek hamar felfedezték a nagyszerű természeti adottságokkal rendelkező völgyet és a tavat. Sorra épültek víkendházak és elkezdték a strand kiépítését is, a 8,5 hektáros tó körül. Jelenleg kemping és strandfürdő is működik területen. A tó fürdéshez, horgászathoz, evezéshez is lehetőséget biztosít. A tavat és környékét az önkormányzat védetté nyilvánította.

Deseda-tó, Kaposvár

Dél-Dunántúlon, Kaposvártól nem messze található a Deseda-tó. Kaposvár, Somogy megye és a Kaposvári járás székhelye. Népszerű egyetemi város. A tó nagy valószínűség szerint a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét.

Fotó: Wikipédia- Civertan 

A környék leghosszabb, és Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tava. A hasonló nevű patak gáttal történő elzárásával duzzasztották fel, és hozták létre, 1974-ben a Desedát. A tó 8 kilométer hosszú, 26 kilométer kerületű, 245 hektár területű.

Számtalan szórakozásra, időtöltésre van lehetőség a közelben. Kedvelt pihenő- és üdülőhely, nagy strandja miatt. Elektromos kirándulóhajó, télen korcsolyapálya, vízi sportok, horgászat szerelmeseinek számos lehetőség várja az oda látogatókat. De a természetkedvelők is találnak bőven maguknak elfoglaltságot, az erdővel, mezővel tarkított, gyönyörű környék miatt. Változatos túra utak, kerékpáros utak vannak. Továbbá egy meseszép arborétum is, melyet a tóba nyúló legnagyobb félszigeten, 1978-ban alakítottak ki.  2001 óta egy hídon keresztül megközelítve látogatható, teljesen ingyenesen. Említhetném még a Fekete István látogatóközpont, a tó északi részén lévő kalanderdőt, a tanösvényeket, játszótereket, és a lombkoronasétányt is.

Fotó: Wikipédia, Rudabányai Bánya-tó, Civertan 

Rudabányai Bánya-tó

Magyarország legmélyebb tava, állóvize a rudabányai Bánya-tó. A város egykori vasércbányájának helyén keletkezett. Miskolctól 37 km-re fekszik, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Igazán izgalmas geológiai különlegesség. A kiterjedését tekintve nem túl nagy, mindösszesen 300 méter hosszú, 800 méter széles, viszont a legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert is. A felszín alatt rejtőzködő sziklák, a türkizkék, kristálytiszta víz és a tó különleges atmoszférája miatt is egyedülálló hely hazánkban. Sajnos a tó jelenleg magántulajdonban van, így tilos fürödni benne.  Megtekintése is csak úgy lehetséges, ha előre jelezzük látogatási szándékunkat a közeli rudabányai múzeumban. Az érdekessége, hogy kedvelt filmforgatási helyszín, de kiváló merülési lehetőség is, így a hobbi és különleges nehéz búvárok kiképzőhelye is egyben.

Megyer-hegy Tengerszem, Sárospatak

Ha valami igazán páratlan látnivalót keresel, akkor a Sárospatakhoz közeli, Zempléni-hegységben lévő Megyer-hegyi Tengerszem tökéletes! Létrejöttének köze van az ott lévő egykori malomkőbányához. Annak a magas sziklafalakkal szegélyezett katlanjában alakult ki a tó.  

300 méteres Megyer-hegy, eldugott természeti csodája a Tengerszem. A területre jellemző lyukacsos szerkezetű, igen kemény riolittufa ideális alapot biztosított a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveinek gyártására. Végül bezárták 1907-es években. A bányagödör a 6-7 méter mélyen felgyülemlett esővíznek köszönhetően nyerte el mai alakját. A környék izgalmas látnivalókat tartalmaz, melyeket a Tengerszem felé vezető tanösvényen látogathatunk meg. A közel 70 méter magas bányafalakat kihasználva, a 2019-ben egy Ferrata pálya készült. De érdemes az évben látogatható a Megyer-hegyen kilátótornyot, a bányaudvarban létesített Őrlőműhelyt is megtekinteni, mint ahogy a közeli Botkő Pihenőpark szomszédságában található gejzírkúpot is.

Ha a tavak mellett szereted a barlangokat is, további látnivalókat kínálunk ebben a bejegyzésben.

A főkép Pixabay oldalról származik.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×