Dark Mode On / Off

Hitek és tévhitek a bio termékekről

Hitek és tévhitek a bio termékekről

Vajon minden bio, ami a piacon kapható? Mi a különbség a vegyszermentes és a bio között? A biogazda tényleg éjszaka permetezik? Létezik egyáltalán valódi bio termék? Ezeket a heti kérdéseket feszegetjük a Hitek és tévhitek a bio termékekről cikkünkben.

Az egészséges életmód kapcsán számos olyan tévhit létezik és kering az internet mély bugyraiba, melyeket nem árt tisztába tenni. Már csak azért is, mert amikor valaki nekiáll egészséges életmódot folytatni, akkor az első dolga rögtön az, hogy uzsgyi a közeli piac és beszerzi a bio zöldségeket és gyümölcsöket. A közhiedelemmel ellentéteben a piacon nem csak bio zöldség és gyümölcs van, hanem akár durva szermaradványokkal teli is, mégis úgy érezhetjük át vagyunk verve. Korábbi cikkünkben már volt szó a hitelességről és a hiteles őstermelőről és mezőgazdasági vállalkozásokról, úgyhogy most nézzük meg ezt a bio kérdéskört. Következzenek a hitek és tévhitek a bio termékekről!

Hitek és tévhitek a bio termékekről

Milyen termékekre lehet azt mondani, hogy bio?

Már az elején szögezzük le, hogy valami akkor biotermék hivatalosan, ha a szabályoknak megfelelő és tanúsított bio. Ennek eljárásáról a Biokontroll Hungária oldalán lehet leginkább tájékozódni. Tehát a bemondásos alapon bio, valójában nem hivatalosan bio minősítésű, korántsem biztos, hogy megfelel a megfelelőségi követelményeknek.

Nem keverendő össze viszont a bio növényvédelem mellett termelt és a vegyszermentes fogalmakkal.

A vegyszermentes manapság nagyon divatos kifejezés lett, hiszen ez használható azokra a termékekre és élelmiszerekre, melyeknél az alapanyagaik megtermelésekor nem vetettek alá vegyszeres kezelésnek. Ámde ennek nincs felügyelő szerve ebben az értelemben. Tehát ezzel a vegyszermentes kifejezéssel legyünk óvatosak, mert szinte bármire rámondható manapság és korántsem jelent 100%-os tisztasági garanciát.

Attól, hogy piacon vesszük, még nem bio!

Főleg az egészséges életmód hívei hangoztatják, hogy mindig piacon vásárolnak, de a valóságban ott is sokféle minőségű termék érhető el. Az, hogy valami termelői, még nem garancia, hogy bio is vagy épp vegyszermentes. Sajnos azért az értékesítők sem feltétlen makulátlanok őszinteségben, így nem árt tényleg utánajárni annak, hogy akitől vásárolunk valójában hogyan és mint termel. Erre főleg akkor van szükség, ha egészségügyi oka van annak, hogy veyszermentes alapanyagokat keresünk.

Permetezési napló és a valóság

Azt kell, hogy mondjuk, hogy még egy szépen vezetett permetezési napló sem garancia arra, hogy mindent tudunk a zöldségünkről. Bár ezt a hatóságok szigorúan veszik és sok esetben még akár szúrópróbaszerűen meg is vizsgálják a termékeket a szermaradványokra, ami hazánkban engedélyezett mérték, az más országban például sokszor még szűkebb határok között mozog.

Az őstermelői rétegben még mindig van egy olyan réteg, melyek a régi permet-zugkészleteiket használják fel. Ez bármennyire is szomorúan hangzik, a növényvédősöknek sem ér el mindenhova a keze. Nem véletlen van az, hogy egyes szereket kivonnak a forgalomból vagy megszigorítják a használatukat. Sajnos a mai napig nem figyeli mindenki felelősségteljesen és ennek még kell egy bizonyos átfutási idő, hogy kikopjon a gyakorlatból.

A biogazda is permetezik, csak éjszaka?

Vannak olyan közbeszédben előforduló adomák, mint ez is. A biogazdákról viszont érdemes tudni, hogy sok olyan készítményt használnak, melyekben olyan élő szervezetek vannak, amik fényérzékenyek és sokszor nem titkolózás miatt permeteznek napnyugta után.

Sok bioszert kifejezetten az éj leple alatt kell kijuttatni ahhoz, hogy hatékony legyen, mert a hatóanyagot képező mikroorganizmusok a növények kinyílt gázcserenyílásain jutnak be a növény keringésébe, ami éjszaka történik. Tehát nem feltétlen kell rosszra gondolni egy éjszakai permetezés esetén sem. Az Ervinia ellenes készítmény tipikusan ilyen, melyet almaültetvényekben alkalmaznak.

Létezik-e valójában bio termék?

Maga a bio termék egy minősített minőségi kategória, ami létezik. Ez nem átverés és nem urban legend, valóban egy sor eljáráson megy keresztül – az átállási időről nem is beszélve – az a gazdaság, mely megkapja a bio minősítést.

Az már egy más kérdés, hogy mennyire lehet manapság bármi bio, amikor a talajaink, a levegő és akár az eső is magával hordoz sok egyéb szennyeződést. A bio minőség esetében nem véletlen van például az un. védősáv kifejezés is, mely azt jelenti, hoy bizonyos távolságra kell lennie a gazdaság parcelláinak a konvencionálisan vagy integráltan védett ültetvényektől. Ez teszi lehetővé azt a “védettséget” is, hogy a szomszédos talajszelvényekből átmosódjon vegyszer vagy épp a permetezések széllel átsodródjanak. Tehát ha valódi bio minőségről beszélünk, akkor valóban létezik, csak bizonyos keretek között mozog.

MLM-tévhit:
Egy aloe verás termékeket forgalmazó cég hirdette magáról még a 2000-es évek elején, hogy annyira bio minden aloe-juk, hogy a cég még a légteret is megvette, hogy repülők se járhassanak el az ültetvények felett. Azért ezt viszonylag nehéz elképzelni és elég nagy befolyásos hatalmat feltételez a gyártó mögött, már ha valójában ilyen létezik. Arról nem is beszélve, hogy a korábban már említett levegő útján, széllel vagy esővel érkező káros anyagok nem megfékezhetőek pusztán ideológiával. Az ilyen nagy és hangzatos szavaknál legyünk kicsit óvatosak és körültekintőek.

A vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermesztés egy átmenetként fogható fel. Miután nincs minősítve az esetek 99%-ban, így többnyire a gazdálkodó hitelességétől függ, hogy elhisszük-e vagy sem. Nagy segítség lehet, ha kihasználjuk az internet adta lehetőségeket: manapság már a gazdaságoknak van közösségi oldala, weboldala, ahol olvashatsz róluk, szemléletükről és akár beavatnak az általuk alkalmazott növényvédelemről is. Ezek mind azok a plusz információk lesznek, mely alapján felelősebben tudsz majd dönteni ebben a kérdésben.

Nagyobb és átfogóbb szemléletet kaptál most a hitek és tévhitek a bio termékekről kérdésben? Van még kérdésed?

ERRŐL ÍRTUNK KORÁBBAN:

Egészséges ételek hazai gyártóktól

Kistermelői termék: mindenmentes és adalékmentes?

Piacra Járni Menő Mozgalom a Facebookon

Borítófotó

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×