Dark Mode On / Off

Miért nem virágzik a Dendrobium?

dendrobium virágoztatása

Hitek és tévhitek a Dendrobiumról és mit kell tenni, ha virágzásra akarjuk sarkallni. Egy kis Dendrobium-kisokos következik, hogy Te is mestere lehess ennek a csodaszép orchideának.

A Dendrobium egy drágább orchideafaj, mint a megszokott Phalaenopsis (lepkeorchidea), így kevesebben is engedik meg maguknak otthonra. De még akik vesznek is Dendrobiumot, sokan számolnak be arról, hogy hamar elpusztul és/vagy nem hoz újra virágot. Vajon mit rontanak el?

Talán a lepkeorchideát tartók gyakorlottabbnak gondolják magukat amikor a ritkább orchideafajokkal is nekiállnak kísérletezni, mégis sokszor csődöt mond a dolog, mert már igényei vannak a Dendrobiumnak.

A Dendrobium és az alapvető igények

Ennek az orchideafajnak egy más jellegű közegre van igénye először is, ami talán a legfontosabb. A lepkeorchideánál már ismert fazúzalék vagy kéregkeverék itt nem válik be, hanem egy kókuszrostosabb keverékre lesz szükség. A vesszőkosbor jobban igényli a kiegyenlített nedves közeget, mint a lepkeorchidea.

A másik fontos tudnivalója, hogy míg a lepkeorchideák sokszor tápoldatozás nélkül is vígan elvannak, a Dendrobium szereti, ha megtámogatjuk egy kis tápoldattal. Ehhez orchideákhoz való önadagólós tápoldatot érdemes használni, talán ezzel van a legkevesebb vesződség.

A vesszőkosbort nem muszáj közvetlenül az ablakban nevelni, lehet egy félreesőbb, de még fényes hely is, egy íróasztal vagy a nappaliban egy asztal.

Érdemes megmenteni?

A Dendrobiumot többnyire akkor vásárolják meg a hobbikertészek, mikor le van akciózva valamelyik gardencenterben, így látszólag hamar elkezd tönkremenni. A legtöbb kertészetben nem öntözik és hagyják majdnem elpusztulni, de mégis viszonylag könnyen megmenthető.

Érdemes hozzá venni egy Fito önadagolós orchideatápot és miután hazavittük a növényünket, áztassuk be vízbe és szúrjuk bele a tápoldatot.

Ha nem gombás fertőzéssel megáldott a tő, akkor gond nélkül újraéled. Az olyan hajtásokon, melyeken látszólag leszáradnak a levelek, ott léggyökerek fognak újraindulni és friss leveles hajtások választhatók le majd róla pár hét alatt.

Miután a tő megerősödött, úgy elkezd megjelenni rajta a virágzati szár és hozza az új virágokat.

Ne ültesd át, míg meg nem erősödik!

Míg egy Phalaenopsisnál jól bevált praktika, hogy a letrapált töveket átültetjük és az elhalt gyökereket levágjuk, addig a Dendrobium esetében inkább hagyjuk a gyökereket növekedni, amíg meg nem erősödik a tő. Inkább csak utána ültessük át, mert így a kezdődő gyökérkezdeményeknek nem kell egy újabb közeget megszokni.

Mivel a meleget szereti ez az orchideafaj is, így próbáljuk meg olyan helyre tenni a lakásban, ahol a talpmeleg stabil és nem jön rá a hideg levegő.

Egy kis érdekesség még a témában

Nem minden Dendrobium rendelkezik egyforma igényekkel. Egy kertépítő olvasónk tapasztalata pl. a Dendrobium nobile esetében:

…a kereskedelemben kapható más, pl. a Dendrobium nobile hibridekre nem. Ott a virágzást száraz , hideg nyugalmi időszak indukálja.

– vallja Zsebik János.

Borítókép: Dendrobium Sa-Nook mentett orchideató újravirágoztatva.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×