Dark Mode On / Off

Júniusi tennivalók a kertben

Az átmenet nélküli nyári kánikula megtette a hatását és már nyomokban sem érzékelhető a májusi esős hónap. Az Alföldön mindennaposak már a légköri aszályok, a homoktalajok “porszárazak”, mindennapos az öntözés reggel és este. Júniusi tennivalók a kertben.

A bodzavirágzás is elhúzódik a Samil fajtánál is

A bodzavirágzás is lassan három hete tart még a fajtákon belül is, ami előző években egy hét alatt elvirágzott, az most jóval kitolódott akár 3 hétre is. Ez persze öröm a bodzavirágszörp készítőknek, de a növényvédelem szempontjából ez már egy nehezített pálya.

A bodzánál is a levéltetűkártétel az, amire fokozottan figyelni kell.

Egy kis rádióbeszélgetés a júniusi kert témakörében a 90.9 Jazzy Weekendben Danai Kata műsorvezetővel és V. Topor Erika okl. kertészmérnökkel:

https://jazzy.hu/adasok/kertesz-szakertonkkel-atvesszuk-a-juniusi-tennivalokat

A műsor meghallgatásához kattints a linkre!

Még mindig támad a tafrína!

Bár a száraz és meleg meg szokta állítani a barackfák tafrínás levélkárosodását, idén ez is elhúzódni látszik a meleg ellenére.

Kémiai úton van mód védekezni a korai szakaszban, ilyenkor több olyan szabadforgalmú szert vásárolhatunk gazdaboltokban, ami megoldást jelenthet. Ilyen például a Champion® WG. A betegség ellen legeredményesebben megelőző jelleggel lehet védekezni, korán, szinte a tél végén elvégzett rezes lemosó permetezéssel, melyre jól alkalmazható a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) készítmény. Ne felejtsük el, hogy bizonyos szereket már csak szakmérnökök irányításával, vényre kaphatunk a gazdaboltokban, így elsősorban házikertbe a szabadforgalmú szereket használhatjuk.

Meglepően sok idén az ikertermés a szilvákon
Fotó: Gourmet&Delicious Manufaktúra kertje

Most már folyamatosan érik a fejteni való borsó, elkezdtek növekedni a cékla gumói is, hamarosan az első szedés időszerű lesz.

Aki újhagymát ültetett még kora tavasszal, az első hagymák elkezdtek virágba menni, így érdemes őket már bent hagyni elvirágozni a következő évnyi hagyma vetőmagért. Ettől függetlenül folyamatosan duggathatunk el újhagymának valót, hogy egész nyáron élvezhessük a reggelihez, vacsorához.

Fotó: Gourmet&Delicious Manufaktúra kertje

A bazsalikomok, citromfüvek, menták első szedését is megtehetjük, ha eddig vártunk vele. A friss zsenge hajtásokat, leveleket száraz, hűvös és lehetőleg sötét helyen szárítsuk.

Növényvédelemben a levéltetvek okoznak fejtőrést elsősorban, de a poloskák is szép számmal megjelentek már.

Idén több helyről jeleztétek felénk, hogy sokkal több hangya van a kertben, mint szokott. Ellenük illóolajokkal, ragacslapokkal, bio rovarölőkkel és vegyszerekkel is lehet védekezni. Egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz többet a hangyákról.

A szúnyogokkal is meggyűlik a bajunk ilyenkor már, talán idén jóval nagyobb mértékben, mint az előző években. Ennek az oka többek között a májusi esős időszak. A jóslás szerint ez jövőre csak fokozódik, így már most érdemes nekilátni tesztelni a különböző szúnyogriasztó megoldásokat. Az biztos, hogy a fecskefészkek és a denevérodúk védelme a szúnyogok visszaszorításában fontos szerepet játszik, de a szúnyogirtás mechanikai módjait is érdemes már bevetni. Erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Paprika és paradicsom a kertben

Az első fitoftórás megbetegedések már megjelentek paradicsomon, ellenük bio megoldásként a tejjel való permetezést szokás javasolni, de eredményesen lehet alkalmazni az illóolajos készítményeket is. Kacsoláskor figyeljünk oda, hogy kis csonkot hagyjunk a hónaljhajtások vágásakor és mindig fertőtlenített, tiszta eszközt használjunk. Erősebb fertőzés esetén viszont érdemes a beteg tövet kivenni és újat ültetni a helyébe.

Paradicsomnál és paprikánál a tápanyag-utánpótlásra is figyeljünk oda, mert az aszály miatti fokozott öntözés a tápanyagokat a talajból kimossa, így hiánybetegségek léphetnek fel.

Szamóca és botrítisz

A sok eső, majd az öntözés a szamócásban botrítiszes fertőzést okozhat. Ilyenkor a rothadt szemeket szedjük le és dobjuk komposztra. Reggel és este is szedhetjük a gyümölcsöt, ezzel is csökkentve a gombás fertőzés terjedését. A szamóca tápanyag-utánpótlásánál a vashiány a jellemző ebben az időszakban, de talajadottság függően ettől eltérő tünetek is lehetnek természetesen.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.