Dark Mode On / Off

Elszálltak a gabonaárak a világpiacon, itthon is drágulnak az élelmiszerek

gabonaárak

Újabb kilencéves csúcsra emelkedett a búza jegyzése a chicagói árutőzsdén hétfőn, de emelkedésre váltott a szójabab és a kukorica jegyzése is. Az ok az exportőri kínálat csökkenése, valamint az előállítási költségek emelkedése.


A búza felvásárlási ára 1,1 százalékkal, 8,43 dollárra nőtt a vékánként. Ilyen magas napi csúcsot utoljára 2012 decemberében rögzítettek. A szójabab vékánkénti ára 0,1 százalékkal, a kukoricáé pedig 0,2 százalékkal nőtt. A Nemzetközi Gabonatanács a múlt héten rontott a 2021/2022-es globális búzatermés-kilátásán, részben az eddig vártnál valószínűleg jóval kisebb iráni termés miatt. A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint a korábban becsültnél 4 millióval kevesebb – 777 millió tonna – búza terem a szezonban világszerte.


Idehaza is hónapról-hónapra gyorsuló ütemben drágulnak az élelmiszerek. Októberben a KSH adatai szerint már 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. A múlt hónapban az étolaj ára 30, a baromfihúsé 9, a kenyéré 8 százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest.

A legkeresettebb fehér, illetve félbarna kenyér kilója 300-350 forint, míg a többi kenyérfajta 400-1000 forintos tartományban, vagy még magasabb áron kapható. Szakértők a takarmányárak és az energiaár emelkedésével, továbbá a szállítási és bérköltség emelkedésével magyarázzák a hónapról-hónapra növekvő árakat, amelyeket végül a fogyasztó fizet meg.

Forrás: MTI

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek