Dark Mode On / Off

Hamis mézzel neveztek versenyre

Az idei, Montreálban megrendezésre került nemzetközi méhészkongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.” – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az idei év volt az első, hogy komolyabban vizsgálat alá vetették a mézeket, speciális labor volt a háttérmunkában a segítségükre, így a zsűri a benevezett mézek 46%-át kizárta a versenyből. Ez igen elgondolkodtató a mai piacra nézve.

Egy korábbi cikkünkben már volt szó a hamis mézről és annak hátteréről, amikor a Mézcsepp Manufaktúrával beszélgettünk. Akkor még mi sem gondoltuk, hogy valójában a baj még nagyobb, hiszen a már valaki méhészként egy méztétellel nevez egy versenyre, akkor legalább annyi becsület és ész lenne hozzá, hogy legalább azt a pár üveget valódi mézzel tölti meg. Hát nem?

Méhek dolgoznak a napraforgó virágán (Fotó: Pexels)

A mézek egy nagy százaléka hamis méz volt, másik részében a szermaradvány volt a kizárás oka, mely magasabb volt a megengedettnél.

“Az antibiotikummal kezelt méhcsaládokból kipergetett mézet TILOS fogyasztásra szánt mézként kezelni, csak sütőipari felhasználásra lehet értékesíteni mint “sütő-főző méz.” – mondta el lapunknak Szabó Zoltán méhész

A  nemzetközi méhész találkozón többek között a mézhamisítás és a méz minősége volt a kiemelt téma, két kerekasztalbeszélgetés és több szimpózium is eköré épült.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×