Dark Mode On / Off

Teafa: gyógyít, fertőtlenít és vírusölő

teafa olaj hatása fertőtlenít gyógyít vírusölő

Ahogy a Covid-19 beérkezett a köztudatba, úgy lett egyre keresettebb a teafa olaj is, közismert jótékony vírusölő hatása miatt. De mi is a teafa, mit tud az olaja és milyen hatóanyagok vannak benne, hogy bakrétiumőlö, vírusölő és gombaölő hatásáról számos szakirodalomban is olvashatunk?

Először is az alapokat érdemes tisztázni. Ahogy minden illóolajat, így a teafa olajat is lehet természetes és mesterséges úton előállítani és bár sokak szerint nincs eltérés a hatóanyagokban, azért jó ha tudjuk, hogy a természetes mindig jobb. Ez nem meggyőződés kérdése, hanem számos tapasztalat és kísérlet is bebizonyította már.

Az igazi teafa illóolajának két „kemotípusa” ismert, a terpinénol és a cineol típus, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az első típusba tartozó illóolaj a hivatalos.

Mi az a teafa?

Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) egy észak-ausztráliai cserje, amely egy családba tartozik az olajos kajeputfával (M. leucadendra) és a széleslevelű teafával (M. viridiflora) is.

Hat méterre is képes megnőni, keskeny, csupasz, váltakozó állású levelei elég jellegzetesek. A teafát illóolajáért termesztik. Nem összekeverendő a hasonló ausztráliai származású egyéb fajokhoz, mint például a fehér teamirtusszal (Leptospermum scoparium), a kanukával (Kunzea ericoides) vagy a gyógymirtusszal (Baeckea crassifolia).

Milyen hatása van a teafa olajnak?

A teafa illóolaja elsősorban baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik és különösen hatékony a Staphylococcus aureus baktérium, a gombák és a Trichomonas nevű élősködő ellen.

Ausztráliában elsősorban fertőzésellenes, azon belül is a fül-orr-gége-, a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti (colibacillosis) fertőzések elleni hatásáért alkalmazzák még a mai napig a hagyományos orvoslásban is.

Kutatások bizonyítják, hogy a nőgyógyászatban is hatékony, talán ezért is szeretjük annyira a házipatikában. De itt azért fontos megjegyezni, hogy belsőleges ilyen irányú használatában mindig ki kell kérni a kezelőorvos szakvéleményét!

Az utóbbi években Nagy-Britanniában számos fertőtlenítő-, sebtisztító szer alapanyagává vált. Az ausztrál törzsek a teafa áztatott levelével inhalálnak, így a meghűlés, a tüdőben kialakuló vérpangás, a nátha és az arcüreggyulladás gyógyítására használják. Talán ezért is keresi mindenki ennyire a koronavírus megjelenése óta?

Kicsit kutakodtunk ebben a témában is.

Koronavírus és teafa olaj

Mielőtt egyértelmű választ várnánk, nem árt tudni, hogy a teafa olaja nem csodaszer. Az egy dolog, hogy rendelkezik olyan hatóanyaggal, mely a vírusok ellen hatékony, azért valljuk be, nem helyettesít gyógykezelést.

Kutatásokban sokhelyen írják, hogy a teafa olaj belsőleg elfogyasztva nem használható, mérgező hatású.

Az egész vírusok ellen való köztudatba kerülését a teafa olaj annak köszönheti, hogy herpesz ellen is bevethető. A herpeszt vírus okozza (herpeszvírus) és így okkal feltételezik róla, hogy vírusok ellen hatékony. De nem minden vírus egyforma, így attól, hogy egyre használható, még nem ellenszer egy másik esetben.

Dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász oldalán egy nagyon jó összefoglalást lehet találni a teafa olajról és annak humángyógyászatban való hasznáról. A doktornő oldalán elég hitelesen megtalálható, hogy:

Vírusos bőrbetegségek: elősegíti HPV-vírusok okozta talpi vagy kézfeji szemölcsök gyógyulását, és hatékony herpesz vírusok (HSV-1 és HSV-2) okozta ajakherpesz kezelésében.

írja a bőrgyógyász szakorvos.

Kifejezetten a koronavírus esetében nincsenek tapasztalatok, de az szinte bizonyosra vehető, hogy ahogy a népi gyógyászatban is már légúti megbetegedéseknél is sikeresen használták, érdemes a gyakorlatba is átültetni ezekben az időkben is. Főleg levegőtisztító hatása miatt diffúzorban használva ajánlják a természetgyógyászok.

Teafa olaj és az otthon higiéniája

Mivel az otthonunkat is tudatosan szeretnénk tisztán tartani és rendkívül fontos számunkra a higiénia, így a teafa olaj ebben is segítségemre van rendszeresen.

Pár csepp a felmosóvízbe, 1-2 csepp a nedves rongyra a konyhai vagy fürdőszobai takarításnál és máris élvezhetjük a tisztaság élményét.

Figyelem!

teafaolajat tilos a száj közvetlen környékén, illetve a szemekbe csöpögtetve használni. A teafaolaj használata nem javasolt várandósoknak és gyermekeknek. Az illóolajat évszázadok óta alkalmazzák erős gombaölő, fertőzés-gátló és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt. Túlérzékeny bőrűek ne használják! Közvetlenül a bőrön csak pattanásokra és szemölcsökre használjuk!

[ays_poll id=”10″]

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×