Dark Mode On / Off

Júniusi tennivalók a kertben

Az átmenet nélküli nyári kánikula megtette a hatását és már nyomokban sem érzékelhető a májusi esős hónap. Az Alföldön mindennaposak már a légköri aszályok, a homoktalajok “porszárazak”, mindennapos az öntözés reggel és este. Júniusi tennivalók a kertben.

A bodzavirágzás is elhúzódik a Samil fajtánál is

A bodzavirágzás is lassan három hete tart még a fajtákon belül is, ami előző években egy hét alatt elvirágzott, az most jóval kitolódott akár 3 hétre is. Ez persze öröm a bodzavirágszörp készítőknek, de a növényvédelem szempontjából ez már egy nehezített pálya.

A bodzánál is a levéltetűkártétel az, amire fokozottan figyelni kell.

Egy kis rádióbeszélgetés a júniusi kert témakörében a 90.9 Jazzy Weekendben Danai Kata műsorvezetővel és V. Topor Erika okl. kertészmérnökkel:

https://jazzy.hu/adasok/kertesz-szakertonkkel-atvesszuk-a-juniusi-tennivalokat

A műsor meghallgatásához kattints a linkre!

Még mindig támad a tafrína!

Bár a száraz és meleg meg szokta állítani a barackfák tafrínás levélkárosodását, idén ez is elhúzódni látszik a meleg ellenére.

Kémiai úton van mód védekezni a korai szakaszban, ilyenkor több olyan szabadforgalmú szert vásárolhatunk gazdaboltokban, ami megoldást jelenthet. Ilyen például a Champion® WG. A betegség ellen legeredményesebben megelőző jelleggel lehet védekezni, korán, szinte a tél végén elvégzett rezes lemosó permetezéssel, melyre jól alkalmazható a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) készítmény. Ne felejtsük el, hogy bizonyos szereket már csak szakmérnökök irányításával, vényre kaphatunk a gazdaboltokban, így elsősorban házikertbe a szabadforgalmú szereket használhatjuk.

Meglepően sok idén az ikertermés a szilvákon
Fotó: Gourmet&Delicious Manufaktúra kertje

Most már folyamatosan érik a fejteni való borsó, elkezdtek növekedni a cékla gumói is, hamarosan az első szedés időszerű lesz.

Aki újhagymát ültetett még kora tavasszal, az első hagymák elkezdtek virágba menni, így érdemes őket már bent hagyni elvirágozni a következő évnyi hagyma vetőmagért. Ettől függetlenül folyamatosan duggathatunk el újhagymának valót, hogy egész nyáron élvezhessük a reggelihez, vacsorához.

Fotó: Gourmet&Delicious Manufaktúra kertje

A bazsalikomok, citromfüvek, menták első szedését is megtehetjük, ha eddig vártunk vele. A friss zsenge hajtásokat, leveleket száraz, hűvös és lehetőleg sötét helyen szárítsuk.

Növényvédelemben a levéltetvek okoznak fejtőrést elsősorban, de a poloskák is szép számmal megjelentek már.

Idén több helyről jeleztétek felénk, hogy sokkal több hangya van a kertben, mint szokott. Ellenük illóolajokkal, ragacslapokkal, bio rovarölőkkel és vegyszerekkel is lehet védekezni. Egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz többet a hangyákról.

A szúnyogokkal is meggyűlik a bajunk ilyenkor már, talán idén jóval nagyobb mértékben, mint az előző években. Ennek az oka többek között a májusi esős időszak. A jóslás szerint ez jövőre csak fokozódik, így már most érdemes nekilátni tesztelni a különböző szúnyogriasztó megoldásokat. Az biztos, hogy a fecskefészkek és a denevérodúk védelme a szúnyogok visszaszorításában fontos szerepet játszik, de a szúnyogirtás mechanikai módjait is érdemes már bevetni. Erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Paprika és paradicsom a kertben

Az első fitoftórás megbetegedések már megjelentek paradicsomon, ellenük bio megoldásként a tejjel való permetezést szokás javasolni, de eredményesen lehet alkalmazni az illóolajos készítményeket is. Kacsoláskor figyeljünk oda, hogy kis csonkot hagyjunk a hónaljhajtások vágásakor és mindig fertőtlenített, tiszta eszközt használjunk. Erősebb fertőzés esetén viszont érdemes a beteg tövet kivenni és újat ültetni a helyébe.

Paradicsomnál és paprikánál a tápanyag-utánpótlásra is figyeljünk oda, mert az aszály miatti fokozott öntözés a tápanyagokat a talajból kimossa, így hiánybetegségek léphetnek fel.

Szamóca és botrítisz

A sok eső, majd az öntözés a szamócásban botrítiszes fertőzést okozhat. Ilyenkor a rothadt szemeket szedjük le és dobjuk komposztra. Reggel és este is szedhetjük a gyümölcsöt, ezzel is csökkentve a gombás fertőzés terjedését. A szamóca tápanyag-utánpótlásánál a vashiány a jellemző ebben az időszakban, de talajadottság függően ettől eltérő tünetek is lehetnek természetesen.

Ajánlott cikkek