Dark Mode On / Off

Mire lesz szükséged a kerti bútorok elkészítéséhez?

kerti bútor - zákányszerszám.hu

Az esős téli napokban az embernek sokszor eszébe jut, milyen jó lesz majd tavasszal kint lenni a kertben. És milyen klassz lenne néhány kerti bútorral kiegészíteni a kertet, mert kevés szuperebb dolog van, mint kint ücsörögni és beszélgetni egy napsütéses délutánon. Bútort természetesen vásárolni a legegyszerűbb, de sok bútort akár egyedül is elkészíthetsz! Jelen cikkünkben a kezdő barkácsolóknak adunk pár tippet a felkészüléshez. Barkácsolni ugyanis szuper!

DIY kezdőknek: kalandra fel!

A DIY (Do it yourself – csináld magad) nagyon hálás hobbi. Jóval olcsóbban tudunk remek bútordarabokhoz jutni, és fantasztikus érzés a saját kétkezi munkánk gyümölcsére lehuppanni egy kávéval, sörrel vagy rozéval a kezünkben (kinek-kinek ízlése szerint).

A jó hír az, hogy nem kell óriási elköteleződést tennünk, ha barkácsolásba akarunk fogni. Jelen cikkben összeszedünk pár jó tanácsot arra nézve, hogyan is érdemes belefogni, majd összeszedjük, mik azok az alapvető szerszámok és eszközök, amikre jó eséllyel szükséged lesz kezdő szinten.

Mire lesz szükséged?

 1. Alapos tájékozódás

Ahogy a főzésnél is igaz, hogy kezdőként pontos receptekkel érdemes kezdeni, a DIY-ban sincs ez másképp. Mivel kezdőként nem ismered olyan alaposan a használt anyagokat és eszközöket, érdemes első körben egyszerűbb bútordarabokkal, például raklapbútorokkal próbálkozni, és egy pontos útmutatót követni. Ha például találsz egy részletes YouTube-videót, az alapján jó eséllyel el tudod készíteni az adott kerti bútort. Aztán ha már több rutinod van, lehet improvizálni is!

Ha már megvan, mit akarunk készíteni, és éppen alapanyagokat és eszközöket vásárolunk, érdemes kifaggatni kicsit a barkácsáruházak munkatársait, hogy ők mit hogyan csinálnának. A legtöbb esetben örülnek, hogy segítségünkre lehetnek, és gyakran olyan információkat is elmondanak, amelyekre az interneten nem tért ki egyik felhasznált forrás sem.

 1. Nyugalom, csigavér

Új dolgokat megtanulni időigényes folyamat. Esetünkben ez azt jelenti, hogy érdemes lassan, türelmesen dolgozni, és meggyőződni róla, hogy pontosan értjük, milyen lépést kell végrehajtani. A kapkodás semmi jóra nem visz, mert könnyen hibázunk és akkor mehet az újratervezés, sőt, akár még többletköltségbe is verhetjük magunkat.

 1. Számít a munkakörnyezet

A nyugodt, precíz munkához rendezett, tiszta környezetre van szükség. Ha van berendezve otthon műhely, könnyebb dolgod van, ha nincs, alternatívák után kell nézned. Ilyenkor ha van nagyobb méretű garázs dolgozhatsz ott is, de a kertben is nekiállhatsz, amennyiben jó az idő. Azzal számolj, hogy a munka zajos és poros, illetve hogy a lakknak bizony idő kell, amíg megszárad, tehát ha kinn is dolgozol, utána fedett térben kell tárolnod a fa munkadarabokat, nehogy elkapja őket az eső.

Fontos, hogy a szerszámok és eszközök kézre essenek, ne pedig a földön legyenek szétszórva. Ehhez egy kis asztal remekül megfelel. A kábelek megfelelő elvezetéséről is gondoskodni kell, mert balesetveszélyes, ha megbotlunk benne.

 1. Nincs jó munka jó szerszám nélkül

A kezdő barkácskészlettől a profi asztalos műhelyig nagyon sok lépcsőfok van. Mire lesz első körben szükséged?

 • Fűrészek (kézi fűrész / orrfűrész, adott esetekben motorfűrész)
 • Kalapács és különböző hosszúságú szögek
 • Fúrógép különböző fúrófejekkel
 • Csavarhúzók / csavarbehajtó gép különféle csavarokkal
 • Csiszolópapír / sarokcsiszoló
 • Ecsetek a festéshez
 • Mérőeszközök és jelölők (colostok, vonalzó, jelölőceruza)

A fentieken túl természetesen az adott projektek kívánhatnak további eszközöket, de kiindulási alapnak jó, ha a fentiekkel rendelkezel otthon. Ha pedig nagyon belejössz a barkácsolásba, akkor jöhetnek a komolyabb eszközök, például egy gérvágó, vagy egy oszlopos fúrógép, amelyek már egy profi asztalos műhelyben is megállják a helyüket.

Borítókép és képek: Zákányszerszám.hu

EZ IS ÉRDEKELHET:

Fűkasza vásárlás kezdőknek: mire érdemes odafigyelni?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×