Dark Mode On / Off

Légkompresszor a ház körüli munkákhoz

A légkompresszor nemcsak az iparban vethető be - btkkft.hu

Habár a légkompresszorokat alapvetően nem a ház körüli és kerti munkákhoz kötjük, ilyen téren is jó szolgálatot tehetnek. Persze az sem mindegy, hogy a kínálatból mely készüléket választjuk ki a feladatra. Ám ha jól döntünk, terheink is csökkenhetnek.

Az alkalmas jelöltek

A kompresszor a levegő sűrítésére és szállítására szolgáló eszköz. Ha ezt tudjuk is, még nem biztos, hogy előttünk van, pontosan hol vethetők be ezek a berendezések. A légkompresszorok kínálata alapvetően két típust különböztet meg: a dugattyús és a csavarkompresszorokat. Nem volt ez azonban mindig így, az elmúlt évtizedek során számos konstrukció bukkant fel a kereskedők kínálatában. Mára ugyanakkor e két termékcsalád is alkalmas arra, hogy az összes felhasználói igényt lefedje.

Ahogy a két típus kettéosztja a piacot, úgy a felhasználók körét is kétfelé oszthatjuk. A dugattyús légkompresszorok elsősorban a hobbi- és barkács felhasználók számára jelenthetnek ideális megoldást. Értelemszerűen tehát a ház körüli munkákhoz ezek között a berendezések között érdemes keresgélni. A csavarkompresszorok már sokkal inkább ipari alkalmazásra ajánlottak, strapabíró, nagy teljesítményű készülékek. Mi okozza ezt a különbséget és miért érdemes inkább az előbbit választanunk magán felhasználásra?

A működési elv szerepe

A légkompresszorok esetén a működési elv sok szempontból fontos, ám mégis kiemelendő a teljesítménnyel való kapcsolata. A mai légkompresszorok meglehetősen univerzálisak, leszámítva az ajánlott használati helyeiket. A csavarkompresszorok esetén a levegő sűrítését két, egymással ellentétesen forgó csavar végzi. Ezek a légkompresszorok hosszú folyamatos működésre képesek, az előállított levegő mennyisége pedig egészen nagy.

A dugattyús kompresszorok a lehető legegyszerűbb működési elvet követik. A levegő sűrítését egy vagy két dugattyú végzi. A dugattyúk hajtásáért pedig elektromos vagy robbanómotor felel. Ez a megoldás egy kifejezetten költséghatékony légkompresszort eredményez, mely ugyanakkor teljesítményben elmarad csavaros társaiétól. A szakaszos levegősűrítés fő okozója a túlhevülés, hiszen a hűlési idő során a kompresszornak is pihennie kell.

 A ház körül is jó szolgálatot tehet egy kompresszor

Optimális ház körüli gázsűrítés

Bár a leírtak alapján a dugattyús kompresszorok számos nyűggel járnak és működtetésük is problémás, igazából minden csak kontextus kérdése. Ezeket a légkompresszorokat kifejezetten ilyen igénybevételre tervezték, cserébe minimális karbantartási igénnyel és költségekkel bírnak. A ház körüli és kerti munkákhoz pedig bőven elég lehet egy ilyen berendezés is. Hiszen mire is használhatjuk a saját portánk körül? Nagynyomású mosáshoz pl.: járólapok, falak esetén, kerekek és levegővel töltött eszközök fújására, tisztítási/portalanítási munkákra, vagy épp sűrített levegőt igénylő eszközök üzemeltetésére.

A kerti munkák nem egyenlőek a nagyipari folyamatokkal, így a sűrített levegőre vonatkozó igény is jóval kisebb, illetve a szakaszosság sem jelent problémát. Egy dugattyús légkompresszor probléma nélkül elégít ki minden ház körüli igényt. Költséghatékony és mobilis megoldás mindazok számára, akik előszeretettel alkalmazzák a sűrített levegő erejét a különféle munkafolyamatoknál. Válasszunk tehát okosan és a saját igényeinknek megfelelően az elérhető légkompresszorok közül. Kertünk és portánk is megköszöni majd.

Képek forrása: BTK Kft.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×