Dark Mode On / Off

Hársfa tea: most virágzik

hársfa tea

A korszerű, mai orvosok által is javallt gyógyitalok közé tartozik a hársfa tea is. Most virágzik, így érdemes begyűjteni virágát teának.

A hársfák most kezdenek virágozni, most lehet a virágjaikat gyűjteni. De nem mindegyik hársfajta virága alkalmas házi használatra. Az aprólevelű és a széleslevelű hárs virága tartalmazza a legtöbb hasznos vegyületet, az ezüsthárs virága csak ipari célokra használható. Hársfa tea formában a legismertebb.

Hárs fajok

A három hársfajt könnyű elkülöníteni egymástól. Az aprólevelű hárs leveleinek színe és fonákja kopasz, szőrtelen, az érzugokban levő szőröcskék barnák vagy rőtszínűek. A széleslevelű hárs levelei nagyobbak, ugyancsak kopaszak, de az érzugok szőrei fehérek. Az ezüsthárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű.

A hársfa virágát most, a teljes virágzás időszakában kell begyűjteni hársfa tea alapanyagnak, pontosabban, amikor a virágok kétharmada kinyílott, a többi pedig feslik A korábban vagy későbben begyűjtött virág kisebb értékű, kevesebb hatóanyagot tartalmaz. A leszedett virágokat 2-3 cm. vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos helyen kell megszárítani és tüll, vászon vagy papírzacskóban tárolni felhasználásukig.

A hársvirágból főzött tea meghűléses megbetegedésnél izzasztó hatású, csillapítja a köhögést, köptető, toroköblítő. Kiváló a nyugtató hatása, ezért esti italnak kiváló, de sokak mindennapos üdítő itala is. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.

Kíméljük a fákat! Ne törjük le a jövő évi virágokat rejtő ágakat és lehetőleg azokról a fákról szedjük a virágokat, ahol a levegő tiszta, szennyezetlen!

Hasonlóan érdekes natúrkozmetikummal kapcsolatos témákat olvasnál? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Borítófotó: Balkan Ecology Project

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×