Dark Mode On / Off

Díszítsd nárciszokkal a kerted!

Tavasszal szinte alig várjuk, hogy a télies kopár kert végre kivirágozzon. Az első színes folt a hóvirág, illetve a tulipán, de már most érdemes néhány hagyma nárciszt elültetni, hogy a tavaszi színkavalkád folyamatos legyen!

Szinte mindegyik faja és fajtája jól tűri a teleinket és tavasszal sok virággal örvendeztetnek meg tövei. Bármelyik kertben jól mutatnak: a mediterrán, a romantikus és a városi modern kertekben is megtaláljuk a helyét, vagy akár nagyobb cserepekben vagy dézsákban is jól fejlődnek a teraszon.

A nárciszok a kötöttebb, nedves talajokat szeretik. Félárnyékban vagy napon fejlődnek kielégítően. Elsősorban csoportokba ültetve mutatnak jól, a természetesebb foltszerű kiültetés véleményünk szerint jellegzetesebb a gyakran látható sorba ültetéshez képest.

Botanikai fajtái általában korán, már március elején virágozhatnak, de léteznek olyan új hibridek is, melyek még korábban virágoznak. A nárciszok méretükben és virágméretükben is nagyon változatosak. A törpe nárciszok (pl. harangvirágú nárcisz – Narcissus bulbocodium, jonquilla-nárcisz – N. jonquilla) nagyon jól mutatnak sziklakertekben, akár kisebb ágyások előtereiben is. A nagyobb méretűek nagy foltokat képezhetnek idővel és sok, feltűnő virágot nevelnek. A sárga nárcisz (Narcissus pseudonarcissus) fajtái március-áprilisban virágoznak, a fehér nárcisz (N. poeticus) pedig április-május elején ontja virágait. Utóbbinak fehér virága van és jobban viseli a szárazabb helyeket. Előbbinek több kertészeti fajtája van. A virág lehet egyszínű vagy kétféle szín is előfordulhat benne. Léteznek telt- és sokvirágúak is.

Sok helyen olvasható, hogy a tulipánokat legalább minden második vagy harmadik évben célszerű felszedni júniusban, a növények visszahúzódása után a földből. Ez részben igaz is, mivel a hagymák elég szaporák, és ha sok éven keresztül egy helyben maradnak, úgy – helyhiány miatt – egyre kisebbek lesznek és végül a virágzás elmarad. A nárciszokat sokkal tovább lehet ugyanazon a helyen, hozzányúlás nélkül hagyni. Bár fajtától függően sok mellékhagymát fejlesztenek, virágozni gyakran a sarjakon is tudnak. Így évről évre egyre több virágnak örülhetünk.

A nárciszok a nyári nagy melegre a többi tavaszi hagymás növénnyel együtt visszahúzódnak a földbe, és június végére a levelei is elszáradnak. Az elvirágzott növényekről legalább sárgulásig ne távolítsuk el a leveleit, így télire nagyobb hagyma fejlődik, ami biztosan virágozni is fog. Az újonnan beszerzett hagymákat nyáron vagy legkésőbb októberig ültessük ki a végleges helyükre, hogy még a tél előtt be tudjanak gyökeresedni.

Néhány érdekes fajta: Orangery – nagyvirágú fajta, a trombita rövid és széles, hullámos narancssárga színű, a lepellevelek fehérek. Replete – teltvirágú fajta, a nagy virágok lepellevelei fehérek, a tövük narancssárga. Texas – telt- és nagyvirágú fajta, a lepellevelek krémsárgák, a tövük narancssárga. Pipit – jonquilla nárcisz, botanikai nárcisz fajta, többvirágú és a sárga lepellevelek töve világos. Dutch Master – trombitás jácint, óriási termetű, óriási sárga virága van. Slim Whitman – sárga nagy virágok, a trombita széles és rövid, kívül narancs színű, belül sárga. Angel Eyes – fehér nárcisz fajtája, a virágok szinte kerekek, annyira szélesek a lepellevelek, a kis trombita narancs-vörös színű.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×