Dark Mode On / Off

Meteorológiai szolgálat: országszerte átnedvesedtek a talajrétegek

Az elmúlt napokban mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az országban, ami jelentősen hozzájárult a talajok őszi feltöltődéséhez, így jelenleg előrébb jár ez a folyamat, mint tavaly ilyenkor – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.


Hozzátették: az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország jelentős részén 25 és 60 milliméter között alakult, így a talajoknak nem csak a felszín közeli, hanem a középső, 20-50 centiméteres rétege is telítetté vált a Dunántúl délnyugati felén valamint többfelé az északi és a keleti országrészben is.

Ezeken a területeken néhol a mélyebb talajrétegek is telítődtek, de országszerte javultak a nedvességviszonyok a fél-egy méteres talajrétegben, bár a Kisalföldön és az Alföld nagy részén még igen nagy a vízhiány ebben a mélységben.
A meteorológiai szolgálat szerint az őszi vetésű szántóföldi növények számára kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett, megerősödött állapotban várhatják a telet a növények.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×