Dark Mode On / Off

Kistermelői termék: mindenmentes és adalékementes?

kistermelői - piacrajárnimenő

Attól, hogy valami kistermelői termék, még nem biztos, hogy minőséget is képvisel. Pár tapasztalat az elmúlt évekből a Piacra Járni Menő Mozgalom és az Egyél Hazait szemszögéből.

Nehéz téma és izgalmas is egyben. Attól, hogy valami kistermelői, már sokan azokat a jelzőket is hozzátűzik: adalékmentes, tartósítószermentes, mindenmentes, minőségi. Sorolhatnánk még a listát, de talán most a mindenmentes és az adalékmentes a legizgalmasabb téma.

Kitermelői és a mindenmentesség

Maga a kistermelői fogalom vagy mint kategória az egy NÉBIH által is előírt szabványt követő forma és nem feltétlen jelenti a minőséget sem és az adalékmentességet sem. Ez pusztán annyit jelent, hogy az őstermelő a saját konyhájában állíthat elő élelmiszert, mely megfelel a szabályos elvárásoknak.

Ezek az elvárások elsősorban a higiéniára vonatkoznak, mint a tiszta víz, mosható falburkolat a konyhában vagy épp egy két tálcás mosogató. Ennek azért viszonylag sokan megfelelnek, de ez korántsem jelent biztonságot egy vásárló számára. Mindenmentességet meg pláne.

Mit jelent a mindenmentes?

Ma egy mindenmentesnek kikiáltott terméknél elvárjuk, hogy tejmentes, gluténmentes és adalékmentes legyen.

A gluténmentesség egy olyan tényező, mely szigorú szabályokhoz kötött. Tehát egy üzem akkor gluténmentes, amikor tanúsítványa is van róla! Sok kistermelő ezt tévesen jelöli viszont meg leírásaiban. Abból indulnak ki, hogy nincs a termékükben gluténtartalmú alapanyag. De ez ennél jóval komolyan elvárás egy gluténmentes üzemnél. Ott az is fontos, hogy semmilyen gluténtartalmú dologgal nem is érintkezhet a termék, de még edény szinten sem. Például nem lehet fakanalat sem használni, mert az tipikusan az, amit nem lehet megfelelő módon elmosni sem (lásd chili és kapszaicin kérdés, de erről majd egy későbbi cikkben írunk). Tehát a gluténmentesség a mindenmentes témakörben nagyon komoly dolog.

Ugyanígy a gluténmentességnél a liszttel (titokban) kevert fahéj és fűszerpaprika is kérdés lehet, amit sokszor sajnos fel sem tüntetnek a nagy gyártók sem (szabálytalanul persze a haszonért cserébe).

A tejmentest már talán könnyebb kivédeni. De itt is fontos szempontoknak kell megfelelni, gondoljunk csak a hiperérzékenyekre!

Tehát a mindenmentesség egy érdekes kérdés, ha kistermelői szintről van szó, így legyünk mindig körültekintőek kitől vásárolunk.

Adalékmentesség és fortélyai

Ha már a mindenmentes apróságait kicsit kiveséztük, akkor nem árt beszélni az adalékmentességről. Számos E-szám létezik, melynek egyrésze adaléknak számít, más része viszont nem .Egy aszkorbinsav, citromsav ugyanúgy leírható E-számmal, mint egy klasszikus nátrium-glutamát is. Míg a citromsav vagy aszkorbinsav nem tartozik klasszikusan az adalékok közé, azért a glutamát már igen. Ez viszont a legtöbb delikátban benne van.

Természetes ízfokozók is léteznek, így ez is egy érdekes későbbi témát jelent majd tőlünk nektek!

Tartósítószermentesség témaköre is érzékeny pont

Attól, hogy valami kistermelői, még nem biztos, hogy tartósítószermentes is. A legtöbb nagy gyártó sem tartósítószermentes, bár soknak rajta van a cimkéjén. A tartósítószer, mint a K-szorbát és a Na-benzoát egy klasszikusan felismerhető tartósítószer. Sok termék esetében a kötelező egy év szavatossági idő miatt is fontos (gondoljunk csak a fermentált élelmiszerekre, ahol le kell fojtani az erjedést).

A befőtteknél, konzerveknél és mindenféle üveges terméknél a pH-érték dönti el belül, hogy lehet-e simán dunsztolni vagy sem. Ezt cukorral, citromsavval lehet a legegyszerűbben beállítani. De mi van akkor, ha egyiket sem lehet a termékbe tenni, mert nem tűri el az ízvilág?

Sok kérdés merül fel etéren és ne felejtsük el, hogy bár otthon a kiskamra polcán mindegy az, ha pár üveg megromlik (jó tudjuk, hogy az sem mindegy), de amikor több száz vagy épp ezer üvegnél van meg a rizikó, akkor a tartósítószer egyrészt a biztonságérzet is.

A tartósítószer haszna

Bármennyire is furcsán hangzik, sajnos a tartósítószernek is van hasznos oldala. A tartósítószer az olyan gombákat és baktériumokat is megfékezi, melyek toxikusak a szervezet számára. Egyfajta védelem. Létezik azonban allergia a tartósítószerekre, ez főleg a Na-benzoátra igaz. Ilyenkor nyilván kerülni kell.

Csak tiszta kanállal!

Ha már tartósítóktól menteset várunk el a kistermelőktől, akkor még egy fontos dolgot érdemes tudni. Amikor elmondják a vásárlás végén, hogy “Csak tiszta evőeszközzel szabad belenyúlni”, az nem véletlen. Pont a fent említett okokból, egy tartósítószertől mentes termékben a kórokozók pillanatok alatt tanyát vernek és máris megromlik a lekvár, chutney vagy más szósz. Tehát nem szabad az ilyen termékeket rántott hússal kanalazni, de sajtot se dugdossunk bele, mert pont a kórokozók ellen nem védi meg semmi. A kórokozók megjelenése meg akár pár nappal később lesz csak észrevehető!

OLVASS TOVÁBB:

Így alakultak ki a piacok

Piacra Járni Menő Mozgalom a Facebookon

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×