Dark Mode On / Off

Zsabotikába: különleges gyümölcsök nyomában

Myrciaria cauliflora - zsabotikába

Hallottál már a zsabotikába nevű növényről? Ráadásul ez egy gyümölcs! A trópusok leglátványosabb gyümölcsei közé tartozik, mely egy terebélyes, örökzöld fa.

Bármennyire is furán néz ki, a törzsén nem rovarpeték vannak vagy valami sci-fi filmrészlet szereplői. A zsabotikába fa törzsén hozza bogyószerű terméseit, amitől egy igen látványos egzotikum.

A trópusok leglátványosabb gyümölcsfái közé sorolható a zsabotikába, amelynek törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől egészen a koronáig kis, kauliflor, fehér virágok és termések tömegei borítják el.

Hogyan néz ki a zsabotikába?

A Myrciaria cauliflora (Mart.) Berg. legfeljebb 12 m magas, az alapjától elágazó, terebélyes, örökzöld fa. Külső kérge nagy pikkelyekben leválik, mely már emiatt is érdekes látványt jelent.

Levelei átellenes állásúak, bőrneműek, fényes sötétzöldek, rövid, szőrös nyelűek.

A levéllemez lándzsás vagy elliptikus, ép szélű, kihegyezett, a vállán lekerekített, 1,5-10 cm hosszú és 1,2-2 cm széles.

A virágok egyesével vagy csoportosan rövid, vastag kocsányokon nőnek az idős fás részeken. A virágtakaró 4 kis csészelevélből és 4 szőrös, fehér, legfeljebb 5 mm hosszú sziromból áll. A porzók nagyszámúak.

A termése a legérdekesebb!

Vastag és rövid kocsányú, gömbölyű vagy elliptikus bogyó (1,5-4 cm), amely sima, kemény, fényes, érett állapotban lila vagy feketés héjú. Csúcsán a 4 csészelevél maradó. A nagyon édes, némileg savanykás, gyengén zamatos, olykor összehúzó hatású terméshús lágy és lédús, üveges fehér vagy vöröses. A bogyókban 1-5 lapított-gömbölyded, kemény, világosbarna mag (max. 12 mm) van.

Mire jó a gyümölcse?

Szőlőízű húsából készült pépet nyersen eszik, a bogyókat két ujjal összenyomják, míg a héj felhasad és a lágy terméshús feltárul. A héjat és a magokat el kell dobni, vagy hobbikertészek ki is csíráztathatják.

Lekvárt, zselét és szirupot készítenek belőle hazájában, levét üdítőitalként vagy borrá erjesztve isszák.

Hol találkozunk ezzel a gyümölcstermő fával?

Brazília délkeleti részén, Paraguayban és Északkelet-Argentínában elterjedt, ezenkívül csak nagyon ritkán ültetik, mert speciális klímaigénye van. A leginkább a középső trópusi hegyvidékeken él, kb az 1000 m körüli magasságig terjed, ahol mély rétegű, tápanyagban igen gazdag a talaj.

Mivel nagyon lassan fejlődik magról, többnyire oltják.

Termőre is igen lassan fordul, akár 15 év is kellhet az első gyümölcsök megjelenéséhez.

V. Topor Erika

V. Topor Erika

Okl. kertészmérnök, szakújságíró

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény