Grillezés mézzel: Ha nyár, akkor grillszezon!

grillezés mézzel - zümi méhészet

Ilyenkor már mámorítanak az esték. Előkerülnek a grillrácsok, a kerti kiülők és újra összejönnek a barátok. Tökéletes alkalom egy közös sütögetésre vagy egy frissítő limonádéra. A méz természetesen édes erejéről, jótékony hatásairól ilyenkor sem kell lemondanunk! Grillezés mézzel, avagy a Zümi Méhészet.

Az ezerízű virágméz fantasztikus eleme egy-egy ízletes grillzöldség-köretnek vagy mézes-mustáros grillpácnak. Az alaprecept elsajátításával végtelen számú variációt készíthetünk el, kis ráfordítással is ízrobbanásban lehet részünk.

Hogyan készül? Egy tálban keverjünk össze 6-8 evőkanál olívaolajat sóval, borssal, 2-3 evőkanál mézzel. Ezt a keveréket gazdagíthatjuk néhány evőkanál mustárral, fokhagymával, vagy friss zöldfűszerekkel, a bátrabbak minőségi csokoládéval vagy csípős chilivel is. A lehetőségeknek és az ízeknek csak a fantázia szabhat határt!

Gyógynövényes mézek

Választhatunk gyógynövényes mézeket is, melyek akácméz alapon, speciális eljárással készülnek. Minden üvegben ott van a méhek szakértelme, szorgos munkája és a napfény bátorító ereje.

A mentás, levendulás és bodzás mézek kiválóak arra, hogy hűs vízzel vagy szódával kísérői legyenek egy mély baráti beszélgetésnek. Néhány szem idénygyümölccsel és mentalevéllel pedig bármikor rapid megoldást kínálnak a váratlanul érkező vendégek kiszolgálására is. Koktélokba, kávéba is keverhetjük őket, finomhangolják az ízeket.

Szereted az akácmézet?

Az akácméz kis mennyiségben is fertőtlenítő hatású, jótékonyan támogatja az idegrendszer működését. Gazdag kalciumban és más ásványi anyagokban, hétféle (A, B1, B2, B6, C, G, H) vitamint tartalmaz. Mentával és hűtött vízzel társítva frissességet kínál a szomjazónak, közben élénkíti a szellemet is. Érdemes kipróbálni Pavlovára vagy vaníliafagylaltra csorgatva is!

A levendulás méz megidézi Provence lankáit és csipetnyi pikantériával bolondítja meg az epres finomságokat. A bodzás méz igazi titkos fegyver: nemcsak megőrzi a tavasz jellegzetes jegyeit, hanem gyulladáscsökkentő, emésztést támogató hatásával a grillezések után segíti a gyomor megnyugvását.

A kakukkfüves, rozmaringos és medvehagymás mézek a karakteres ízek barátainak kedveznek. Férfias steak- ekben és hosszan sütött barbacue-finomságokban egyszerre édes kísérők és fűszeres finomságok.

Egy kis édesség

Nem szabad megfeledkezni a desszertmézekről sem! Ezekben a termékekben egy különleges eljárás következtében- melynek során egy hatalmas tálban órákon át lassú mozdulatokkal keverik az alapmézet- megváltozik a méz kristályszerkezete. A cukor legtermészetesebb formájaként lehetnek jelen fagylaltokban, gyümölcshabokban, tejszínes desszertekben. A mentás-csokis és a csokodulás az egekig emeli akár a bolti csokoládé- vagy vaníliafagylaltot is.

Ilyenkor van szezonja a hideg kávékölteményeknek is, melyek alkoholmentes elkészítésére kínál alternatívát az ír krémlikőrös mézkülönlegesség. A karamellásnak és az epresnek a smoothie-kban a helye! A nyári összejöveteleknek elmaradhatatlan eleme a sajttorta is. Akár sütés nélküli, akár a klasszikus New York cheesecake: az áfonyás krémmézzel szintet léphet.

Ejtsünk szót a gourmet-ek választásáról is! Akadnak, akik nem kedvelik a mézet vagy valamilyen testesebb, érettebb ízt keresnek. Nekik érdemes megkóstolni a gesztenyemézet, mely semmilyen más mézhez nem hasonlítható. Édes íze kevésbé domináns, mellette megjelenik egy visszafogottan karcos él. Gazdag E-vitaminban, érvédő hatású, rendszeres fogyasztás mellett étvágyfokozó hatású.

Ha nyár, akkor grillszezON! Terítsünk le a kertben egy pokrócot, szedjük össze a gyerekeket és a szomszédokat és töltsünk el együtt minőségi időt! Édes-mézes együttlét, napfény és barátok. Grillezés mézzel? Természetesen!

A nyár mézes ízeit szerezze be a Zümi Méhészetnél! Élje át otthonában a pannonhalmi mézélményt vagy látogasson el hozzánk!
A méhészet elérhetősége: 9090 Pannonhalma, Bajcsy-Zsilinszky út 15.

www.zumimeheszet.hu

zumimeheszet (kukac)gmail.com
www.facebook.com/zumimeheszet

+36203866379

(A képek a Zümi Méhészet tulajdonát képezik.)

OLVASS TOVÁBB:

Méhészfamília: “Lenne mit tanulni a méhektől!”

Hírek: Hamis mézzel neveztek versenyre

Ajánlott cikkek