Dark Mode On / Off

Portugália: Szent Jeromos-kolostor

Szent Jeromos-kolostor - Portugália - Kitekintő

A kitekintő rovatunk következő állomása Portugália és a Szent Jeromos-kolostor, melyet újra Duncsák Krisztina portugál idegenvezetővel járunk körbe.

Szent Jeromos-kolostor

Portugália egyik kihagyhatatlan, történelmi jelentőségű ikonikus épülete a Szent Jeromos-kolostor. Portugálul a neve így hangzik: Mosteiro dos Jerónimos.

Lisszabon, Belém kerületében található pontosan a Tejo folyó partja mentén. I. Mánuel építtette e jelentős emlékművet a róla elnevezett, Mánuel stílusban. Vasco de Gamma portugál tengerész, felfedező, emlékére állította, aki itt is nyugszik. De nem egyedül, több portugál híresség szintén itt kapott végső nyughelyet. Például Luís Vaz de Camões a portugál reneszánsz idők legkiemelkedőbb személyisége, és egyben Portugália nemzeti költője is, de Fernando António Nogueira Pessoa is, aki szintén költő.

A XV., XVI. századi portugál felfedezők innen indultak a világot meghódító körútjaikra, miután imádkoztak, sikeres utat kérve.

A Szent Jeromos-kolostor építtetése, funkciója

1501-ben kezdték meg az építését és majd száz évig tartott, mire végleg elkészült. Mire a mostani, teljes pompáját elérte, hosszú, rögös volt az út. Számtalan hozzáépítést, áttervezést élt meg. Szerencsére a természet kegyes volt hozzá, a nagy lisszaboni 1755-ös földrengést átvészelte épségben a kolostor, de még a templom is.

A kolostort összekapcsolták a Santa Maria-templommal. Átnevezték királyi panteonnak, III. Fülöp 1604.július 16-i rendelete szerint. 1625-ben új kaput, 1640-ben pedig könyvtárat kapott a kolostor. 1833.december 28.-án kiadott rendeletben a templomot szekularizálták, világi célokra kisajátították és addigi, nagy jelentősége odalett az épületnek. Ezután több dolgot megváltoztattak az épületen, tornyokat építtettek hozzá, egy központi tavat eltüntettek és végül elnyerte a jelenlegi kinézetét.

1833-1834 között megszűnnek a rendek és a kolostorokat bezárják Portugáliában.  Országos Ipari és Kereskedelmi Múzeum kapott helyet benne 1899 megszűnéséig, majd és 1900-tól Portugál Etnológiai Múzeum. 1940 után a továbbiakban árvaházként /iskolaként működik a hely.

1940-től pedig a Belém negyed templomaként szolgál.

Érdekességek a helyről:

A kolostor 1983 óta a világörökségi listán is megtalálható.

Ami még érdekesség az épülettel kapcsolatban, hogy a híres Pasteis de Belém sütemény ebből a kolostorból származik és indult hódító körútjára.

A templomba a belépés jelenleg ingyenes, a kolostorba, a gyönyörű kerengőjére külön jegyet kell vásárolni! Hétfőn viszont zárva tart!

Hazai vonatkozása: 2007-ben ebben a kolostorban írták alá az európai országok kormányfői és külügyminiszterei, az Európai Unió megújulásának alapdokumentumát. Hazánkból Gyurcsány Ferencz és Göncz Kinga volt jelen.

Ma ebben az épületben található a Tengerészeti Múzeum (Museu Da Marinha Belem Lisboa) és Portugália legnagyobb régészeti gyűjteményének is otthont ad, a Nemzeti Régészeti Múzeumnak (Museu Nacional de Arqueologia). Itt található a legnagyobb római témájú tárlat.

 Amit a Manuelino díszítésről tudni lehet

A korai reneszánsz egyik változata, gótikus és mór elemekkel, gyönyörű kőfaragásokkal gazdagon díszített stílus. A faragott motívumok a földrajzi felfedezésekről és a helyi sajátosságokról, különlegességekről készültek, illetve a mórok által is népszerű leveles-indás motívumok is megtalálhatók a faragványokon.

I. Mánuel királyról egy kis ismertető

I. Mánuel portugál király uralkodása igen izgalmasra sikerült. Megerősítette a korona hatalmát, visszaszorította a nemességet, kiiktatta az országgyűlést, terjeszkedett, gyarmatbirodalmakat hozott létre Brazíliában, Dél-Afrikában és Indiában. Ezzel megszerezte meg az Indiai-óceán kereskedelmi monopóliumát. A mórokat és a zsidókat 1496-ban kiűzte az országból. Ugyanakkor támogatta a művészeteket, a tudományt, és építészetet. 

ITT TUDSZ ÉRDEKLŐDNI AZ PORTUGÁLIA FÖLDJÉRE AZ UTAZÁSOKRÓL:

Duncsák Krisztina portugál utaskísérő és esküvőszervező

Email: magyarutaskisero@gmail.com

Telszám: +351 969479453

Weboldal: http://portugalhu.com/

Instagram: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu

https://www.instagram.com/portugalhueskuvo_/?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/portugalhu/

ELŐZŐ KITEKINTŐ CIKKEINK:

Utazás Új-Zélandra

Mit keresnek a kecskék az Azori-szigeteken?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×