Dark Mode On / Off

Top 5 virágzó szobanövény

top 5 virágzó szobanövény

A virágzó szobanövények mindig örömöt hoznak az otthonunkba, nemcsak jó rájuk nézni, de szívet melengető illattal vagy színekkel örvendeztetnek meg minket. A TOP 5 virágzó szobanövény témakörben a kedvenceinket hoztuk most el nektek.

A szobanövények között a legtöbbször a levéldísznövényekre fektetjük a hangsúlyt, mert általában könnyebben lehet őket megtartani, kevésbé kényesek a tápanyagok hiányára és ezért sokan úgy is gondolják, hogy igénytelenek. Pedig ez nem annyira igaz, mert egy szép levéldísznövény is lehet ugyanúgy kényesebb. A virágzók viszont még plusz színnel is megörvendeztetnek minket, ha helyesen tápláljuk, ápoljuk őket.

A TOP 5 virágzó szobanövény listánkban a mi kedvenceink találhatóak, melyeket évek óta magunk is tartunk, hol az íróasztalon, hol a hálószobában a kis komódunkon vagy épp az ablakpárkányokon.

Hagymás virágok

A hagymás virágok sora is nagyjából végtelen, mert hagymásnak számít az amarillisz is ugyanúgy, mintha otthonunkban hajtatnánk tulipánt, jácintot vagy nárciszt a húsvéti időszakra. A hagymások nagy százalékával az a jó, hogy a szobai tartást követően bátran kiültethetők a kertbe is, így a nárcisz, tulipán, jácint vagy akár a krókusz is lehet hosszútávú befektetés a kertben is.

Orchideák sokasága

Az orchideák azért is kedveltek, mert viszonylag hosszan virágoznak és rendkívül látványosak mind virágzatukban, mind színvilágukban. Egyes orchideák ráadásul illatosak is, ami miatt külön pontszámot érdemelnek a listánkon.

Nagy leveleikkel a lepkeorchideák akkor is szép díszei a lakásnak, ha épp virág nélkül vannak. De helyes ápolással hamar újravirágoztathatók.

dendrobium virágoztatása
Dendrobium Sa-Nook lila virágai

Nagy dézsás orchideákat is választhatunk, mint pl. a Cymbidium, mely szintén az illatos orchideák közé tartozik, viszont hidegházi, így teleltetést igényel.

Korallvirág

Ki ne ismerné a kis korallvirágot? Talán a kislányok is ezt kapnak legelőször apukájuktól életük első pár Nőnapjára, mert szinte kipusztíthatatlan és emellett szép is. A korallvirágot is egyre több színben lehet már kapni, a hófehértől egészen a mélysötét vörösig, lilákig. Pozsgás levelei fényesek, kis bokorformára is nevelhetőek a tövek.

Primula

Nekem ez valahogy az igazi Nagypapa-virág, mert nálunk mindig primula volt a cserepes növény, ha ajándékról volt szó. Ráadásul évelő primulák is kaphatóak, melyek kertben is sokáig díszlenek. Ne keverjük össze az egynyárian tartható, valódi szobanövényekkel a kiültethetőket, mert keményebb teleken bizony az új nemesítésű, nagyvirágú fajtáknál már nem lehet azt mondani, hogy bizony kiállják az idő vasfogát.

Ciklámen

A személyes kedvencek közé tartozik a ciklámen is és egészen addig, míg a nemesítők nem figyeltek fel arra is, hogy ne hozzon csíraképes magot, én bizony évekig hagytam virágzás után beérni a magokat és elvetettem rendületlenül. Manapság egyre kevésbé sikerül olyan fajtát kifogni, ami valóban szépen beérleli a magokat. Azért ne adjuk fel, mert könnyen lehet magról is szaporítani és a kis magoncok hamar nagy növényekké cseperednek.

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×