Dark Mode On / Off

Pannonhalmi Főapátság: Arborétum és Gyógynövénykert

pannonhalmi főapátság

Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje egy igen izgalmas, impozáns kirándulás színes helyszíne lehet. A nyári szezonban azonban nem csak a gyönyörű növényeit lehet megnézni, hanem színes, változatos programokkal is készülnek az oda látogatóknak.

A Pannonhalmi Arborétum története

A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették a gyógynövényeket. Főként kedvtelési, de gyógyító céllal is. A szerzetesek eleinte csak ezeket, a gyógyításhoz gyakran használatos növényeket termesztették, majd egyre több és több növényfaj került a kertjükbe. Gondosan művelték, válogatták és későbbiekben erősen gyűjtögették is a ritka növények sokaságát. A főapátság arborétumának angolkert jellegét Szeder Fábián bencés szerzetes alakította ki még az 1830-es években. A természettudományos vizsgálatáról, a monostor természeti környezetének tudatos alakításáról a 19. század első évtizedeitől vannak már írásos anyagok, adatok

A Pannonhalmi Arborétum főbb növényei, nevezetességei

Több száz fa- és cserjefaj nő az arborétum területén, köztük Magyarországon kifejezetten ritka növények is. A kert létrehozásának alapvetően a felüdülés és a kikapcsolódás volt a célja, mikor megnyílt a közönség előtt, de jelenleg már az oktató- és kutatómunka is rendszeres. Az Arborétumnak három fő útvonala van, a Tölgyes út, a Kalandtúra és a Szeder Fábián út. A séta során közel ezer féle növénnyel, valamint csaknem 150 madárfajjal lehet találkozni.

Az 1840-1850-es évekből megmaradt, talán épp maga Szeder Fábián irányításával ültetett tiszafa csoportot említhetnénk, vagy az 1896-ban ültetett millenniumi fenyő néhány példányát. De különleges az a vasfa csoport is, amelyek izgalmas kortörténeti időket elevenítenek fel. A szíllevelű gumifa, ami szintén különleges példánynak számít hazánkban. De jelen van a mocsárciprus vagy kínai mamutfenyő, esetleg említhetnénk még a tulipánfa impozáns példányait is. Az idős som, a hárs mindhárom faja is említésre méltó.

A növényvilágot megtekintők és az Arborétum területét bejárók még további látványosságokkal találkozhatnak, mint a Barokk pavilon, a Szent Benedek-grotta, kerti tó, sípálya, mint kilátópont, Szűz Mária-grotta, egy labirintus. Ezek mellet megtekinthető még a Gyógynövénykert, Sank Gallen-i kert, bemutató kert, teázó és az illóolaj lepárló műhely, kozmetikus manufaktúra és az újonnan nyílt Illatmúzeum. Az Apátsági pincészet, ahol borkóstolókat is tartanak, a Zarándokház és kápolna, Boldogasszony-kápolna, Millenniumi emlékmű, az Apátság maga, de kiállítótér, fogadóépület és Viator étterem is található a területén.

A teljes Világörökségi helyszínt 20 információs tábla segítségével barangolható be, visual guide segíti a látogatókat a helyszínek pontos feltérképezésében.

Az 1996 óta világörökség részét képező Pannonhalmi Főapátsághoz látogatók még egy újabb látványossággal számolhatnak. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a 2015-ben átadott Boldog Mór kilátó, és az azt övező erdei tanösvénye mellé lombkorona tanösvényt is épített, amit 2018 adtak át. A lombkorona tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül található.

A kert egész évben látogatható, májustól szeptemberig 9–19 óra között, télen, októbertől áprilisig 10–17 óra között.

Idegenvezetés is kérhető, de önállóan is bejárható az Arborétum és Gyógynövénykert területe.

Idei, fontosabb programok az Pannonhalmi Főapátság Arborétum területén

– Levendula-hetek lesznek június utolsó két hetében és július első két hetében, hiszen ekkor virágzik a levendula a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében.

Június 18-tól kezdődően egész héten, Pannonhalmi Levendulanapok keretében izgalmas programok, koncertek és levendulaszüret veszi kezdetét a Főapátság tövében. Illatmúzeum egyénileg ingyenesen látogatható.

– Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület június 26-án gyűrűzést tart. Széncinege, erdei pinty, nagy fakopács, néha egy-egy ritkább faj, mint meggyvágó, tengelic, csicsörke, kékcinge is gyűrűzésre kerül. Főként kistestű énekesmadarak.

– Pannonhalmi Jazznyár a Pannonhalmi Főapátság területén, ami 2021 nyarán is megrendezésre kerül.

– Gyógynövényáldás: augusztus 15.

Fotó: A borítókép a Pannonhalmi Főapátság tulajdonát képezi.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×