Dark Mode On / Off

Felére csökkent a házi verebek populációja Európában az utóbbi 40 évben

veréb

Egy új tanulmány szerint a házi verebek száma világszerte hatodával esett vissza, kontinensünkön pedig feleződött az 1980-ban feljegyzett 247 millió példányszámról szóló adat. Az okokat egyelőre nem tudják a kutatók, de szerepe lehet a szűkös táplálékforrásoknak, valamint a madarakat sújtó betegségeknek.


 A csökkenő populációjú madarak között van mások mellett a sárga billegető, amelyből 97 millióval, a seregély, amelyből 75 millióval és a pacsirta, amelyből 68 millió példánnyal lett kevesebb a kontinensen.


A brit Királyi Madárvédő Társaság, a BirdLife International és a Cseh Ornitológiai Társaság tudósai az Európai Unióban és Nagy-Britanniában őshonos madárfajok adatait elemezték. Eredményeik szerint különösen azoknak a költőmadaraknak a populációja esett vissza, amelyek a mezőgazdasági területekkel vannak kapcsolatban.


A háziverebek létszáma csökkent a leginkább: populációjuk megfeleződött, míg közeli rokonuk, a mezei veréb populációja 30 millióval lett kevesebb. Mindkét faj létszámának visszaesésében szerepet játszott a mezőgazdasági területek megváltozott művelése, de a háziverebek sok városból is eltűntek valamiért.


A kutatók reményei szerint az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének jövő évi ülése döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy erős kereteket teremtsenek a kihalás megelőzésére és számos faj populációjának helyreállítására. Véleményük szerint a társadalomnak együtt kell kezelnie a természet és a klíma válságát természetbarát földműveléssel, a fajok védelmével, fenntartható erdő és halgazdálkodással, valamint a védett területek hálózatának gyors növelésével.


Borítókép forrás: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény